Učinak naših: Statistički lideri po kategorijama

U nešto više od dva meseca, koliko traje ovosezonski NBA karavan iskristalisale su se pozicije naših igrača u svojim timovima, a pregled njihovih statističkih učinaka daje jasnu sliku ko je trenutno u najboljoj igračkoj formi.

Najviše utakmica odigrali su Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets) i Dario Šarić (Philladelphia), po 32, slede Nikola Vučević (Orlando Magic), Nikola Mirotić (Chicago Bulls) i Nemanja Bjelica (Minnesota), sa po 31, dok je 30 utakmica odigrao Nikola Jokić (Denver). Minutaža već pokazuje nešto drugo – ko od ovih igrača ima najveće poverenje svojih trenera i zapravo igra važnu ulogu u svom timu – prednjači Goran Dragič (Miami Heat), prvi play koji je u samo 27 mečeva igrao 34,3 minute u proseku. Na drugom mestu je Nikola Vučević koji iako nije starter za Magic igra 27,7 minuta u proseku, na trećem mestu je Bojan Bogdanović, starter Netsa, sa 27,1 minutom, i konačno Nikola Jokić sa 24 minute u proseku (prosek bi bio veći da Nikola nije imao period oscilacija na početku sezone, odnosno probleme sa ličnim greškama u poslednje vreme).

Prema indeksu korisnosti (PIE) Nikola Jokić iz Denvera je trenutno najbolji pojedinac među našima, sa svojim raznovrsnim arsenalom opcija u napadu, dok je na drugoj poziciji Nikola Vučević. Najbolji strelac je Goran Dragić (18,8), a na drugoj poziciji je Bojan Bogdanović (14,4).

Iako ima nešto slabiju sezonu, Nikola Vučević je i dalje dominantan u skoku (10,4 je njegov prosek), dok ga sledi duo iz Denvera – Jokić i Nurkić. Dragić je logično lider među asistentima (6,7 u proseku), dok je u toj kategoriji sve bolji Jokić (3,6) a sve lošiji beno Udrih (3,3) zbog ograničene minutaže u Pistonsima.

Konačno, kada je šut u pitanju, Nikola Jokić je tu među liderima u celoj ligi, on vrlo retko greški i šuta nerezonski i trenutno je na čak 58 % šuta iz igre. Kod slobodnih bacanja, tu je najbolji Beno Udrih (91,7 %).

Konačno, naši baš nisu lideri kada su ukradene lopte u pitanju – tu prednjači Dragić (0,9 po meču) i Vučević (0,8), dok su oni koji najviše gube lopte – Goran Dragić (3,2) i Jusuf Nurkić (2,3).

Kada je +/- indeks u pitanju, kada je Nikola Jokić u timu Denver ima + 2,6 dok kada je Udrih u timu Detroit ima + 2,3. Najnegativniji indeks imaju Bojan Bogdanović (- 5,7) i Goran Dragić (- 4), ali to treba pripisati vrlo lošim sezonama koje imaju njihovi timovi a ne individualnim kvalitetima ili statističkom doprinosu ovih igrača.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*