Darko Rajaković, trener Oklahome: Čačanin među’gromovima’

Razgovarali: Davor Marko & Miloš Dimić

Biti poreklom iz Čačka, nekrunisanog kraljevstva magične igre, a ne baviti se košarkom ravno je nemogućem. Dosta bi nam prostora trebalo nabrojati sve košarkaške legende koje su proslavile grad sa Morave, no mi smo se odlučili za jedno ime – Darko Rajaković. Ovaj 38-godišnjak, koji se specijalizovao za rad sa mladima u rodnom Čačku, potom u Crvenoj zvezdi, pa u španskoj Espacio Torrelodones, i Tullsi 66ersima u Razvojnoj NBA ligi, da bi sada već treću godinu zaredom ispisivao najsjajnije stranice svoje trenerske karijere u Oklahoma Thunderima. Da li postoji veći izazov od rada sa vrhunskim NBA igračima, u timu koji poslednjih godina ima sjajne rezultate, a već na polovini sezone obezbedio je plasman u play off. Kako izgleda njegov trenerski angažman i rad sa danas možda najvećom NBA zvezdom Russellom Westbrookom, Darko je podelio za naš sajt:

“U timu Oklahome sam već petu godinu. Prve dve godine sam radio kako glavni trener u našem timu u Razvojnoj ligi. Dakle, ovo mi je treća sezona u kojoj sam pomoćni trener Thunder-a. Nasa selekcija igrača je takva da na prvom mestu gledamo da imamo vrhunske ličnosti. Russell je lider tima, a ostali momci se jako dobro uklapaju u naš koncept,” kaže Darko, i dodaje da se u Oklahomi često govori i srpski jezik:

“Imamo sve više internacionalnih igrača od Adamsa, Kantera, Abrinesa i “našeg” Lauvergne-a. Joffrey nosi sve najlepše utiske iz Srbije i često komuniciramo i na srpskom jeziku, naročito ako igraju Zvezda ili Partizan i kada se prepucavamo čiji su navijači bolji”.

Joffrey Lauvergne, Russel Westbrook & Darko Rajaković

Uspešan u Razvojnoj ligi

Samo pravi poznavaoci košarke znaju koliko je izazovno raditi u Razvojnoj ligi NBA, gde fokus nije na rezultatima, već na individualnom razvoju igrača. Darko ima odlična iskustva, gde je kao prvi trener van Severne Amerike, vodio jedan tim – Tullsa 66erse. Vodio ih je dve godine (2012-2014) i na kraju je sa njima imao pozitivan skor (51 pobeda, 49 poraza). No, što je još važnije, u njegov rad u Tullsi je bio i više nego učinkovit, među trenerima je koji je imao najviše igrača koji su vraćeni u NBA. Da samo pomenemo zvezdu Pistonsa Reggie Jacksona, Perry Jonesa, potom Jeremy Lamba (6-og igrača Hornetsa), Adre Robertsona, koji igra u petorki Oklahome…

„Za Razvojnu ligu me vezuju jako lepa sećanja. Trudio sam se da na prvom mestu budem oslonac mladim igračima i da im pomognem da napreduju košarkaški, ali isto tako i na psihološkom planu. Mladi igrači koji tek dolaze sa koledža su najčešće odlične atlete, ali u košarkaškom smislu imaju jako mnogo prostora za napredak. U Americi se igrači sa 22, 23 ili 24 godine i dalje posmatraju kao talenti, a ne kao gotov produkt. Imao sam sreće da sarađujem sa dosta velikih talenata koji su se eto ostvarili i kao NBA igrači. Naročito sam užvao u radu sa Andre Robertsonom, Jeremy Lambom i Reggie Jacksonom“.

Álex Abrines & Darko Rajaković

U Srbiji učio od velikih

Darko ne može a da se ne priseti svojih početaka, u Borcu iz Čačka gde je radio kao pomoćni trener Milanu Petronijeviću, a potom je bio prvi trener kadeta i juniora. Iako početnik, imao je odlično razumevanje sa igračima, među kojima su mnogi postali profesionalci poput Marka Marinovića, Branka Jorovića, Đorđa Micića, Nenada Bogdanovića. Nakon Borca, radi sa mladima u Crvenoj zvezdi:

„Zanat sam učio od Mileta Protića. Kasnije sam imao veliku sreću da učim od Marina Sedlačeka i Mirka Pavlovića. Obojica su imali veliko iskustvo iz Amerike, i poznavali su američki način rada. To mi je bilo od velike koristi u pripremi za moj rad preko okeana. U Zvezdi sam proveo prelepe godine i sarađivao sam između ostalih i sa Milkom Bjelicom, Slobodanom Dunđerskim, itd.“

Darko je skroman pa nije rekao, ali mi smo proverili, sa mladim selekcijama Zvezde, koje je vodio 8 godina, uzeo je dva Prvenstva Srbije, što svakako nije za odbacit obzirom na tada vrlo jaku konkurenciju u mlađim uzrastima.

Jednog dana i prvi trener

Uz Darka i već afirmisanog Igora Kokoškova, koji je ove sezone po prvi put samostalno vodio NBA tim (Utah Jazz), tu je i Ognjen Stojaković, koji je u Nuggetsima zadužen za individualni rad sa igračima. Dakle, tri trenera i tri igrača, za malu ali odabranu koloniju Srba u NBA. Darku i Ognjenu podrška Kokoškova puno je značila:

„Naravno da se čujemo i družimo kada ima prilike za to. Ipak, ritam utakmica i putovanja nam ne dozvoljavaju da se češće viđamo, ali imamo jako dobre odnose. Igor je tu već preko 15 godina i naročito na početku njegov savet i podrska su bili značajni. Moje dalje ambicije su vezane za tim u Oklahomi. Želim da nastavim da napredujem i da se usavršavam. Želja mi je da budem i glavni trener u NBA ligi, ali ne žurim i svestan sam da još mnogo rada treba da uložim kako bih ostvario svoje ambicije“.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Srpska pomoć pri bacanjima! - Ostatak Sveta
  2. Rajaković: Srbija je uvek među favoritima - Ostatak Sveta
  3. Sale Nacionale među 'gromovima' - Ostatak Sveta
  4. Rajaković stiže u Phoenix! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*