Srbiju predvodi četvortka iz Minhena!

Twitter

Nakon završnog Eurobasketa reprezentacije će imati nešto više od 2 meseca odmora prije nego krenu kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kini koje se održava 2019. godine. Za razliku od prošlih godina ovaj puta sve reprezentacije moraju proći kvalifikacije, s tim da ovaj puta ima 2 kruga.

U prvom krugu imamo 8 grupa sa po četiri ekipe. Igra se dvokružni sistem, termini su u novembru, februaru i junu. Nakon toga tri prvoplasirane reprezentacije će izboriti drugi krug takmičenja, gde će sa grupom posle njih formirati nove 4 grupe sa po 6 timova. Ovde će igrati po istom sistemu, ali sa prenošenjem bodova (sličan sistem imamo u rukometu) a ti termini su u septembru, novembru i decembru 2018. godine. Onda napokon dobivamo po 3 reprezentacije iz svake grupe, ukupno 12 ekipa, koje će izboriti glavni turnir u Kini koji se održava od 31. augusta 2019. godine.

Ovo je prvi puta da igrači koji nastupaju u Nba i Euroligi nemaju pravo nastupa, što znači da će većina reprezentacija biti oslabljena za svoje najjače adute. No mislim da se ne trebamo brinuti za naše ekipe, jer osim Aba lige koja se pokazala kao dobrim takmičenjem, dosta naših igrača ima i u Eurokupu i ostalim europskim ligama.

Prva od naših reprezentacija je Crna Gora. Oni se nalaze u grupi A sa Španijom, Belorusijom i europskim prvacima Slovenijom. Ovde bi prolaz trebao biti zagarantiran, a nakon toga križaju se s grupom B u kojoj se nalaze Turska, Letonija, Ukranija i Švedska. Od igrača koji su nastupali na nedavnom Eurobasketu pravo nastupa nemaju prvi centarski par Dubljević i Vučević kao i Marko Todorović koji igra Euroligu za Khimki. Situacija s Riceom je još uvek nepoznata, pitanje je hoće li uopšte biti pozvan, kao i njegov status u Barceloni. Najpreče je sada Crnogorcima naći novog izbornika nakon što se Tanjević povukao iz košarke. Crna Gora bi i dalje trebala imati jaku ekipu, Ivanović, Pavlićević, Barović i ostali imaju pravo nastupa i to bi trebalo biti dovoljno da se prođe prvi krug bez problema.

Šampioni Europe Slovenci će sigurno imati konkurentnu ekipu. Iako ostaju bez glavnih zvezda Dragića i Dončića koji nemaju pravo nastupa, Kokoškov je udario sjajne temelje. Junak finala Prepelić može igrati (ako ne pronađe neki Euroligaški klub nakon sjajnog nastupa na Euru), tu je i Vidmar, a priliku za dokazivanje će imati mladi igrač kao što su Čančar i Rebec koji su imali smanjenju minutažu na ovom Euru.

Nakon njih u grupi C dolaze Hrvati. Razočaran nastupom i pristupom na ovom Euru Aco Petrović je podnio ostavku. Zameniti će ga Ivica Skelin stručnjak koji je još uvek nedokazan u europskim okvirima. Za početak neće imati tešku grupu. Sa njima će biti Italija, Nizozemska i Rumunija te bi ovde prolaz, možda čak i prvo mesto trebalo biti zagarantirano. Križaju se s grupom u kojoj su Poljska, Kosovo, Litvanija i Mađarska, te čak niti u drugom krugu ne bi trebali imati većih problema s kvalifikacijom. Naravno biti će bez svojih glavnih vedeta Bogdanovića i Šarića, kao i velike većine igrača s Eurobasketa koji su se povukli iz reprezentacije. Ovo će napokon biti prava smena generacija i šansu će dobiti mladi igrači poput Arapovića, Slavice, Buve i Babića.

Bosna je na krilima Vujoševića s klupe i Muse na terenu uspela proći prekvalifikacije te izboriti priliku da se takmiči u ovim kvalifikacijama. Kako su bili u poslednjem “šeširu” kod izvlačenja oni imaju najtežu grupu. U grupi E s njima se nalaze Belgija, Francuska i Rusija. Prolaz bi trebali tražiti protiv Belgijanaca, a i Rusi će biti dosta oslabljeni jer igraju bez Shveda, Mozgova, Kurbanova i ostalih glavnih zvezda. Križaju se s grupom u kojoj se nalaze Bugarska, Češka, Island i Finska. Plus za njih je što su već prošli kvalifikacije u manje više sastavu kojim će i sada nastupiti te mogu računati ne neku dozu uigranosti za razliku od ostalih ekipa. Naravno igrati će Musa, Tomić, a gotovo smo sigurno kako Renfroe ovaj puta neće naći svoje mesto u reprezentaciji nakon njegovih “izleta” nedavno.

Na kraju nam dolazi poslednja naša reprezentacija, vice šampioni sveta i Europe Srbija. Imaju relativno laganu grupu, Nemci, Austrija i Gruzija svi naravno bez glavnih zvezda koja su i najveća snaga ovih ekipa. Križaju se s poslednjom grupom u kojoj su Izrael, znanci s Eura Britanci, Grci i Estonija. Srbija će verovatno imati najjaču ekipu od svih naših, a sada će priliku dobiti i neki mlađi momci da se pokažu da imaju kvalitet za nastup za ovu reprezentaciju. Na raspolaganju Saletu će biti prvi play Jović, Lučić i Mačvan sva trojica iz Bayerna a sigurno smo kako će im trener dopustiti da igraju za reprezentaciju (Sale je trener Bayerna). Mladi Marinković iz Partizana bi mogao dobiti priliku na beku, a svoj povratak bi mogli videti i obrambeni terijer Paunić i Musli koji je igrao sjajno u Španiji proteklih godina. Ne zaboravimo ni to da su i mlade selekcije Srbije ovoga leta bile uspešne – mladi su peti, kadeti treći u Evropi, dok je omladinska selekcija prvak Starog kontinenta. Plejada mladih igrača, pre svega iz Mega Bemaksa, nešto je na šta selektor također može računati. Naravno, ukoliko se menadžeri ne pokušaju uplesti u njegov posao što je, Sale je to pokazao, nemoguća misija dok je on na kormilu reprezentacije.

1 Trackback / Pingback

  1. "Ja sam Tea poslao kući, od Pefija nisam odustao" - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*