Tihi junak Dežele

Twitter

Reprezentacija Slovenije je napravila povijesni uspijeh. Stigli su do zlata na ovogodišnjem Eurobasketu. I ne samo to, igrali su košarku lepu za oko koja, što je najvažnije, donosi rezultat. Igor Kokoškov je stvorio sjajan tim, jer ako ćemo iskreno po imenima ovo nije najjača reprezentacija Slovenije u istoriji, no ovo je sigurno najbolja ekipa.

Kokoškov je sjajno posložio ovu ekipu, svatko zna svoju ulogu, a napornim treningom su neke stvari doveli do savršenstva. Predvodili su ih NBA igrač Goran Dragić i još jedan momak za kojeg je samo pitanje kada će u NBA Luka Dončić.

Ja sam Dončić, Luka Dončić!

Ali ova ekipa se nikako ne može svesti na dva imena. Njih dvojica jesu predvodnici ovog tima, no i ostalih 10 igrača imaju jako bitnu ulogu. Od terijera Blažića do šutera Prepelića i Murića svi su bitni u rotaciji i znaju svoju ulogu. Tik do prve dvojice po važnosti svakako možemo smestiti i junaka ove priče Gašpara Vidmara. Čoveka koji se čitavo prvenstvo tuče i bori sa protivničkim centrima i gotovo uvek izađe kao pobednik.

Gašpar je svoju karijeru počeo u Geoplin Slovanu 2004. godine, a vrlo brzo si je dobrim igrama zaradio transfer u Fenerbache. Tamo se skrasio proveo odličnih 7 godina i uzeo dosta trofeja. Bio je prvak Turske četiri puta i dodao je tome još jedan naslov u kupu. Tamo su ga izuzetno cenili i bio je veoma konstantan, no imao je dosta problema s povredama.

U Turskoj mu se jako svidelo tako da je od Fenera igrao samo u turskim klubovima. Idući na redu je bio Bešiktaš, pa Darušafaka i poslednji u kojemu je i danas Banvit. Prošle sezone se okitio još jednim Kupom Turske sa svojom sadašnjom ekipom.

Prije Banvita Gašper se okušao i u NBA ligi. Nikada nije draftan ali su mu Pelicansi uručili poziv za letnju ligu. Odigrao je samo jednu utakmicu, s malom minutažom što nije zadovoljavalo Gašpara. Prema njegovim rečima Banvit mu je nudio puno bolje uvete od onih koje bio dobio u Nba tako da je konačna odluka zapravo bila vrlo lagana.

Kada je u pitanju reprezentacija Gašpar je uvek bio tu i ovo mu je praktički kruna reprezentativne karijere. Odigrao je preko 100 utakmica za Sloveniju, u svom rezimeu ima čak 3 Eura, počevši od onoga 2007. pa 2013. i na kraju ovo najuspešnije 2017. godine. Također ima nastup i na Svetskom prvenstvu 2010. Kao i većini ovo mu je najbolja reprezentativna godina. Kokoškov mu je našao sjajnu ulogu. Inače je poznat kao jako čvrst igrač i veoma dobar u obrani, a ovo prvenstvo te kvalitete pokazuje u svakoj utakmici. Prvo se jednu bori s Porzingisom i brzim Letoncima, da bi mu onda na megdan braća Gasol o kojima ne treba trošiti reči. Sjajno je zadržao Paua, koji mu ništa nije mogao niti u igri leđima niti igri licem. U finalu… sve u Srbiji još boli njegova blokada nad Bogdanovićem i ključni skokovi i obdrana u momentima kada se utakmica lomila.

Što se tiče napada, tu nema baš prevelik talenat, no Kokoškov mu je sjajno našao ulogu. Igraju često handoff na vrhu reketa, a onda se Vidmar rola prema košu i dosta često akciju završi snažnim zakucavanje, tako da mu je s time Kokoškov maksimizirao potencijal u napadu.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Halid peva na dočeku finalista Eura! - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket, finale: Visoki let 'zmajčeka' i 'orlova' - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*