Odlazak ‘nebeske udice’

Jutros je u Beogradu, u 49. godini, preminuo jedan od najboljih glumaca sa naših prostora, Nebojša Glogovac. Glogovac je pre 10 dana hitno primljen u Institut za onkologiju, i tada smo saznali kako je glumac ozbiljno bolestan i kako je njegovo zdravlje ozbiljno ugroženo.

Nebojša Glogovac je rođen 30. avgusta 1969. u Trebinju, a jedna od njegovih prvih uloga bila je u popularnoj TV seriji “Bolji život” (1987), gde je igrao školskog druga Slobodana Popadića.

 

Glumio je nakon toga u brojnim filmovima i serijama a nama je posebno interesantan film ‘Nebeska udica’ iz 2000. godine, srpski film koji je bio kandidat za Oscara a u kojem Glogovac glumi glavnu ulogu.

To je priča o ljudima u Srbiji koji se nakon turbulentnog perioda suočavaju sa posledicama rata, i trebaju naučiti da žive ponovo slobodni i normalni. Iako je mnogima moto preživljavanje, protagonisti ovog filma žele više. Glogovac glumi Kaju, bivšeg košarkaškog reprezentativca Jugoslavije, koji želi da popravi košarkašku halu u kojoj su pre bombardovanja igrali. Mada je ideja prihvaćena kao suluda u takva vremena, nikome od mladića iz kraja nije stalo da celo leto provedu po skloništima. I sva omladina, pa i stariji svet, roditelji i drugi posmatrači stvari koje se odigravaju na ulicama, kao i suparnička ulična banda bivaju privučeni idejom o popravci hale i terena za basket. U filmu se pojavjuju i tadašnji svetski pravci u košarci, Saša Đorđević, Dejan Bodiroga, Željko Rebrača i Željko Obradović:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*