Najgori timovi savremene NBA

Garrett W. Ellwood/NBAE via Getty Images

Piše: Srđan Nikolić, aktualac.net 

Kao što smo u prethodnoj rubrici pisali o najboljim timovima savremene NBA Lige sada ćemo posvetiti vreme ekipama koje su najslabije prošle u prethodne 33 godine. Podsećanja radi, sezona 1983/84 je uzeta kao polazna godina za deljenje Lige na vreme “pre” i “posle” zbog dolaska inovatinog i preduzimljivog Dejvida Šterna na čelo NBA organizacije koji je uvođenjem brojnih novina potpuno promenio imidž već posrnule NBA Lige. Uvođenjem Draft lutrije, seleri kepa, kontrole na narkotike i postavljanjem Plej Of “kostura” koji se i dalje koristi (sa ukupno 16 učesnika) doprineo je neviđenoj popularizaciji košarke u Americi i u svetu gde je ona postala sport broj jedan. Sve je to impliciralo i ogromnom povećanju zarade igrača,a novac koji je ušao u Ligu je bio do tada gotovo nezamisliv.

 

Ipak,vratimo se na najneuspešnije timove. Posledice lošeg biranja na Draftovima,povrede,loši trejdovi kao i u nekim slučajevima potpuno neshvatljive odluke rukovodećih struktura u tim franšizama dovelo je dotle da ovi timovi tavore na dnu, uz tek povremene bljeskove i izlaske iz sivila na koje su navikle sopstvene navijače. Predstavljamo vam najslabije timove u savremenoj NBA.

 

Prvi na ovoj neslavnoj listi je ekipa Minesote Timbervulvs. Jednostavno, kada se govori o neuspešnim organizacijama ova ekipa je prva na listi. Imaju naslabiji procenat pobeda u regularnoj sezoni,kao i najslabiji procenat u Ligi računajući i retke nastupe u Plej Ofu. Ono što je najinteresantnije je da su jednom čak uspeli da stignu i do finala NBA Lige,ali su za 27 godina postojanja ovog tima još svega 7 puta ušli u Plej Of redovno ispadajući iz istog već u prvom kolu. Džabe što je Minesota imala i MVP igrača Lige (Kevina Garneta), najbolje rukije Lige (Entoni Viginsa i Karl Entoni Taunsa) kao i nekoliko All Star igrača kada to nikada nije materijalizovano sa nečim više.

 

Druga na listi ekipa je i “druga” ekipa iz Los Andjelesa – Klipersi. Iako ovaj tim ima čime da se pohvali u poslednje vreme, njihova istorija je poprilično “mračna”. Svega 9 puta su nastupili u doigravanju,gde im je najveći domet bio polufinale Zapadne Konferencije. Premalo za ekipu koja je postavljena u centar filmskog sveta, mondenski Los Anđeles. Do sredine ’90-tih ova franšiza je nosila i neslavnu titulu najgoreg tima u istoriji svih profesionalnih sportova u Americi! Ipak, vremena su se promenila i poslednjih nekoliko godina na krilima Krisa Pola, Deandre Džordana i Blejka Grifina ova ekipa sada spada čak i u red favorita za osvajanje titule.

 

Treća na listi najgorih ekipa je i ekipa Vašington Vizardsa. Nekadašnji Buletsi su sredinom devedesetih promenili ime. Razlog je bio taj da se ne bi davao loš primer omladini jer je Vašington grad sa velikim brojem ubistava, i to je, pored dovodđenja najboljeg igrača NBA Lige svih vremena u nejgovim poznim igračkim godinama (Majkl Džordana) verovatno jedino vredno pomena za ovaj tim. Svega 12 nastupa u post  sezoni uz čak 9 ispadanja u prvom kolu premalo su za ekipu koja je sredinom ’70-tih čak bila i šampion NBA Lige.

 

Četvrti je tim Nju Orleans Pelikansa. Jedna mlada franšiza koja još uvek traži svoje mesto pod NBA Suncem nije se najbolje snašla za ovih 14 godina postojanja. Iako imaju za to vreme i 6 Plej Of nastupa,ipak su ih završavali u prvom kolu doigravanja uz samo jedan izlet u drugo kolo. Ekipa koja je prošle sezone bila uništena sa povredama sa puno nade i optimizma gleda u svog lidera Entoni Dejvisa koji će biti pokretačka snaga i u sledećoj sezoni.

 

Peta najslabija ekipa je još jedna ekipa iz Kalifornije. I to iz glavnog grada Kalifornije, Sakramenta. Navijači Kingsa još uvek sa setom pričaju o godinama kada su bili hit Lige, početkom 21. veka i kada su samo sudijske odluke prekinule jedan divan san o osvajanju šampionskog naslova. Generacija Vebera,Divca,Stojakovića i drugih ostala je samo za uspomenu i rado sećanje jer Kingsi već dugo,dugo nemaju šta da ponude svojim vernim navijačima. Od ove sezone će igrati i u novoj Areni u očekivanju boljih dana.

Šta se može očekivati od ovih ekipa u narednim godinama? Kako stoje stvari,Sakramento Kingi će i dalje tavoriti na samom dnu NBA Lige,a Plej Of ove godine gotovo sigurno neće videti ni momci iz Nju Orleansa. Ekipe koje se mogu nadati boljim danima su svakako Klipersi, koji su već godinama pretendenti iz senke i koji su sada možda i na vrhuncu svojih moći,uz uslov da ih izbegnu povrede. Minesota Timbervulvs je posebna priča. Tim koji je pun potencijala, izvanrednih mladih igrača, napokon je pojačana i dolaskom jednom izvanrednog trenera – Toma Tibodija koji je veoma uspešno vodio Čikago Bulse. Ako se “poklope kockice”, sva je prilika da ćemo napokon videti nešto više i od ekipe koja bi,prema svom lokalitetu, svakako trebala da bude u Istočnoj Konferenciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*