Krađa drafta “ukrala” nagradu!

Mandatory Credit: Troy Taormina-USA TODAY Sports

Trka za rookie igrača je bila prošle sezone nikad izvesnija, jer Joel Embiid je dominirao pod koševima, i imao je zapanjujuće brojke obzirom na ograničenu minutažu (20.2 p, 7.8 sk), ali je zbog povrede propustio više od polovine mečeva, odigravši tek 31 utakmicu, i zbog toga je ispao iz konkurencije za rookie igrača. Njegov kolega, naš Dario Šarić, nametnuo se nakon All Stara kao lider svog tima, imao je impresivan učinak u mesecu martu i tako je postao glavni kandidat za rookie igrača. Čak mu je i kolega Embiid čestista na igrama, i proglasio ga rookijem godine. Dariju je jedini kandidat za ovu titulu bio još jedan sjajan igrač, Malcom Brogdon iz Bucksa koji nije imao toliko impresivne momente, ali je imao – kontinuitet.

Na kraju je ta stavka i odlučila- kontinuitet. Brogdon je kroz čitavu sezonu imao konstante brojke, a ubilježio je i nekoliko impresivnih partija, te je čak i u playoffu bio dosta dobar. To je sve prevagnulo na njegovu stranu, te je nagradu na kraju otišla u njegove ruke.

Zašto Brogdon?

Gledali smo Buckse dosta puta prošle i ove godine, a osim naravno Giannisa i Parkera još jedan igrač je iskakao. To je rookie Malcom Brogdon. Gledajući neke od utakmica tokom ove sezone,  impresionirao nas je mirnoćom za jednog rookie, čvrstinom na lopti i preciznim šutom. Protiv Chicaga 31. decembra, 2016, imao je triple double. No ni tih nekoliko utakmica nije bila iznimka od pravila, kao što je s većinom rookiea. Jednu utakmicu su izvrsni, drugu se muče (pogledajte primer Ingrama ili našeg Bendera), uglavnom ima tu dosta oscilacija. No kod Brogdona to nije slučaj. Okej, nađe se kod njega i loša utakmica ali on zapravo drži konstantu celu sezonu, i otkada nema Dellavadove počinje u petorci i čini nam se kako bi mogao i zadržati tu poziciju.

Regularni deo sezone završio je sa 10.2 poena, 4.2 asistencije i 2. 8 skokova.

Problem sa potcenjivanjem

Brogdon od početka svoje karijere ima problema s podcjenivanjem. Još kada je bio u srednjoj školi isticao se zrelošću. Na jednom turniru, trener Virginie, Bennet ga je gledao i impresionirao ga je svojom visinom i mirnoćom za playa. Govorio je kako nema šanse da ovakvog igrača dovede na svoj Colledge, da se za njega otimaju najveći programi Duke, Kentucky, N.Carolina. Ali srećom prevario se! Malcom je imao samo ponudu od Clemsona, ali odlučio se za Virginiu i tamo postao legenda. U zadnjoj sezoni vukao je čitav tim i postizao je 18,2 poena, 4,1 skok i 3,1 asist. Proveo je čak 5 godina na faksu, jednu je presedio jer je bio povređen i naravno puno ekipa je opet bilo skeptično prema njema.

Star igrač, nema prostora za napredak, a uz to i povređen i tako su ga svi preskakali sve do Bucksa na 36-oj poziciji. Tamo nisu razmišljali kao većina lige, “Ako je svake godine napredovao na sveučilištu, a već je bio jedan od najboljih igrača, zašto to ne bi nastavio raditi”. I bili su u pravu. Brogdon je trenutno 1. po asistima među rookiema, 4. po poenima i 1. po postotku trojki. Uz sve to ostvario je i prvi triple double kod rookie na staru godinu protiv Bullsa. Zabilježio je 15 poena, 12 asista i 11 skokova u pobedi.

Totalno različit od ostalih igrača, veoma zreo i na i izvan terena. Malcom nema Twitter ni ostale društvene mreže, zakucao je u jednoj večeri i preko Lebrona i preko Kyriea Irvinga. Kaže nije ni gledao posle te snimke. “Previše mi to odvlači pažnju. Želim da moja igra govori sama za sebe. Ponosan sam na sebe, ponosan na svoju radnu etiku i kako se držim. Želim biti zreo u svom pristupu ali fokusiran i discipliniran.” Zbog takvog razmišljanja je i toliko dobar, već zreo igrač ali dovoljno mlad da još napreduje. I sigurno će napredovati, Bucksi su s ovim pickom “pobedili” draft
i “ukrali” odlično igrača jako nisko. Malcom će sigurno u budućnosti biti važan dio Bucksa i ove mlade jezgre koju predvode moćna krila Giannis i Parker.

 

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Brogdon dobričina! - Ostatak Sveta
  2. Recap sezone: Milwaukee Bucks - Ostatak Sveta
  3. Gospodin Nepogrešivi - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*