Valencia šokirala Reala, imamo najboljeg igrača!

Odlična ekipa Valencie BC uspela je prekinuti 10-godišnju dominaciju Reala i Barcelone u španskoj ACB ligi i okititi se svojim prvim naslovom prvaka u istoriji kluba! Umorna ekipa Reala koja je drastično pala krajem sezone nije izdržala i sa ukupnih 3-1 u seriji Valencia je uzela trofej u zadnjoj utakmici na svoj terenu.

Sinoć su u poslednjoj utakmici na svom terenu u prvom delu, tačnije u drugoj četvrtini, potpuno razbili Reala te u jednom trenutku imali čak 23 poena prednosti. Dominirali su u skoku, kako obrambenom tako i napadačkom, te sigurnom realizacijom stvorili veliku zalihu. Kako je Real ipak ekipa koja je igrala Final Four Eurolige utakmica je još uvek bila daleko od gotove.

Lull i Carrol su pokušali vratiti Reala, no ponestalo im je snage u završnici, te su domaćini zahvaljujući odličnom napadačkom skoku kada je ruka zadrhtala uspeli održati prednosti i uzeti istorijski naslov. Najbolji pojedinac ovu utakmicu je bio Juan Sastre koji je u drugoj četvrtini igrao gotovo bez greške. Na kraju je ubacio 17 poena, dok je 12 ubacio Will Thomas. Kod Reala Lull je zabio 23 no nije bilo dovoljno.

Trofej za MVP-a Finalne serije je uzeo naše gore list. Crnogorac Bojan Dubljević napokon je pokazao svoj puni potencijal i tokom čitave sezone bio najbolji igrač Valencie. Izborio je prvu petorku ACB lige, te ovu sjajnu sezonu okrunio i MVP naslovom u Finalu. Iako je zadnju utakmicu odigrao jako loše, bez koša iz igre, u ostalim utakmicama je dominirao te zasluženo podignuo trofej.

Poslednjih 10 godina Španskom ligom dominiraju Real i Barcelona, a zadnja titula koju nisu uzela ova 2 kluba je pripala Baskoniji, tadašnja Tau Ceramica prije 10 godina. Interesantna stvar je bila da je sadašnji bek Valencie San Emeterio također bio u ekipi Taua kada su srušili ovaj dvojac.

U ovoj ekipi poznavaocima europskih takmičenja sigurno će biti poznata imena kao Romain Sato, Antoine Diot, a njih još igra i Luke Sikma, sin jednog od prvih centara šutera u NBA ligi, Jacka Sikme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*