Najbolji timovi savremene NBA lige

foxsport.com

Najuspešniji timovi savremene NBA

 

Opšte je poznato među ljubiteljima NBA Lige da su dva najuspešnija tima u istoriji,skoro pa “namerno” antagonistički postavljeni na obalama dva različita okeana,na dva kraja iste države, sa potpuno drugačijim pedigreom i načinom života – Los Angeles Lakersi i Boston Celticsi. Dva tima, dva grada i puno isprepletene istorije koja je na najlepši način gradila rivalitet u NBA Ligi,”vukući” i ostale timove u večnoj borbi za trofejima.
Međutim, dugogodišnje tavorenje Celticsa na dnu Lige,kao i trenutno najduži niz LA Lakersa bez Play Of takmičenja ( tri vezane sezone,uz očekivanja da ni ove godine neće biti konkurentni) tera na razmišljanje koji su još timovi, u savremenoj NBA Ligi dostojni da se umešaju u rivalstvo ova dva giganta.

Odgovor nije ni malo lako dati. Pre svega, treba odrediti od kad počinje period savremene NBA Lige jer,bez uvrede prema Ligi,timovima i igračima iz ranijeg perioda, nivo igre i organizacije od pre 40,50 ili 60 godina svakako nije za poređenje sa sadašnjom strukturom. Neverovatna medijska i finansijska ekspanzija nastala u poslednjih nekoliko decenija učinilo je ovu Ligu planetarno popularnom, “brendom” koji je prepoznatljiv svuda po svetu, gde je NBA logo postao treći najprepoznatljiviji logo na svetu, pored čuvenog znaka “Najka” i UNICEFa.
NBA Liga je dugi niz godina imala svega 8 ili 9 timova što je stvarno premalo za bilo kakvo poređenje. U periodu od 1964-76 je imala i konkurenciju u ABA Ligi koja je,samo da je imala malo  bolju organizaciju i medijsku promociju (klubovi su uglavnom bili stacionirani po manjim gradovima) verovatno i istisnula NBA. Druga stavka su pravila koja su bitno uticala na samu igru. Linija za tri poena,koja je napretkom košarkaške igre postala dominantna i na osnovu koje se i taktika pravi, uvedena je tek 1979. godine. Te godine su sa Drafta stigla i dva igrača zbog kojih je Liga i postigla enorman rast popularnosti, Leri Bird i Medžik Džonson. Takođe treba napomenuti da su NBA igrači u tim početnim decenijama postojanja Lige imali relativno skromna primanja zbog kojih su morali tokom leta da drže košarkaške kampove ili da se bave nekim drugim poslom da bi mogli da prežive. Nešto što je za sadašnje uslove nezamislivo. I konačno,sam sistem takmičenja – Plej Of  je do 1984.godine bio “okrnjen” jer je u njemu učestvovalo po 6 ekipa iz svake Konferencije.

I tu dolazimo do sezone koja se može smatrati kao stvarni početak savremene NBA košarke. U sezoni 1983-84, zapravo pred kraj iste, na čelo NBA Lige stiže novi komesar Lige,Dejvid Štern, i ta sezona se može smatrati  prekretnicom u svakom segmentu. Nizom promena i uvođenjem inovacija u pomalo dosadnu NBA košarku, napravljena je ogromna razlika u odnosu na ranije godine.. Počev od finansijkog dela,preko marketinga gde je NBA postao prepoznatljiv “proizvod” u celom svetu i sa 16 ekipa u završnom delu što je koncept koji je i dalje aktuelan.Zatim,uveden je “seleri kep” (koji i danas bitno određuje primanja igrača) sa kojim nijedna ekipa nema prednost u odnosu na drugu,kao i Draft lutrija gde najslabije ekipe biraju najbolje igrače (opet zbog ravnoteže među timovima). Pored toga je uvedena i kontrola na narkotike koji su do tada bili skoro nerešiv problem i zbog kojih je Liga bila na lošem glasu koja automatski povlači i manju popularnost. Pokrenuta je velika mašinerija, počela je galopirajuća komercijalizacija Lige, proširenje i NBA je postala svetski fenomen.

 

S obzirom da smo došli do toga da je sezona 1983-84 nulta sezona, od koje se NBA košarka deli na “pre” i “posle”, i da je od tada prošlo 33 godine,kojih pet ekipa su najuspešnije u novoj košarkaškoj eri?
Prvo mesto pripada L.A.Lejkersima. Od ere Šoutajma Medžka i Karima, pa Kobija i Šeka, Los Andjeles i zlatno-ljubičasti dres su postali sinonim za uspeh i to  ne samo u filmskoj industriji. U tom periodu je osvojeno 8 titula uz još 5 NBA finala i po tim parametrima Lejkersi su ubedljivo najbolja franšiza Lige.

Na drugoj poziciji je ekipa San Antonio Sparsa. Jedina je ekipa iz sad već davno rasformirane ABA Lige koja je uspela da osvoji NBA naslov i koja ima pozitivan bilans sa svim ostalim timovima u Ligi! Pored toga, drže rekord po procentu pobeda u NBA i imaju još uvek aktivan rekord od čak 19 godina sa preko 60% pobeda u sezoni! Počevši od Džordža Gervina,preko Dejvida Robinsona,Tima Dankana i neizostavnog trenera Grega Popoviča, ovaj tim je uspeo da osvoji 5 titula, pri tome napravivši i dva najveća kam-beka u istoriji Lige od 35 i 36 pobeda više u odnosu na prethodnu sezonu.

 

Treća je ekipa Čikago Bulsa, jedina ekipa koja nije izgubila finale Plej Ofa a da je osvojila više od jednog šampionskog prstena. Ovaj tim drži još uvek aktuelan rekord po procentu uspešnosti u jednoj sezoni računajući i Plej Of (u sezoni 1995/96). Naravno,kadrovski se svi uspesi vezuju za dva Džerija –Rejnsdorfa i Krausa, vlasnika i  generalnog menadžera Bulsa,kao i najtrofejnijeg trenera u istoriji NBA Lige Fila Džeksona. Igrački, sinonim za ceo grad je i dalje Majkl Džordan koji je svojoj ekipi doneo dva “tripita”, odnosno ukupno 6 titula! Bulsi su i po prodaji dresova treća najpopularnija ekipa u Ligi.

 

Četvrto mesto pripada ekipi koja bila ubedljivo najbolja u “staroj” NBA,odnosno u periodu pre 1984, legendarnim Boston Seltiksima.Završetkom karijera i rasturanjem “zlatne” generacije Seltiksa predvođenih Birdom,Mekhejlom i Perišom kao i nekim nesrećnim okolnostima (smrt ultra talentovanog Lena Biasa na dan Drafta i srčanih problema odličnog Redžija Luisa) tim je dugi niz godina tavorio na dnu Lige. Bolji dani su došli sa dolaskom Pola Pirsa i Antoana Vokera,a vrhunac je bio 2009. gde su udarna snaga bili upravo Pirs,Kevin Garnet i Rej Alen kada je osvojena i poslednja titula.

 

Peto mesto pripada ekipi sa Floride – Majami Hitu. Najmlađa od svih vrhunskih ekipa, Majami je pre svega zahvaljujući odličnim organizacionim sposobnostima autoritativnog Peta Rajlija brzo prešao put od novajlije u Ligi do pobedničkog tima. Ključno je bilo angažovanje Šekila O’Nila koji je sezonu pre dolaska bio i MVP Lige kao i draftovanje Dvejna Vejda. Vremenom je usledilo i angažovanje planetarno najpopularnijeg igrača Lige Lebron Džejms što je rezultiralo sa ukupno 3 titule i još dva NBA finala.

.

Da li će neka ekipa skorije poremetiti ovaj odnos,pokazaće vreme. U predstojećoj sezoni, kako stvari stoje, samo će Sparsi, sa još uvek aktivnim trenerom Popovičem i odličnom timskom igrom biti konkurentni za održavanje izuzetnog imidža koji grade već decenijama. Druge ekipe će, poput finalista u prethodne dve godine (Golden Stejt Voriors i Klivlend Kavalirs) svakako nastojati da se približe najboljim ekipama savremene NBA.

 

sa sajta Aktualac.net Srđan Nikolić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*