Koliko zapravo zarađuju NBA zvezde?

Izvor: ESPN, Grafike: Index.hr

SVAKI put kad čujemo da je neki sportaš potpisao novi ugovor koji mu godišnje jamči 30 milijuna nečega, padnemo na guzicu od šoka i pitamo se “čovječe, koliko ti tipovi zarađuju?” Da se razumijemo, zarađuju besramno puno, ali zanimljivo je koliko tog novca zapravo odlazi na razna davanja.

Od bruto iznosa plaće igračima u NBA ligi ostaje pola ili čak manje od polovice iznosa. Svatko od njih plaća desetak posto naknade posredniku između igrača i kluba. Državni porez na dohodak je oko 33 posto, ovisno o nekim parametrima, a uz to još plaćaju porez u saveznoj državi u kojoj rade. Neke države, poput Tennesseeja, Floride i Texasa uopće ne oporezuju dohodak, ali igrači onda plaćaju porez na zaradu u državama u kojima gostuju sa svojim momčadima. Najveća stopa, veća od 10 posto je u Kaliforniji, koja ujedno ima i najveći porez od svih saveznih država.

Nešto se igračima vraća od raznih povrata, ovisno o tome kakve su rezultate klubovi ostvarili.

Prošle sezone Curry je bio tek 85. najplaćeniji igrač u NBA ligi što je Warriorsima omogućilo da stvore “dream team” zbog prostora u salary capu. Ove sezone je priča bitno drugačija. Curry je u srpnju potpisao najveći ugovor u povijesti NBA lige, prema kojem zarađuje oko 35 milijuna dolara po sezoni, što je više od Jordanovih 33,1 milijuna iz 1998. godine. Ipak, “Air” bi danas bio najplaćeniji igrač u svim američkim sportovima. Kad bismo uračunali inflaciju, Jordan bi zarađivao oko 50 milijuna dolara po sezoni.

Odluči li ostati u Clevelandu, iako je to najmanje realna opcija, James može sljedećeg ljeta potpisati novi ugovor koji bi mu kroz pet godina jamčio 207 milijuna dolara. Ako potpiše za neki drugi klub, kroz četiri godine bit će mu zajamčeno 54 milijuna dolara manje. Tako svejedno, jer s Nikeom ima doživotni ugovor po kojem će do kraja karijere i života zaraditi oko milijardu dolara…

Paul Millsap ima najveći rast u plaći od rookie sezone do danas od svih igrača. Utah ga je draftirala u drugoj rundi 2006. godine i u prve tri sezone zarađivao je 2,1 milijun dolara po sezoni. Sad, u svojoj 12. sezoni, zarađuje gotovo 15 puta više.

Iako je često ozlijeđen i sklon tučnjavama, Griffin je dobio novi ugovor od Clippersa prema kojem će kroz pet godina zaraditi 171 milijun dolara. No samo Kalifornija mu uzima čak 13,3 posto bruto zarade.

Iako igra u Torontu, Lowry plaća veća davanja od američkih kolega. Na poreze mu otpada više od 50 posto primanja, a iako radi u SAD-u većinu vremena, oslobođen je dijela američkog poreza.

Prošle sezone imao je jedan od najvećih ugovora u NBA-u koji mu je jamčio 153 milijuna dolara. Memphis Grizzliesima se zahvalio s 20,5 koševa po utakmici i 40 posto šuteva za tri poena.

MVP sezone ima opciju produljenja ugovora na pet godina za 207 milijuna dolara, no o tome će navodno tek razmisliti kad vidi kako će se rasplesti sljedeća sezona.

Od sezone 2019./2020. kreće mu novi ugovor težak 169 milijuna dolara. Kad se tome pridoda još 59 milijuna kroz preostale dvije godine postojećeg ugovora, Harden će do kraja ugovora u Houstonu zaraditi rekordnih 228 milijuna dolara. U zadnjoj godini ugovora (2022./2023.) zarađivat će 570.000 dolara po utakmici. Ne plaća praktički nikakav porez u Texasu, što je velika stvar budući da je dogovorio i desetogodišnji ugovor s Adidasom vrijedan 200 milijuna dolara.

Tek je u drugoj godini ugovora od 113 milijuna dolara, koji nije najbolje legao navijačima Celticsa.

1 Trackback / Pingback

  1. MVP dobio najveći ugovor u istoriji NBA! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*