Slatkih 16 – drugi deo!

Sinoć smo prošli prve 4 utakmice, a danas su na redu one koje su na rasporedu u petak.

5 North Carolina TarHeels – Butler Bulldogs

TarHeelse nose 2 igrača. Berry koji je jedini pravi bek i Justin Jackson koji napokon pokazuje dobre igre. Zasada su igrali dobro na Turniru i bili dosta uverljivi. Najveći problem ove ekipe je manjak dobrih bekova. Kada zaustave Berrya Heelsi nemaju rešenja, a uz to ako i Jackson ima lošiju šutersku večer, onda se jako muče. Protiv Arkansasa je bilo tako i na kraju su do pobede došli teže od očekivanog. No borbenost je nešto što ovoj ekipi nikako ne manjka. Prvi su u Americi po broju napadačkih skokova i tu su jako opasni. Imaju 19 skokova u proseku i te čak i kada lošije šutiraju imaju mnošto prilika iz drugog napada. Najbolji igrač im je Justin Jackson. Šuter koji je bio jako razvikan u srednjoj školi, te se tek sada nakon 3 sezone snašao na UNC-u. Najbolji je strelac ekipe sa 18,1 poenom u proseku i kada njega ide i Heelsi dobro igraju.

Butler je ekipa bez izrazite zvezde no jako su opasni. Igraju odličnu obranu na vanjskim pozicijama i dosada su svoje protivnike ostavljali na ispod 1 poena po posjedu. Igraju pametno u napadu, bez žurbe, a doprinos daje cela ekipa. Jako retko gube lopte, 10,2 po utakmici. Nikada ne forsiraju šut, jako su strpljivi dok napadaju. X faktor je bila igra 6. igrača Kelan Martin. Ima najmanje 14 poena i 6 skokova u 6 od zadnjih 8 utakmica. Najveći problem im je obrana na unutarnjim pozicijama. Većina ekipa se bori s ovim problemom, pa tako i Butler. Sve tri ekipe su šutirale preko 65% za 2 protiv njih, što je zabrinjavajuće. Loše brane obruč, no protiv UNC-a najveće opasnosti su izvana.

6 Baylor Bears – South Carolina Gamecocks

Ono što brine dosta ekipa na Turniru najjače je oružje Baylora, a to je unutarnja igra. Top 3 su ekipa po ofenzivnim skokovima, a dominiraju na oba kraja parketa. Dosada su potpuno uništili sve ekipe na Turiru iznutra. Protiv New Mexica i USC-a su zabili čak 55 šuteva za 2 i za zabili 23 poena više u reketu od protivnika. Najveća boljka su im izgubljene lopte. U zadnjih 16 utakmica u čak 13 su završili sa negativnim turnover omjerom. Iako su odlični što se tiče zaštite reketa i skokova na oba kraja parketa, moraju pod hitno dovesti te izgubljene lopte u red. Što je najgore većina su neforsirane, tako da je u pitanju koncentracija. Najbolji igrač im je Jonathan Motley. Momak koji radi sve za Baylor. Skače, asistira, zabija. Na zadnjih 5 utakmica ima preko 17 poena i 13 skokova u proseku, a pokazao se i kao izvrstan bloker iz drugog plana.

(AP Photo/Charlie Neibergall)

Zasada iznenađenje Turnira. Ekipa koja je izbacila slavni Duke iz takmičenja. South Carolina je izuzetno defenzivna ekipa. Dopuštaju jako mali broj poena, a u Top 5 su u državi po defenzivnoj efikasnosti. U jednom razdoblju od 7 utakmica dopuštali su samo 52,6 poena u proseku! Na 100 posjeda je bilo 78,3 što je stvarno izvanredno. No naravno postoji i druga strana medalje. Koliko su dobri u obrani toliko su loši u napadu. U jednoj utakmici u sezoni protiv Floride promašili su čak 17 šuteva zaredom iz igre. Očajan napad u kojem jedino igra njihov MVP Sindarius Thornwell. Igrač godine SEC konferencije je najzaslužniji za izbacivanje Dukea. Zasada na Turniru postiže 26,5 poena, 8,5 skokova i 3,5 asista uz odličan doprinos u obrani.

7 Kentucky Wildcats – UCLA Bruins

Caliparijevi momci su verovatno najtalentiraniji na Turniru. No kako to obično biva ne igraju imena. Ekipa koja forsira tranziciju i osećaju se najbolje kada trče. Fox i Monk su strašni u kontri, imaju neverovatno brze promene pravca i zavšravaju s lakoćom. Na Turniru igraju i odličnu obranu, uz toliko atleta to nije ni čudno. Napad im malo šteka, no kada Monk proradi to će sesti na svoje mesto. On je zapravo igrač kojeg Calipari i čeka. Samo 11,8 poena u proseku u martu je premalo za ovakvog igrača. No dok njega nema Adebayo dominira pod košem. Snažni centar je double double mašina. Zakucava, bori se pod koševima, igra sjajnu obranu i trenutno je najbolji igrač Kentuckya na Turniru. Iznenađujuće, osim naravno Monka, je što Kentucky imao očajan postotak sa linije za bacanja. Willis, Fox i Adebayo su imali kombiniranih 50% na Turniru dosada što je jako jako loše.

UCLA je ekipa koja igra fantastičan napad. Predvođeni neverovatnim Ballom su najefikasnija ekipa u zemlji. Biće ovo utakmica puna tempa jer obe ekipe vole trčati. UCLA je strašno brza ekipa, a Ball je sjajan u tranziciji. Koliko su dobri govori i statistika. Niti jednom nisu išli ispod 74 poena ove sezone. Uz sve to Top 10 su u zemlji u % za tri poena, % za 2 poena, asistencije, i % izgubljenih lopti. Bez dileme najjači napad u državi. U obrani nisu očajni, no ne može se reći ni da su dobri. Loše brane šut za tri, a nisu ni prejaki na defenzivnom skoku i zaštiti obruča. Što u prevodu znači da u obrani praktički ništa ne rade. Najbolji igrač im je sjajni Lonzo Ball. I u napadu i u obrani radi sve. U obrani nekada zna čak igrati i četvorku zbog nedostatka visokih igrača. Izvanredan dodavač, solidan u obrani i skoku i vrlo je dobar šuter. Iako ima jako jako čudnu tehniku postotci su mu odlični.

8 Florida Gators – Wisconsin Badgers

Florida je strašna obrambena ekipa. Celu sezonu igraju odličnu obranu no na Turniru su to podigli na još jedan višlji nivo. Imali su čak 12 ukradenih lopti protiv East Tennesseea, te su Virginiu prisilili na 1/15 iza linije 3 poena. Dopuštali su samo 52 poena po utakmici na Turniru dosada. Odlični su u obrani na liniji dodavanja. Trio vanjskih igrača jako dobro čita igru i imaju 4,3 ukradene lopte po utakmici. Problem ove ekipe je kontrola skoka. Igraju vrlo dobru obranu, no kada ih probiješ onda je situacija puno lakša. Muče se sa skokom i to bi ih moglo košatati nekog bolje rezultata.

Badgersi su neverovatno kompletna ekipa. Udarni trojac Koenig, Hayes i Happ zabijaju preko 50 poena u proseku, no njima se uvek pridruži netko. Showalter, Iverson, Brown sve momci koji svoje zadatke izvrsno obavljaju. Igraju odličnu obranu, posebno unutarnja linija. Happ je strah i trepet u reketu, sa 2,6 ukradenih lopti i 1,7 blokadom je jedan od najboljih obrambenih igrača zemlje. Čisti primer je Villanova koja je u sezoni imala preko 59,2% šuta, a protiv Badgersa je to palo na 47%. Jedini problem ove ekipe su slobodna bacanja. Happ je sjajan na oba kraja terena, no bacanja gađa ispod 50% što je veliki problem. Pogotovo pred kraj utakmice. U Badgersima je jako teško izdvojiti jedno igrača. Šuter Koenig je na preko 50% šuta na turniru,a za 3 gađa 47,5%, dok je Happ najbolji skakač, asistent, kradljivac lopti i bloker. To ga čini ne samo najvrednijim u Badgersima, već po advanced statsima među najvrednjim igračim u zemlji.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*