Koja je Mamba prava?

Los Angeles Lakersi su objavili kako će umiroviti Kobeov dres. Odmah je počela polemika koji broj da ode pod svodove dvorane, 8 ili 24. Lakersi su brzo razrešili tu dilemu objavivši da će oba broja biti umirovljena i to uradili prošle sezone na utakmici protiv aktualnih prvaka Golden State Warriorsa. Tako je Kobe otišao pod svodove dvorane Lakersa sa dva svoja dresa.

Umiroviti samo jedan Kobeov dres bi sigurno bila greška, jer pod oba broja je ostavio iza sebe neverovatne stvari. Ovo je idealan opis Mamba mentalitya. Kobe je kroz karijeru pokazao da uvek želi više i da ništa nije dovoljno dobro. Bio je gladan uspeha i radio je neumorno kako bi do toga i stigao. Nije mu bilo dosta naslova, scoring titula, pa zašto bi mu onda jedan dres bio dovoljan.

Jednostavno se nemoguće odlučiti za samo jedan broj. Kobe je dominirao i kada je nosio 8 i 24. Sećamo se osmice iz ere Shaqa, kada su uzeli 3 naslova prvaka. Čak i kada je ostao bez svog centra, Kobe je nastavio u svom tempu. Dobro ga pamte Nash i Sunsi, u to vreme jedna od najjačih ekipa lige. Iako ga je čuvao Raja Bell većinu vremena, Kobe je nemilice trpao, a dobro je ostao u sećanju i koš za pobedu u 4. utakmici prve runde playoffa.

Posle toga kreće Mamba era. U idućih 7 sezona svaki puta je održavao prosek od preko 20 šuteva po utakmici. To je bio pravi početak “sebičnog” Kobea. Šutirao je konstantno i preuzimao odgovornost, a u većini slučajeva je bio uspešan. Većina nas se baš u to vreme zaljubio u njegov stil igre. Možemo reći da je bio sebičan i nije dodavao, da je to previše šuteva, no naslovi prvaka govore drugačije. Dolaskom Gasola okitio se s još 2 naslova prvaka, popravio je prosek poena od dana kada je imao broj 8 i sve do kraja karijere bio bitan faktor u ligi.

Na kraju smo došli do zaključka kao i uprava Lakersa. Jedino pravo rešenje je povući oba broja. Bilo da volite Kobea s početka karijere, sjajnog igrača pomalo u sjeni Shaqa, ili ubicu s broje 24 koji je nemilice rešetao i nije prezao od ničega da dođe do pobede.

1 Trackback / Pingback

  1. The greatest Mamba ever! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*