Eurobasket, 2017: Košarkaška simfonija s Balkana

Twitter

Sinoćnom sjajnom utakmicom Srba i Slovenaca stavili smo tačku na I još jednom Eurobasketu. Slovenci su iskoristili svoje prilike i fenomenalnom igrom od početka do kraja turnira uzeli povijesni naslov. Kokoškov ih je sjajno vodio s klupe, a par Dončić-Dragić je gospodario terenom. Svih 12 igrača je dalo svoj doprinos ovome naslovu, nijedan nije bio bez svoje uloge i zasluženo su uzeli zlatnu medalju. Srbija se borila do zadnje minute, no nije bilo dovoljno. Falilo je malo koncentracije u završnici, a presudila je druga četvrtina u kojoj su dopustili previše poena Slovencima. No i dalje je ovo sjajan uspeh za Srbiju, koja je i tokom turnira imala dosta problema s povredama.

Finale Eurobasketa: Klemen upalio šampionski kremen!

Prvenstvo su obilježile “male” reprezentacije. Prvenstveno Slovenci, a za njima i Nemci, Rusi, Finci sve reprezentacije koje su dosada bile u drugom planu Europske košarke. Dosadašnje velesile kao Litva, Francuska i Grčka su dosta razočarale. Litavi plasmanom, a Francuzi i Grci igrom koja nije bila onakva kakvu očekujemo od reprezentacija tog renomea. Španci su možemo reći isto razočarali 3. mestom jer su bili izraziti favoriti za naslov pre početka prvenstva. No naleteli su na Slovence protiv koji nisu imali šanse.

Noć u kojoj su zmajevi oduvali furiju!

Osim Slovenaca i Srba koji su uzeli prva dva mesta najbolje plasirana reprezentacija je bila Hrvatska na 10. mestu, dok su se Crnogorci smestili na 13-oj poziciji. Druge dva naša predstavnika su možemo slobodno reći razočarala. O uzrocima pada Hrvatske smo već pisali, a i od Crne Gore smo očekivali više. Imali su strašnu centarsku liniju, no ostatak ekipe je bio klimav i to se ipak pokazalo kao prevelik hendikep.

Kojim putem krenuti, može li itko reći?

Na kraju kompletan poredak reprezentacija izgleda ovako

Na ovom prvenstvu smo imali puno reprezentacija koje su ovisile o jednom čoveku. Najbolje su prošli Rusi i Shved koji je bio prvi strelac i 6. asistent prvenstva. Bazarevič je oko njega gradio igru i odlično prošao.

Čovek sa ‘dozvolom za ubijanje’

Nisu uzeli medalju, ali su ugodno iznenadili odličnim igrama. Osim njih tu su bili i Nemci kod kojih se sve vrtilo oko Schrodera, koji je bio drugi strelac i 7. asistent prvenstva, a jedina mana su mu bile izgubljene lopte.

Zvezda Knicksa je bio najbolji Letonac, sjajno su ga uklopili u reprezentaciju i dominirao je ovim prvenstvom. Od naših igrača Dragić je na kraju bio 4. strelac prvenstva sa 22,6 poena, a iza njega su se smestila dva Bogdanovića. Prvi je bio Bojan sa 22,5 poena, a iza njega Bogdan sa 20,4. Najbolji Crnogorac je bio Nikola Vučević na 29. mestu sa 14,5 poena u proseku.

Iako su ispali u osmini finala Litavci su imali najboljeg skakača prvenstva. Kao i prošli Euro Valančiunas je dominirao u reketu i ostvarivao sjajnih 12 skokova u proseku. Iza njega su se smestila dva igrača čije ekipe nisu niti prošle grupu. Prvi je bio Olaseni iz Velike Britanije koji je ujedno bio i najbolji igrač prvenstva po efikasnosti. Bilježio je 11,2 skoka u proseku, a sjajni procenti šuta su ga doveli na to prvo mesto. Nba prvak Pachulia je uzimao 9,2 skoka, a odmah iza njega je bio mladi Dončić sa 8,1 skokom. Vučević je i ovde bio najbolji kod Crnogoraca i smestio se na 5. mesto ukupnih skakača sa 8 skokova u proseku. Šarić je bio najbolji Hrvat sa 6,7 skokova, a Vladimir Lučić najbolji Srbin sa 5,6 u proseku.

U kategoriji asistenata su također dominirali Litavci. Predvodnik njihovog napada Mantas Kalnietis je bio prvi sa 7,2 asista u proseku, a Španski čarobnjak Sergio Rodrugiez je bio drugi sa 6,8 dodavanja. Letonac Strelnieks se smestio iza njih i bilježio je neznatno manje od Sergia, 6,6 u proseku. Od naših predstavnika najbolji je bio Jović na 9. mestu sa 5,4, a iza njega je Dragić sa 5,1 dodavanje. Najbolji Hrvat je Roko Leni Ukić sa 4,8 dodavanja, a oko 50-og mesta se smestio Ivanović sa 3,2.

Što se tiče ekipnih statistika ovog prvenstva Letonci su bili najbolja napadačka ekipa. Kao što se i očekivalo od njih i ergele šutera koje imaju na raspolaganju. Kokoškov je posložio odličan napadački stroj pa su Slovenci bili druga ekipa prvenstva po postignutim poenima. Iako su igrali dosta sporo i metodički Srbi su stigli na 5. mesto, a Hrvati su završili tik izvan top 10, na 11. poziciji. Crna Gora je bila još 2 mesta ispod Hrvata. Prvo mesto s najviše skokova su podelili Srbi i Slovenci, a Crna Gora je kako ima odlične centre bila samo 2 mesta iza njih. Španci su uzeli prvo mesto, ipak su braća Gasol bila dominantna. Hrvati su ovde stigli u top 10, smestili su se na 9. poziciji.

Neki igrači su obeležili ovo prvenstvo, a svkako da je prvo ime Eurobasketa 2017 bio slovenački reprezentativac Goran Dragić koji je zasluženo izabran za MVP-a:

Košarkaški mag, i veliki čovek koji ima svoje mesto u NBA istoriji

Prvu petorku prvenstva osim MVP-a Dragića su zaokružili njegov sunarodnjak Luka Dončić, Bogdan Bogdanović, Aleksei Shved i veteran Pau Gasol.

Drugi su se oprostili, i ovo im je bilo poslednje takmičenje:

Odlazak La Bombe

Nove zvezde

Ovaj Eurobasket je bio po mnogočemu poseban. Jedna od najboljih stvari je to što smo na ovom Euru dobili neke nove mlade zvezde koje će sigurno dominirati NBA i europskim parketima u nadolazećima godinama.

Jedan od prvih koje je oduševio je bio Finac Markkanen. Rešavao je utakmice, donosio Fincima pobede ključnim koševima i pokazao kako stvarno zna igrati košarku. Možda su Bullsi sve ovo znali prije prvenstva pa su mu sad praktički stavili ekipu u ruke.

Momak o kojem priča ceo svet!

Ekipu Turske koja se nije proslavila na ovom Euru je vodio mladi Cedi Osman. Novi stanovnik Clevelanda je pokazao zrelost i odličan šut, te je Turska ako ništa drugo na ovom Euru dobila novog predvodnika svoje seniorske selekcije.

Spremni smo za Špance!

Nasmejana braća koja seju teror na Eurobasketu

Najbolji od njih se pokazao najmlađi momak. Luka Dončić je prvo sve oduševio za Real u prošloj sezoni, a onda je došao Eurobasket. Ravnopravni vođa ekipa sa Goranom Dragićem i momak o kojemu je Slovenija uvelike ovisila je pokazao ne samo talenat, već i neverovatnu razinu igara koji nije karakteristična ni za starije i iskusnije igrača.

Ja sam Dončić, Luka Dončić!

Bilo je i igrača u zrelim igračkim godinama koji su oduševili ovogodišnjim nastupima za svoje timove. Kada su u pitanju finalsti, naravno najviše se pisalo o Bogdanu i Bobiju iz Srbije, odnosno Dragiću i Dončiću iz Slovenije, ali svaka od ovih selekcija ima i svoje ‘tihe’ adute.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*