Recap sezone 2016-2017: Toronto Raptors

The Score

Ekipa iz Kanade je u ovu sezonu ušla s velikim očekivanjima. Iza njih je bio vrlo dobar nastup u playoffu u kojemu su ih izbacili kasniji prvaci Cavsi, no protiv njih nisu pali bez borbe.  U sezonu su ušli dosta dobro, forma je bila solidna a pred kraj prvog meseca su uspeli nanizati i 6 pobeda zaredom. U januaru im se desio pad forme, gde su izgubili 5 uzastopce na kraju su uspeli doći do trećeg mesta u konferenciji iza Cavsa.

Početak sezone je obilježio Derozan koji je imao neke neverovatne brojke, neviđene još od dobar Gosp. Zraka. Tako je zapravo bilo u čitavu sezonu, Derozan je vukao konce ekipe, Lowry je dosta mučio muku s povredama , a otkriće sezone se pokazao Powell zbog kojeg su odlučili i pustiti Carrola na kraju ove sezone. No sve je zapravo bilo upereno u taj ponovoni dvoboj s Cavsima. Iako su izgubili 4-2, mislili su da im fali samo još 2,3 dela slagalice da napokon postaju najbolja momčad Istoka. Napad je funkcionira najviše zahvaljujući Derozanu koji je odigrao izvrsnu sezonu, no i ove godine je problem bila stagnacija njihovog prvog centra Valančiunasa. Čovek koji dominira fizikalijama, nikako da proigra. Nije napredovao ništa u odnosu na prošlu sezonu, a u nekim utakmicama je čak i smetao Raptorsima. On svoju igru bazira u reketu, a jednostavno nije dovoljno učinkovit da kroz njega ide napad. To smanjuje manevarski prostor bekovima za ulaze i to je problem s njim i njegovim stilom igre.

Povrede

Kanađani ove sezone nisu imali sreće s povredama. Jedan od bitnijih igrača u Caseyevom sistemu Patrick Patterson je većinu sezone proveo izvan stroja, a kada je i igrao nikako nije uspeo pronaći formu. Baš zbog problema Valančinuas on je idealno rešenje jer je dobar šuter, a vrlo zahvalan obrambeni igrač i skakač. Odlično je širio reket prošle sezone, no ove je bio sprečen i odigrao je sezonu ispod svog nivoa. Drugi problem je bio Lowry. Propustio je kraj sezone zbog povrede šake, vratio se u playoffu no tamo se videlo da nikako nije u formi. Iako je on već poznat kao igrač koji igra slabije u playoffu nego u regularnoj sezoni, ove godine je to bilo još više istaknuto. Nije mogao pronaći ritam, loše je šutirao a i zakazao je u obrani. Bez njega koji je nominalno drugi igrač ekipe, jednostavno više od ovoga što su uradili nije išlo.

Sve za Cavse

Kao što smo napomenuli Raptorsi su uspeli uzeti dve utakmice prošle sezone prvacima. Falio je igrač koji će zaustaviti (usporiti) Lebrona i ove godine su sve snage usmerili da pojačaju ekipu kako bi bili još konkurentniji. Isprva se činilo kako su to i uspeli. Doveli su Ibaku iz Magica za Rossa (praktički za džaba) i u njemu su našli još boljeg Pattersona koji je prošle sezone bio jedan od ključnih igrača. Visoki i snažni Ibaka koji ujedno ima i vrlo pouzdan šut, te je legitmina blokerska pretnja, je bio idealan dodatak ovoj ekipi. Uz njega je stigao i Tucker, iskusni 3-D igrač doveden samo zbog Lebrona. Stvari su na papiru odlično izgledale. No kako to često biva praksa je nešto drugačija. Ibaka je bio dobro pojačanje, no ostatak ekipe je zakazao, a Tucker je pokazao da je ipak prestar da čuva Lebrona i usprkos svom trudu u playoffu nije mu mogao ništa. Propao plan Raptorsa za win now mod. Dovođenjem novih igrača uprava Raptorsa je pokvarila kemiju u ekipi, a igrači su se čak požalili da Lowry i Derozan imaju previše ovlasti, te to nikako nije moglo izaći na dobro.

“Jednostavno nismo verovali jedni drugima.”

Play off run

Playoff je počeo loše za momke iz Kanade. Prva su ekipa koja je dopustila break svojim protivnicima. Bucksi su ih iznenadili agresivnom obranom, te ih šokirali u prvoj utakmici u Air Canada centru. U idućoj su se pribrali i Derozan je rešio stvar, a nakon 4 utakmice situacija je bila nerešena. No ipak puno iskusniji Raptorsi su rešili iduće dve u svoju korist, ali Bucksi su imali sve u svojim rukama jer su u poslednjoj imali čak i 25 razlike. Iskustvo i kvalitet Derozana je presudio i Raptorsi su teže od očekivanog prošli prvi krug.

Nakon toga su ih čekali stari znanci Cavsi. Morali su drastično popraviti svoju igru od prvog kruga ukoliko bi hteli ugroziti Cavse. No nažalost to nisu uspeli napraviti. Neverovatno lagana serija za Cavse, Kanađani nisu niti u jednom trenutku bili niti blizu pobede. Lebron ih je s lakoćom rešio te su ovaj puta dobili metlu od Cavsa.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Najava sezone 2017/18 Atlantic - Ostatak Sveta
  2. Toronto Raptors 2020-2021: Odlazak šampiona, neki novi vetrovi - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*