Ball is life!

Getty Images

Počinju treninzi prije NBA drafta. Kelti imaju prvi pick, luduju za Fultzom, a drugi pick je već zakaparen. Lonzo Ball će igrati za Lakerse i ne razmišlja niti o jednoj drugoj ekipi. Bar je tako pričao njegov otac, svepristuni Lavar Ball. Kreću treninzi, isptivanje mladih momaka o njihovim mogućnostima. Tada je usledio hladan tuš za familiju Ball, Magic i uprava Lakersa nisu bili nimalo impresionirani s Lonzom. Počela je sumnja u njegove mogućnosti i svi koji nisu voleli Lonza(čitaj Lavara) su likovali. Drugi trening je malo ispravio stvari i Magic je odlučio.

“Los Angeles Lakers with the second pick od 2017 NBA draft pick Lonzo Ball from UCLA”- rekao je Adam Silver na noć NBA drafta i Ballmanija u Gradu Anđela je mogla početi. U središtu je naravno bio Lavar koji je već počeo govoriti kako niti jedan rekord nije siguran u Lakersima sada kada je njegov sin napokon postao deo franšize. Mi koji ne uzimamo takve likove za ozbiljno samo smo hteli videli Lonza na delu. Momak koji je preporodio sveučilište UCLA sjajnim igrama, napravio od njih najbolji napad lige i svojim potezima često oduševljavao.

Napokon je došao i prvi dan Letnje lige i Lonzov debi. Momak je bio pod neverovatnim pritiskom, Letnja liga nikada prije nije bila ovako praćena od medija (ESPN je prenosio utakmice, što se dosada nikada nije desilo) i sve oči su bile uprte u njega. Imao je jedan od najgorih debija ikada. Šutirao je katastrofa, 1/11 za tri poena, ukupno 2/15. Tu utakmicu blistao je Ingram koji je pokazao da je prerastao konkurenciju, no iznad Ball je bilo dosta upitnika. Loša mehanika šuta, neeksplozivnost, sve mane su izašle na videlo.

Vrlo brzo je usledila druga utakmica. Derbi protiv Tatuma i Celticsa. Lonzo je ovde napokon pokazao zašto je bio drugi pick na draftu. Iako se još uvek zagrijavao ubilježio je prvi triple double u istoriji Summer lige! Po 11 poena, skokova i asista. Šut mu je i dalje štekao, no oduševio je s pregledom igre, kakvim ima malo ko u ligi i pokazao da može biti pravi vođa.

Sledeću utakmicu protiv Kingsa je odmarao, a već je u sledećoj opet oduševio. Utakmica protiv Sixersa i eksplozija u napadu. 36 poena, 11 asista i 5 skokova. Napokon je zabio nešto, pokazao vrlo dobar i snažan ulaz, a naravno i asistencije su bile na razini. Polako počinjemo verovati u Magicov izbor i vidimo da njegov otac nije samo klaun već da je njegov sin i zapravo dobar igrač.

Ako ovo nije bilo dovoljno da Lonzo pokaže kako će sigurno biti dobar igrač, za svaki slučaj ubilježio je još jedan triple double učinak protiv Cavsa. 16 poena, 10 skokova i 12 asista i naravno pobeda za Lakerse, kao što je bio slučaj u svim ostalim mečevima. Nakon što je bio prvi ikada s TD učinkom, sada je naravno postao i prvi kojemu je to uspelo čak dva puta. Nekako ne verujemo da će ovo ubrzo biti srušeno, iako nas iduće godine verovatno očekuje još jača draft klasa.

I za kraj i potvrdu da Lakersi prolaze u polufinale Letnje lige je bila utakmica protiv Netsa. Još jedan odličan allround učinak sa 14 poena, 9 skokova i 7 asista. Slobodno možemo reći kako je Kyle Kuzma, još jedan rookie Lakersa praktički na račun Ball i njegovi asista zaradio zagaraniran ugovor. Blistao je u ulozi strelca, a Lonzo ga ne neumorno hranio loptama, kao i ostatak ekipe Lakersa.

Mirne duše možemo reći da je Lonzo bio najbolji igrač ove Letnje lige, a tome u prilog idu i njegovi statsi. Završio je prvi po asistima, skokovima, blokadama i ukradenim loptama među bekovima u Letnjoj ligi! Neverovatna dominacija, s tim da je odigrao katastrofalnu prvu utakmicu. Čak i kada usporedimo nastupe u Letnjo ligi sa sadašnjim zvezdama NBA lige, vidimo da je Lonzo  već sada neverovatno dobar.

Iako mu je šut i dalje najveća mana i sigurno će mu biti teško preneti to na NBA ligu, čovek koji ima ovakav pregled igre i čini suigrače boljim nego što jesu sigurno neće biti “prolaznik” u NBA ligi. Letnju ligu je apsolvirao, odigrao je fantastično, sada ide sledeći nivo – regularna sezone. Kada se tu dokaže ostaje mu još i ono najteže, a to je playoff, no ima vremena da se i za to pripremi. Lakersi sigurno ove sezone neće biti playoff contenderi što mu daje najmanje sezonu da se privikne na NBA svet i popravi tu mehaniku šut, što ga zapravo jedino sprečava da bude jedan od boljih bekova lige.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*