Revanš koji smo svi čekali

Nakon jučerašnje neverovatne predstave Slovenaca kojom su poslali Špance u penziju, danas imamo priliku dobiti naše Balkansko finale. Nešto što verovatno svi priželjkujemo, a danas će Srbija u revašu protiv Rusa imati priliku to i ostvariti. Stara mudra izreka kaže da je jako teško dva puta dobiti istog protivnika na prvenstvu, a mi se nadamo da je on (ko god da je) u pravu.

Prvi meč su ove dve reprezentacije igrale u drugom kolu u okviru svoje grupe. Srbi su imali već jednu pobedu na Letoncima, dok su Rusi iznenadili domaćine Turke. Smirenom igrom i povremenim bljeskovima Shveda Rusi su na kraju ipak izborili pobedu. Moramo naglasiti da je to bila verovatno najgora srpska utakmica na ovom prvenstvu. Pogotovo u završnici kada su imali nekoliko prilika da se vrate, ali su promašili brdo bacanja. Nije se puno očajavalo, već smo se iduće kolo vratili starim navikama, pobedama.

Eurobasket dan 3: Dominantni Gasol, prvi poraz Srbije!

Četvrtfinale su Rusi prošli protiv nezgodnih Grka. Pokazali su se kao reprezentacija s jasnom vizijom i raspodelom uloga u ekipi. Čim je Shved malo proradio u trećoj četvrtini Rusi su počeli upravljati utakmicom. Baždarević je sjajno posložio ove momke, svatko točno zna šta treba da uradi, i u napadu i u obrani. Kao što je rekao sada već bivši izbornik Hrvatske Aco Petrović, skauting Rusije je lagan. Imao je pravo, nemaju oni previše kompleksnih akcija u napadu i neke izvanserijske rotacije u obrani. No ovo što rade rade izvrsno i iako izgleda lako to je jako teško zaustaviti. Napad im ovisi o Shvedu i njegovoj kreaciji i sposobnosti zabijanja koševa. Ako njega ne ide odmah i Rusi štekaju, no ne toliko da zapadnu u ogroman rezultatski minus. Tu su i Mozgov, Kurbanov, Khvostov i Kulagin da pripomognu dok glavna zvezda ne nadođe. Tako je bilo protiv Grka, celi prvo poluvreme ga nije bilo, Rusi su se držali, a kada ga je krenulo odmah su se odvojili. Obranu igraju svi, čak i Shved a na toj strani parketa su jako nezgodni. Imaju dugačke i snažne čuvare i na beku i na krilu, a Mozgov operira reketom. Iako se činilo kako će klupa biti problem, Baždarević koristi gotovo sve igrače tako da se vidi minimalan umor na njima.

Srbi su suvereno stigli do polufinala. Nakon relativno lagane pobede nad Mađarima, ni protiv Talijana nije bilo dileme. Odigrali su sjajnu obranu, kako timsku tako i individualnu i Belinelli i ekipa nisu imali niti promil šanse. U napadu su odlično iskorištavali svoje prednosti, a to su centri. Uvek kada je zatrebalo uspeli su doći do koša, a naravno kada je trebalo malo pogurati, tu je bio Bogdanović koji je opet serijom prelomio utakmicu. Do sada na turniru su prikazali sjajnu timsku košarku, nitko nije previše iskakao, osim Bogdana i Bobija, no od njih se to i očekuje. Sale odlično čita protivnike i dosada je sjajno postavljao taktiku. Obrambeni identitet se nastavlja iz prvenstva u prvenstvo, a sada praktički da nema slabe karike. Možda Bobi, no bez defenzivne 3 sekunde u reketu i on u nekoj vrsti polu-zone postaje opasan obrambeni igrač sa svojim dugim rukama. Napad smireno i bez žurbe i s takvom igrom bi se trebali bez problema moći suprotsaviti Rusima. Njihova uverljivo najslabija utakmica na tuniru je bila taj poraz, a izgubili su samo 3 razlike…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*