Recap sezone: Orlando Magic

Orlando Magic Daily

Orlando Magic je u 2016-17 sezonu krenuo vrlo ambiciozno. Daleko pre letnje pauze i drafta došlo je do promene na čelu struke, tako da je dotadašnjeg trenera Scotta Skilesa zamenio Frank Vogel, perspektivni trener koji se u NBA etablirao nakon pet sezona u kojima je vodio Indana Pacerse.Sa pedigreom defanzivnog trenera, Vogel je delovao kao idealna kombinacija za Magic.

U igračkom smislu, tim je pojačan snažnom i pouzdanom četvorkom, Sergom Ibakom koji je stigao iz Oklahome, gde su u zamenu poslati Domantas Sabonis, šute Victor Oladipo i Ersan Ilyasova (koji je kasnije završio u Philadelphiji, pa u Hawksima).

Učinak tima

Od trenera koji je sa Pacersima igrao finale Istočne konferencije, očekivao se makar play off, a stiglo se do – petog najgoreg rezultata u ligi. Na kraju 13. mesto na Istoku sa svega 29 pobeda i čak 53 poraza, od kojih su neki izuzetno bolni, sa preko 30 poena razlike. Najveću katastrofu Magic je doživeo u Chicagu, i to pred kraj sezone (što bi trebalo biti zabrinjavajuće) gde su ih Bullsi dobili sa čak 47 poena razlike:

Podsetimo samo sezonu ranije pod Skilesom, Orlando je imao 35 pobeda i bio je 11 na Istoku.

Ekipa je među najlošijima kada su brojne timske statistike u pitanju – 27. su (od 30 ekipa) po broju postignutih poena (101.1), 29. po ofanzivnom rejtingu, 22. po defanzivnom…

Na kraju sezone, zbog loše učinka tima, otpušten je i generalni menadžer, Rob Henningan.

Čak ni stvari, kao što su snažna odbrama, po kojoj je trener Vogel poznat, i prema kojem su mu krojili tim prošloga leta (dovedeni su snažni centri poput Ibake, odnosno Biyomba), nisu funkcionisale. Magic je završio na čak 24-oj poziciji kada su u potanju defanzivni rejtinzi, gde su primali 108 poena na 100 posto poseda. Ovo je, inače, prvi put da tim koji trenira Vogel nije u prvih 10.

Ibaka je bio greška?

Bez pravih superstarova, kao što je bio slučaj sa Paul Georgeom u Pacersima, Vogel vrlo često nije imao make up igrača koji bi pokrivao nemaštovitost i odsustvo rešenja u napadu. Fourniera nije bilo kada treba, Payton je mlad, od Gordona smo premalo videli, Hezonja stagnirao, dok je Vučeviću ovo statistički najlošija sezona od kako je u NBA, mada je defanzivno napredovao.

Rekli bi da je veliko razočarenje, ali i promašaj prošloga leta bilo dovođenje Ibake, za koga su data tri igrača dovoljno kvalitetna da u svakom momentu mogu obavljati različite zadatke na terenu (Ilyasova, Sabonis, Oladipo). Vogel je lično odobrio dolazak Ibake, očekujući da će dobiti snažnog igrača, sa sjajnom perimetarnom odbranom, i dodatnu čvrstinu pod košem. Statistički solidan (15 p, 6.8 sk) Ibaka se nije najboje uklopio u Vogelovu filozofiju, posebno nije mogao nadomestiti odusstvo zvezda ala George koje je Vogel imao u Indiani i koje su nemoguće situacije ofenzivno vrlo vešto rešavale. Konačno, 14 februara dolazi do tradea, Ibaka ide u Toronto, a put Orlanda stiže Terrence Ross iz još jedan pick ovogodišnjeg drafta. Ross se puno bolje igrački uklopio u Magic, u 24 meča beležio je najbolje brojke karijere (12.5 poena po meču), a sama igra postajal je pokretljivija i brža.

Nakon trejda, sa Rossom u timu, Magic postiže više poena po meču, igrači više šutiraju za tri poena, i mnogo se više poentira iz kontri.

Igrači sezone: Payton & Fournier

Bekovski par Magica, Elfrid Payton i Evan Fournier imali su kontinuitet i dovoljnu minutažu da u prošloj sezoni pokažu svoje kvalitete, i da napreduju. Obojici je to bila treća sezona u Magicu, i obojica su popravila svoje brojke. Bili su najbolji strelci (uz Vučevića) ali i asistenti u ovom timu. Ako tu dodamo i Gordona koji je statistički, ali i odbrambeno, sazreo, možemo reći da je Orlando iskoristio sezonu da stvori bazu mladih igrača sa već značajnim iskustvom dovoljnim da budu nosioci igre u sezonama što dolaze. Payton je posebno bio impresivan u aprilu kada je na tri meča zabeležio triple double, od kojih je vredan pomena onaj protiv Bullsa 8 marta, sa 22 poena, 14 asistencija i 14 skokova:

Oba back up beka, CJ Watson i DJ Augustin nisu pokazali u prošloj sezoni da se na njih može računati, i Magic će morati tražiti rešenja za ovu prazninu u narednim sezonama. Nažalost Vogel nije iskoristio sezonu da razigra Maria Hezonju za koga je prošla sezona – izgubljena sezona. Brojke su mu bile slabije nego u njegovoj debitantskoj godini – igrao je manje (sa 17.9 pao je na 14.8 minuta po meču), davao je manje poena (sa 6.1 na 4.9 poena po meču), lošije je šutirao što je i bila njegova glavna odlika (35.5 % iz igre, odnosno 29.9 % za tri), a jedino je u skokovima bio isti (2.2 skoka po meču). U odbrani nije pokazao napredak, i to je ono na čemu bi Hezonja trebalo da radi kako bi postao igrač koji će igrati u oba pravca, a ne ‘rupa’ u odbrani. U jednom momentu, u toku sezone, njegova je budućnost u timu bila upitna:

Koja sudbina čeka Maria Hezonju?

Hezonja je značajno popravio igru i statistiku pred kraj sezone kada je dobio više šanse, a minutaža mu je narasla na 22 minuta, i postizao je 8 poena po meču, što je i dalje daleko od njegovih potencijala.

Vučević: Od superstara do rezerve i nazad

Nikola Vučević statistički nije imao sezonu na kakvu nas je navikao ranijih godina. Iako je imao double double prosek (14.6 p, 10.4 sk) i 47 % šuta iz igre, što je najslabije do sada u njegovoj karijeri, Vogel je na Vučevića uticao pozitivno jer je poradio na njegovim odbrambenih veštinama. Iako nije snažan poput backup centra Biyomba, Vučević je pokazao da može biti sjajan zaštitnik reketa.

Vučević je u jednom momentu, usled ‘gužve’ pod koševima postao druga opcija na pozicji broj pet, a prednost je dobijao Biyombo u startnoj postavi. No, Nikola se snalazio i u takvoj ulozi, a u jednom je momentu bio i kandidat za najboljeg šestog igrača lige:

Nikola u novoj ulozi!

I statistika pokazuje da je Vučević odbrambeno napredovao pod Vogelom. Njegove defanzivne statistike su porasle. Sa takvim Vučevićem, i Biyombom kao back up opcijom Orlando ima rešeno pitanje petice za narednih nekoliko godina.

8 Trackbacks / Pingbacks

  1. Tihi junak NBA, o kojem niko ne priča! - Ostatak Sveta
  2. Southeast 2018-2019: Nikada slabija konkurencija - Ostatak Sveta
  3. Orlando Magic 2018 - 2019: Polijeće 'magija' uz đetića All Stara! - Ostatak Sveta
  4. Southeast 2019 - 2020: Jastrebi puni potencijala, Jordan napokon potpisao poraz - Ostatak Sveta
  5. Orlando Magic 2019-2020: Vuč glavni i odgovorni, od povreda još nisu pobjegli - Ostatak Sveta
  6. Čudo sa Floride! - Ostatak Sveta
  7. Orlando Magic 2020-2021 Odlazak ikone - Ostatak Sveta
  8. Orlando Magic 2021 - 2022: Kada li će ta 'magija'? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*