Je li pravo vreme da zaigra Ivica Zubac?

screenshot

Nakon sjajne letnje lige na kojoj je oduševio sve i izborio se za ugovor za Lakersima, i predsezone u kojoj je minutaža bila ograničena ali obećavajuća, Zubac se potpuno izgubio sa radara stručnoga tima. Za Lakersa je odigrao tek 7 utakmica, i igrajući u proseku 7.8 minuta postizao je 2.1 poen uz 1.3 skoka.

U dva meča u kojima je dobio prilike najviše je i pokazao – početkom sezone (2 novembra, protiv Atlante) kada je za 19 minuta imao 6 poena (4-3 šut) i 4 skoka, i nedavno (23 decembra, protiv Orlanda) kada je za 17 minuta postigao isto 6 poena (7-2 šut), 2 skoka i 1 asistenciju.

Zubac je prekomandovan u drugi tim Lakersa, D-Fenderse, gde je pruža sjajne partije. D-Fendersi su vodeća ekipa Pacific divizije u Razvojnoj ligi, a Zubac je u 8 utakmica zabeležio 16.8 poena i 9.4 skoka, za prosečnih 28 minuta, i prvi je skakač ovog tima.

Lakersi su u lošoj seriji, sve su dalje od play offa, govori se o novom podmlađenom sastavu Lakersa, i post-Kobe eri, pa je logično pitanje – gde je tu Ivica Zubac? Indikativno je čak i da se ugledni portal „Lakers Nation“ pita da li će stručni štab LA Lakersa „potrošiti debitantsku sezonu Ivice Zupca?“. Kao razlog zašto bi trebalo davati veću priliku mladom hrvatskom centru, autor teksta navodi vrlo slabu odbranu koju Lakersi igraju, činjenicu da prvi centar Mozgov nije tog kalibra da igra kao prva već više kao back up opcija, zatim to da je i mladi Brandon Ingram dobio priliku koju Zubac zaslužuje (recimo 20-ak minuta po utakmici, koji bi pokazali je li on dorastao ili nije tom zadatku).

Zubac je visok 2.16 cm, ima 120 kg, i izabran je kao 32 pick na draftu. U svakoj prilici ističe kako je ponosan biti deo porodice Lakersa, i učiti od najboljih poput Kareema Abdul Jabara (posebno pominje njegov skyhook). U razvojnoj ligi pokazao je da ima dobar šut, dobro kretanje i odličnu kontrolu skoka. Kao i svaki mladi igrač odbrana mu je još uvek slabija strana, ali za razliku od Mozgova ima puno prostora za napredak. To je upravo ono na čemu Lakersi insistiraju ove sezone – gradnja novog tima i davanje prilike mladim igračima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*