Slovenci zamalo ‘ukrali’ Nurkića, njegov odnos prema reprezentaciji je neprofesionalan!

BNN.ba

Bosanskohercegovački tim ima sjajne igrače, kako one međunarodno dokazane, tako i plejadu mladih igrača koji dolaze. Ima sjajne trenere, ima reputaciju košarkaške zemlje čiji je tim – KK Bosna iz Sarajeva – doneo u bivšu Jugoslaviju prvu titulu prvaka Starog kontinenta. Nažalost, reprezentacije BiH nije bilo na ovom Eurobasketu iako bi po kvalitetu bila izuzetno konkurentna. O tome smo razgovarali sa nekadašnjim direktorom reprezentativnih selekcija ove zemlje, Igorom Stojanovićem, u vreme čijeg je mandata BiH postizala odlične rezultate, a Savez je funkcionisao.

Nedavno je završeno Evropsko prvenstvo u košarci. Svedočili smo balkanskoj rapsodiji koja je odigrana u finalu. Kakvi su tvoji dojmovi, i komentari?

Finale Evropskog Prvenstva između Slovenije i Srbije je bila jedna vrhunska utakmica sa mnogo taktičkog nadmudrivanja. Obilovala je sa mnogo želje i sportskog duha sa obje strane,  poslastica za gledanje. Slovenija je zasluženo Prvak Evrope i ja im čestitam. Bez poraza osvojiti prvenstvo Evrope, nije mala stvar. Izuzetno mi je drago da je košarka sa posebnim šarmom koja je dolazila sa Balkana i dominirala u Evropi prije raspada Jugoslavije, ove godine ponovo doživjela svoj rezultatski vrhunac. Vidim da neki treneri i komentatori negoduju kada se kaže da je riječ o jugoslovenskoj školi košarke, i jasno je da to nije više ta nekadašnja jedinstvena  škola košarke.  Ali je činjenica da zemlje bivše Jugoslavije prate trendove razvoja košarke, prilagođavaju se, imaju i dalje posebnu strast prema igri koji je i Jugoslavija imala, i ostvaruju rezultate kao što je i Jugoslavija ostvarivala. Talenat nikad nije bio upitan na Balkanu. I kako se zemlje budu ekonomski razvijale i pronalazile načine za jačanje regionalne košarke, mislim da će i rezultati biti još bolji. Nebi bilo čudo da za par godina sve 3 medalje odu u bivšu Jugoslaviju.

Reprezentacije BiH nije bilo na ovom prvenstvu. Šta su po tebi osnovni razlozi za ovo?

Osnovni razlog su loše odluke Upravnog Odbora KS BiH koje su u potpunosti uzdrmale tim i uništile kult reprezentacije. Upravni Odbor nije izabrao adekvatnog selektora. Tokom kvalifikacija za Evropsko Prvenstvo nije bilo discipline ni na terenu, a ni van terena. Igrači od kojih se najviše očekivalo nisu putovali i spavali sa ostatkom tima. Sve je kulminiralo svađama između igrača, kao i javnim svađama sa navijačima na tribinama. Onda su članovi UO i selektor  u tim sukobima između reprezentativaca  birali da li su na strani Muse ili Teletovića. Sejo Bukva koji je menadžer Džananu Musi, a ujedno i član UO KS BiH što je  apsurd nad apsurdima, napravi press konferenciju sa selektorom Damirom Mulaomerovićem i odstrani kapitena Teletovića iz reprezentacije prije posljednje utakmice u kvalifikacijama. Da bi zaštitio svog igrača i svoj lični interes, obezvrijedi 15 godina igranja za reprezentaciju jednog kapitena. Ne vodeći računa ni kakav primjer daje sutra Musi koji bez obzira na to što je već jedan od najbitnijih igrača reprezentacije, i dalje  ima samo 18 godina. Poniziti kapitena na takav način može samo čovjek koji ne zna ništa o kultu reprezentacije i koji čitav život gleda samo na svoj interes ne vodeći računa o posljedicama svojih odluka.  Ko još tjera kapitena u sred kvalifikacija! Reprezentacija je u kvalifikacijama više ličila na seoski tim, nego na državnu reprezentaciju. Timski duh više nije postojao. Nismo otišli na Evropsko Prvenstvo, i to u situaciji kada smo imali 2 NBA igrača, 5 Evroligaških igrača i još trojicu koji su igrali u Njemačkoj, Francuskoj i Aba ligi. Hoću da kažem, nikad nismo imali potentniju reprezentaciju i veći izbor igrača od kad se igra košarka u BiH. U takvoj atmosferi, igrači su jedva čekali da se sve što prije završi. Koliko znači timski duh i stručnost,  najbolje govori reprezentacija Slovenije. Od autsajdera do Prvaka Evrope, zahvaljujući timskom duhu i uvažavanju hijerarhije unutar tima koju je uspostavio Igor Kokoškov.   A svi u svijetu košarke znaju da pojedinačnim kvalitetom ima bar 5 reprezentacija koje su bolje ekipe od Slovenije. Ali nisu bolji tim.

BiH bi imala respektabilan tim na ovom EP, da su na okupu bili Teletović, Nurkić, pa i Đedović koji je ostao bez bh pasoša? Ovako, krenulo se od nule, sa Duškom Vujoševićem na čelu prošle su se pretkvalifikacije za SP u Kini? Bilo je teško, ali su neki mladi igrači iskočili u prvi plan, posebno Džanan Musa. Kako ovo komentarišeš?

Teletović, Nurkić, Đedović, Musa, Kikanović, Gordić, Stipanović, Vrabac, kvalitetan američki playmaker, Sani Čampara najbolji strijelac juniorskog Evropskog Prvenstva i mogli smo biti iznenađenje Evropskog Prvenstva kao i Slovenija. Ako pogledate roster Slovenije, to uopšte nije bolje od pomenutih Bosanskohercegovačkih košarkaša. Na žalost, prošlo je bez nas. Duško Vujošević je najavio da će graditi tim oko Nurkića. Koji može igrati za reprezentaciju još najmanje 10 godina i koji je trenutno naš najbolji igrač. Međutim, Nurkićev odnos prema reprezentaciji je izuzetno loš. Nakon što je prije 2 godine napustio pripreme reprezentacije bez dopuštenja, ove godine je preko društvenih mreža obavijestio javnost da neće igrati. Ponovo se nije udostojio doći na pregled doktorskom timu reprezentacije. Uz takav odnos Nurkića, i uz desetak otkaza ostalih reprezentativaca, šansa se ukazala Džananu Musi. Njegov košarkaški kvalitet, kao i dosadašnji odnos prema dresu reprezentacije je sjajan. I nadam se da se nikada neće promijeniti. On je u potpunosti iskoristio svoju šansu i nametnuo se kao neko oko koga će se graditi reprezentacija BiH u narednih 10 godina.

Je li tačno da je Nurkić zamalo zaigrao za sadašnje evropske šampione Slovence? Šta se desilo? Sa njim je postojao i sukon dok si ti bio u Savezu, da li je to izglađeno?

Tačno je da je Nurkić bio želja Slovenaca. Uz komunikaciju sa njegovim menadžerom, bili su vrlo blizu da nam ga ukradu. Nurkićev menadžer je bio poznat kao neko ko je u Sloveniju iz BiH odveo dosta igrača manipulišići sa papirologijom iz KS BiH i klubovima. Dolaskom Haruna Mahmutovića na mjesto generalnog sekretara, „biznis“ Nurkićevog menadžera je obustavljen.

Razlog sukoba sa Nurkićem je njegovo napuštanje priprema reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko Prvenstvo koje se igralo u Francuskoj 2015-te. On je tražio 2 dana odmora radi odlaska u Zagreb na neke medicinske preglede. Nakon što se nije vratio u kamp reprezentacije, i nakon što nikome nije odgovarao na telefonske pozive, ja sam napisao saopštenje u kojem je javnost obavještena da se Nurkić nije vratio na pripreme. Njegov menadžer je rekao da je Jusuf povrijeđen, a kao tadašnji direktor reprezentacija, ja sam insistirao da ga pregleda doktorski tim reprezentacije. Sve mi je bilo sumnjivo oko povrede jer je Nurkić  samo par dana ranije savršeno odigrao U20 Evropsko Prvenstvo bez ikakvih posljedica, nakon kojeg smo se plasirali u A diviziju. On se nije odazvao mojim pozivima i naljutio se jer sam obavijestio javnost o njegovim postupcima. Nakon toga je insistirao da KS BiH napustimo Harun Mahmutović, Elmedin Konaković i ja, ili on neće više igrati za reprezentaciju. Mi smo otišli. On se pojavio u kvalifikacijama nakon kojih se nismo kvalifikovali na Evropsko Prvenstvo. Da bi ove godine napravio potpuno isti scenario u kojem je javnost preko fb profila obavijestio da neće igrati za reprezentaciju opet zbog povrede o kojoj niko u BiH ne zna ništa. Potpuno omalovažavanje reprezentacije i KS BiH, kao i svih navijača. On ima veliki problem sa svojim odnosom prema reprezentaciji i mislim da to mora promijeniti pod hitno. Još uvijek ništa nije napravio za seniorsku reprezentaciju, a najbolji je igrač kojeg BiH ima. U našem odnosu se nema šta izgladiti. On je neko ko je već 2 puta ostavio reprezentaciju na cjedilu i dok se to ne promijeni, nema razloga da komuniciramo. Njegov odnos samnom je nebitan. Očekujem da se izvini svim BH navijačima i konačno uradi nešto po čemu ćemo ga pamtiti u seniorskoj reprezentaciji.

Dok si bio u Savezu, BiH je igrala na velikim takmičenjima, organizacija je funkcionisala, bilo je sponzora, postojao je sistem rada, ekipu su vodila poznata imena, poput Ace Petrovića i Duška Ivanovića. Šta se promenilo?

Desilo se to da su Članovi UO KS BiH rekli da je katastrofalan sistem rada i da će oni sad napraviti „onaj pravi“. A u tom sistemu rada koji su oni kritikovali smo bili treća jakosna grupa Evrope, što znači među 12 najboljih reprezentacija. Imali smo 7 reprezentacija u A diviziji. Bili prvaci Evrope u U16 kategoriji. Četvrti u Evropi u U18 kategoriji. I onda sam na inicijativu članova UO KS BiH smijenjen.   Nakon moje smjene, U 16 muška reprezentacija je ispala u B diviziju i već 2 ljeta je tamo. U potpunosti je ukinuta U20 muška reprezentacija. Ukinuti U20 mladu reprezentaciju mogu samo ljudi koji ne razmišljaju o budućnosti košarke. Ta reprezentacija je prvi katalizator za seniorsku reprezentaciju. Ove godine je iz A divizije ispala i ženska U20 reprezentacija. I nismo na Evropskom Prvenstvu u seniorskoj košarci. Promijenilo se i to da nakon što su se nekada selekcionisana djeca po čitavoj BiH i slala se na međunarodne turnire da bi se razvijali kao i ostali evropski igrači, gradio se imidž saveza kako bi se privukli veći sponzori, ostvarivala se saradnja sa trenerima po čitavoj BiH…dans se od toga apsolutno ništa ne radi i rezultati su sve gori i gori. Iduće godine očekujem da više nijedna košarkaška reprezentacija ne bude u A diviziji zahvaljujući „ovom pravom“ sistemu rada koji je uspostavio Sejo Bukva, Mirsad Đonlagić, Aleksandar Fulurija, Mevludin Delibašić i nekoliko ostalih člnaova UO KS BiH. Sponzori su takođe zasebna priča. Pompezno su se najavljivali novi sponzori, 2016-te godine je prihod saveza manji nego kada sam ja bio u Savezu.

Najveći uspeh je osvajanje kadetskog EP pre dve godine? Džanan Musa je kao najbolji igrač te generacije sada novi lider reprezentacije? Gde su ostali igrači, koga još vidiš kao uzdanicu u reprezentaciji BiH?

Iz te generacije koja je osvojila Evropsko Prvenstvo u najboljoj petorci osim Džanana Muse bio je i Njegoš Sikiraš. Mislim da su mogla biti 3 igrača iz jedne reprezentacije, to mjesto je tada definitivno zaslužio i Sani Čampara koji je svoj kvalitet potvrdio ove godine na juniorskom prvenstvu Evrope gdje je bio najbolji strijelac i član najbolje petorke prvenstva. Osim njih trojice, tu je i Lazar Mutić. Osim Džanana Muse, ova trojica igrača su već u Španiji i očekuje se da dobiju prve važnije minute u seniorskoj košarci. Nejasno mi je kako se savez odlučio ove godine  ne povede na evropsko prvenstvo Amara Barukčiju koji je takođe bio član zlatnih kadeta. Ima te igrače u koje se godinama ulagalo, i onda se donese odluka da ostanu kući. Dok sve ostale ekipe njeguju svoj tim godinama i zahvaljujući dugogodišnjem zajedničkom radu ostvaruju dobre rezultate. Uz Barukčiju, velike karijere očekujem i od Jankovića, Kočića, Mirkovića. Svi oni svojim radom vrlo brzo mogu igrati važne uloge u seniorskoj košarci.

<3 <3 Ludilo kad su stigli…

Posted by Seddina Bosna on Monday, August 17, 2015

BiH seniorska reprezentacija je karakteristična jer nema mnogo igrača koji igraju u domaćim klubovima. Šta nam to govori o kvaliteti klupske košarke u BiH? Kako komentarišeš rad u klubovima koji su na regionalnoj mapi – Igokea, Široki Brijeg, Bosna, Sloboda?

Kvalitet klubske košarke u BiH je loš. Nedostaje novca, kvalitetnih trenera koji će proizvoditi igrače, mnogo kvalitetnije suđenje  i  vizije za razvoj seniorske košarke. Nije to mnogo slabije u odnosu na region, ali je slabije. Talentovani igrači već u tinejdžerskim danima napuštaju klubove i odlaze u inostranstvo. Već pomenuti igrači iz zlatne kadetske reprezentacije, kao i nekoliko igrača iz juniorske ekipe koja je bila četvrta u Evropi su  zahvaljujući tim rezultatima otišli u inostranstvo. Domaći klubovi ih nisu mogli zadržati. A i da jesu, pitanje je kako bi se ti igrači razvijali u sistemu takmičenja koji je dosta slabiji u odnosu na region, a kamoli u poređenju sa jačim ligama u Evropi. Problem svih BH klubova je preveliko oslanjanje na Hrvatsku i Srbiju, kada je u pitanju igrački i trenerski kadar. Dok se ne krene sa školovanjem sopstvenog trenerskog kadra u nabrojanim klubovima koji će naporno i stručno raditi sa mladim igračima, neće biti pomaka u klubskoj košarci BiH. Tradicija postoji, postoji entuzijazam u ovim klubovima, nedostaje novac i košarkaška vizija. Ekonomskim razvojem nabrojanih sredina, ja očekujem da će i rezultati biti kvalitetniji

Kakvu budućnost ima košarka u BiH? Šta je lošije u odnosu na druge reprezentacije iz regiona?

Velika sreća za BiH je što smo nepresušan izvor talenata. I kada ne možemo i ne znamo da ih razvijemo u BiH, talenti odu u inostranstvo i postanu vrhunski igrači. Ovde  košarka nikada neće umrijeti. I dalje će se rađati vrhunski igrači. Sa kvalitetnijom organizacijom lige i klubova, budućnost BH košarke može biti samo svjetlija. Lošije u odnosu na druge reprezentacije je manjak novaca za kvalitetnije i duže pripreme za Evropska takmičenja, kao i politički problemi u kojima Srbija i Hrvatska često ukradu igrača iz BiH. Tu najviše krivim FIBA-u koja nije striktna kao FIFA u fudbalu. Gdje si se rodio, tu igraš. Osim ako te tvoji ne žele i imaš familijarne korijene u nekoj drugoj državi. Bosna i Hercegovina nije učestvovala na posljednjem EP, a opet smo imali Bogdanovića i Planinića u Hrvatskoj, Kuzmića u Srbiji…itd. Nužna je potreba da se institucije države BiH krenu aktivnije baviti ovim problemom i organizacijom košarke i sporta općenito. Nemoguće je parirati Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj čije države odvoje između 2 i 2,5 milioa Eura za svoje košarkaške saveze, dok BiH odvoji od 50 000 do 100 000 Eura za svoj. Potencijala ima za ozbiljne i vrhunske Evropske rezultate ima, ali ne bez jače podrške države.

(Foto: FB arhiva Igora Stojanovića)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*