Teodosić u minskom polju

Piše: Aleksandar Ostojić

Pre nekoliko dana pročitao sam rezultat zanimljivog istraživanja naučne onlajn revije eLife, koje itekako ima veze sa košarkom. Po tom istraživanju, Amerikanci su sve širi, i sve manje visoki! U periodu od sto godina, od 1914. do 2016. prosečni Amerikanac pao je sa trećeg na čak 37. mesto najviših stanovnika naše planete. Dalje, po istoj studiji, Amerikanci su čak najmanje porasli tokom proteklog stoleća, 1914. imali su u proseku 170 centimetara, a prošle godine – 173. Razlog za to je degradacija ishrane.

Ovaj trend se jasno vidi i u košarci. U NBA ligi pre svega. Neverovatna je gužva na bekovskim pozicijama, sa drafta poslednjih godina stižu sjajni univerzitetski plejmejkeri, dok je centara sve manje. Pa su NBA timovi prinuđeni da u sve većem broju dovode visoke Evropljane. Ono što su nekad započeli Bugarin Georgi Glučkov, naš Vlade Divac i Litvanac Arvidas Sabonis, nastavili su braća Gasol, Dirk Novicki i drugi. Sve do Nikole Jokića, koji je izdanak najplemenitije evropske loze, ali i do nekih momaka koji od svih aduta poseduju samo visinu. Kao, na primer, Hrvat Ivica Zubac, koji je prošlog proleća igrao u Mega Leksu, i nikog nije uverio da je za ABA ligu, pogotovo ne za NBA. Eno ga od prošlog leta, sa svih svojih 216 centimetara, u Los Anđeles Lejkersima!

I dok evropski centri lakše sebi krče put kroz NBA ligu, sa bekovima je situacija bitno drugačija. Osim Tonija Parkera, iskreno ne mogu da se setim nijednog evropskog beka koji je poslednjih dvadesetak godina ostavio značajan trag u Americi. Sve ovo pišem imajući na umu da je kapiten srpske reprezentacije Miloš Teodosić pre neki dan potpisao dvogodišnji ugovor sa Los Anđeles Klipersima.

Obožavam Tea, jer obožavam košarkaške majstore a on je jedan od retkih takvih. Ali – ne očekujem njegov bljesak u NBA, sigurno ne u prvoj sezoni. Mnogi kažu da mu je otvoren put do startne postave Klipersa odlaskom Krisa Pola u Hjuston, ali ja se bojim da će to dosta teško ići. Teodosića čeka pakao, jer na njegovoj poziciji igraju mnogi sjajni Amerikanci za koje mi ovde teško da smo i čuli. Nacija im je sve niža, pa je o logično da su im bekovi sve brojniji i bolji. Uostalom, Teo je imao dva testa protiv američkih bekova, u finalima Svetskog prvenstva 2015. i prošle godine u Rio de Žaneiru na Olimpijskim igrama. Pritisnuta njihovom atletikom, njegova magija nije došla do punog izraza.

Još jedna stvar ne ide na ruku Teodosiću, a to je tradicija. Voleo bih da grešim, i da Miloš sruši tu tradiciju, ali moram se prisetiti jednog skorog slučaja. Nije baš neki slučaj, radi se o prošlogodišnjem odlasku u Filadelfiju verovatno najboljeg plejmejkera Evrolige u sezoni 2015-16, Španca Serhija Ćaća Rodrigeza. Imao je tada 31 godinu (Teo sada ima 30), iza sebe sezonu snova (kao i Teo ovu poslednju, kad je nesumnjivo bio najbolji plej Evrolige), igrao je u jednom od najboljih evropskih klubova, Real Madridu (Teo u CSKA)… Imao je Ćaćo čak i prethodno iskustvo igranja u NBA ligi (Portland, Sakramento, Njujork – četiri sezone), i – nikog u Americi nije impresionirao. U slabašnoj Filadelfiji odigrao je 68 utakmica, prosečno 22 minuta na parketu (bilo bi lepo da Teo ima sličnu minutažu u Klipersima), prosek 7,8 poena, 5,1 asistencija i 36,5 odsto šut trojki. Ovo poslednje nalgašavam. Nije baš neki procenat, a upravo se trojke poslednjih sezona najviše cene u NBA ligi otkad je Golden Stejt formirao najmoćniju trojkašku artiljeriju ikad viđenu. Da bi ih neko pobedio – mora šutirati trojke bar kao oni. A trojke su posao bekova.

Mada je teško porediti igranje u CSKA i u NBA, evo i Teovih brojki iz poslednje sezone: 26,7 minuta u igri, 16,1 poena, 6,8 (sećate se kakvih!) asistencija. I 38,1 procenat ubačaja trojki. Teodosić se u Evropi smatra jednim od najpouzdanijih šutera trojki, ali procenat će mu u Klipersima skoro sigurno biti slabiji iz jednog jednostavnog razloga: linija trojke u NBA je 49 centimetara udaljenija nego u Evropi. Sa te distance jedan Stef Kari u karijeri šutira sa prosekom 43,8 odsto ubačaja.

U ovoj priči ima i mnogo lepih epizoda. Jedna od najlepših je cifra od 12,3 miliona dolara, koliko će Teodosić dobiti od Klipersa u naredne dve godine. A mogao bi na kraju, bar relativno, biti zadovoljan čak i CSKA. Šampion Rusije izgubio je Teodosića, ali uveliko se priča da bi njegovo mesto u ekipi mogao zauzeti niko drugi do – Serhio Ćaćo Rodrigez!

Preneto sa: Košmagazim

Teodosić u minskom polju

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*