Moja je generacija bolje razumela košarku

avaz.ba

Nekadašnji krilni centar Boston Celticsa, legenda hrvatske košarke, Dino Rađa nedavno je dao intervju za sajt B92. Pričao je o učinku naših košarkaša u NBA,te razlici nekadašnje i sadašnje košarke. Potegnulo se i pitanje oko (ne)slavnog odlaska Hrvata sa postolja 1995. godine, te je Dino izabrao najbolju petorku bivše Jugoslavije.

Dino Rađa je svoju karijeru počeo u rodnom Splitu, tačnije u Jugoplastici. S njima je osvojio 2 titule europskog prvaka, a u Europi je još igrao i za Virtus i 2 najveća Grčka kluba PAO i Olympiakos. U NBA je proveo 4 sezone, sve u Boston Celticsima.

“Drugačija su vremena, drugačija je košarka. Sada se mnogo brže igra, više se šutira za tri poena nego što je to bio slučaj ranije. U prvom planu su sada fizička snaga i sposobnost, više nego talenat. Teško je upoređivati. Mislim da su starije generacije bolje razumele košarku” – kaže Dino o razlici između nekadašnje i sadašnje igre. I dalje tvrdi da su europski košarkaši puno talentovanji od američkih kolega.

“NBA je uvek bila najatraktivnija liga i najveći izazov za igrače. Samim tim se zatvaraju neka mesta za njihove igrače, koji zbog toga pokušavaju da popune mesta u Evropi. Takav je trend, ali mi smo uvek bili talentovaniji od Amerikanaca”.

Došlo se i na temu sadašnjih košarkaša s naših prostora koji uspešno nastupaju u najboljoj ligi sveta. Krenuo je s Nikolom Jokićem, Somborcem koji oduševljava Američku javnost sjajnim igrama u dresu Denver Nuggetsa.

“Pratio sam ga i ranije, a gledao sam ga i na Olimpijskim igrama u Riju. On odlično razume košarku kao igru i već se nametnuo kao najbolji igrač u ekipi”.

Osvrnuo se i na igrače s prostora “Lijepe naše”. Bojan Bogdanović (Washington Wizards) – prošle su ga dečije bolesti koje je imao na početku. Sada se dokazuje iz utakmicu u utakmcu i on je kvalitetan igrač. U reprezentaciji je vođa ekipe, dok je u NBA ligi jedan od glavnih igrača u timu koji se bori za vrh Istočne konferencije.

washingtonpost.com

Dario Šarić (Philadelphia) – igrač velikog talenta koj ide ka pravom putu i mislim da mu je samo nebo granica.

Ivica Zubac (Los Angeles Lakers) je pravo iznenađenje, mlad je, ali je imao sreće da se nađe u ekipi koja nije mnogo kvalitetna, pa je uspeo da dobije veću minutažu. Svojim igrama se izborio za to i nije mu niko poklonio. Mislim da polako ide uzlaznom putanjom”.

Mario Hezonja (Orlando) je prerano otišao u NBA, trebalo je još tri godine da igra u Evropi. Vidi se njegovo neiskustvo i da je preskočio neke glavne stepenice, ali je definitivno igrač koji ima ogroman potencijal”- priča Rađa za trenutno stanje košarkaša u NBA.

Dotakao se i odlaska trenutno možda i najvećeg talenta hrvatske košarke, Ante Žižića koji trenutno nastupa u Turskoj Darusafaki.- “On je takođe jedan od momaka za koga mislim da mu je nebo granica. Ima odlične fizičke predispozicije, dobro radi i mislim da će biti jedan od nosilaca igre u Bostonu.” Ante je draftan u Dinine Boston Celtice i sigurno će sa velikim zanimanje pratiti nastupe ovog mladog igrača.

Silazak sa postolja bila je greška

Nedavno je selektor hrvatske reprezentacije Aco Petrović izjavio kako je silazak sa postolja 1995. godine bila greška. S njim se slaže i Rađa. – “To su bila jako teška vremena, a posmatrano sa sportske strane to jeste bila greška”. “Ključni problem reprezentacije je taj što je Hrvatska 20 godina bila talac jednog čoveka i to se ne može rešiti preko noći. Promene su se dogodile i to se vidi, imamo kvalitetnu i perspektivnu ekipu koja će se u sledećih deset godina boriti za medalju. U Evropi je jaka konkurencija, situacija je takva da svako svakog može da dobije”.

Prelazimo sada malo na europsku košarku i trenutno jedinog predstavnika Balkana u Euroligi, Crvenu Zvezdu. Zvezda još uvek ima šanse izboriti Top 8, treba joj još barem jedna pobeda, a propustili su 2 meč lopte protiv Olympiakosa i Barcelone. –“Nema danas ništa poklonjeno, to je rezultat dugogodišnjeg rada. Rezultat koji imaju je posledica nekog plana i nije nikakva slučajnost. U sportu nema slučajnosti. Zvezda je svojim radom došla do ovog mesta”.

Osvrnuo se i na trenutnu krizu najjačih klubova na Balkanu, Bosne, Partizana i Cibone koji su nekada harali Europom a sada jedva sklapaju kraj s krajem.- “Ne mogu da ulazim u pojedinačne razloge, ali dogodi se promena u idejama, dovoljno je da se promaši neka generacija. Postoji dosta razloga koji utiču na to. Nažalost, kod nas mnogo toga zavisi od politike, sa vodećim klubovima u regiji i sama politika diktira količinu novca koji dolazi u klubove”.-

Prvi Rađin klub, KK Split (nekadašnja Jugoplastika) napokon ima dobru ekipu i trenutno su prvi u Hrvatskoj prvoj ligi. Dobili su sve klubove koji su trenutno u ABA ligi, Cibonu, Cedevitu i Zadar i izgleda da bi u idućoj sezoni mogli čak i njih gledati u regionalnom takmičenju. “Mislim da je hrvatska košarka napravila jedan dobar korak i da je je jako bitno da smo upeli da promovišemo hrvatsku ligu kao prioritet, a samim tim se povećao i kvalitet lige. Liga je jako zanimljiva, svi klubovi su jaki i svako može svakog da pobedi. Biće veoma zanimljivo u šampionatu. Definitivno se dobilo na kvalitetu, a u nekim krajevima ponovo je počela da se igra košarka”.

Za kraj Rađa je izabrao najbolju petroku bivše Jugoslavije, “Jure Zdovc, Vlade Divac, Dražen Petrović, Toni Kukoč i moram da budem neskroman i da sebe stavim u ovo petorku”, rekao je Rađa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*