Povratak Predatora

Houston Chronicle

Ponekada je u NBA Ligi najbitnije da imaš sreće. Odnosno da budeš na pravom mjestu u pravo vrijeme. Jedan od takvih igrača je bio Robert Covington o kojem smo nedavno pisali. U potpunosti je iskoristio svoje vrline, uklopio se u sustav i zaradio dobar ugovor. Slična stvar je bila s našim Šarićem. Imao je Simmonsa i Embiida da vuku ekipu, a on je iz prikrajka stavljao trojke, kupio skokove i unosio energiju. Nažalost jedan igrač nije imao takvu sudbinu.

Došao je od najboljeg igrača Američke reprezentacije do dna klupe Netsa. Gdje je nestao Kenneth Faried? Zlobnici će reći da je počeo igrati loše zbog toga što trava nije legalizirana u New Yorku, za razliku od Colorada. No, zapravo je nešto drugo u pitanju. Spomenuli smo da je Faried bio najbolji igrač Američke reprezentacije. To je bilo davne 2014. godine na Svjetskom Prvenstvu. Faried je bio iznenađenje u reprezentaciji punoj zvijezda. No, takav igrač im je bio potreban, dobar u obrani, a u napadu pun energije, te igrač koji je izuzetno koristan bez lopte.

Tako je Faried u konkurenciji Hardena, Currya, Duranta i ostalih bio 4. strijelac ekipe, prvi skakač i starter u svim utakmicama. Dominirao je pod obručima, kupio sve moguće i nemoguće te zakucavao odbijance i zabijao zicere. To mu je zaradilo veliki ugovor u Nuggetsima, a od njega se očekivao napredak. No, dosada to mu je bio uvjerljivi vrhunac karijere. Faried se ipak pokazao kao previše limitiran igrač.

Kada je igrao u Nuggetsima sa malo slabijim suigračima, sve njegove mane su izašle na vidjelo. Kašnjenje u rotaciji u obrani, gubljenje svog igrača iz vida, neke jednostavno početničke greške. A u napadu ništa osim laganog polaganja i zakucavanja. Tako se njegova karijera počela polako srozavati, sve do toga da je nakon tradea u Netsa zakucan na klupu. U Netsima je ubacivao 3,5 poena uz 2,3 skoka uz manje od 6 minuta po utakmici.

Tako je sudbina odvela Farieda u krivom smjeru. Za igrače poput njega najbitniji je sistem u kojem igraju. Najsvježiji primjer je Pascal Siakam.. Siakam također igra sa nevjerovatnom energijom na terenu, no Nurse mu je sjajno pronašao ulogu u ovom timu Raptorsa. Sigurno će napredovati u oba smjera, no kada ima minutažu onda raste i motivacija za napretkom. Faried je u najboljim godinama, trenutno ima 29. što znači da je sada na vrhuncu svoje tjelesne moći. No, on uopće ne igra i pitanje je hoće li ikada više biti nešto više od igrača za “Garbage time”.

Povratak Predatora

Odgovor na pitanje smo dobili nakon Fariedovog prelaska u Rocketse. Njima je pod hitno bio potreban iskusni centar, jer problemi s povredama su bili ogromni. Najteže ih je pogodio izostanak Capele koji je izvan terena već duže vrijeme. Tada su potpisali već zaboravljenog Farieda iz Netsa. Otkako je stigao, preporodio se. On i Harden sjajno surađuju, a Kenneth igra košarku kao iz najboljih dana.

Za Netse je ove sezone odigrao ukupno 12 utakmica, a za Rocketse je već stigao do 11. Minutaža mu je drastično skočila, sada provodi preko 30 minuta na parketu po utakmici. To se očituje i na brojkama, jer Faried trenutno bilježi double double. Ubacuje 16,2 poena uz 10,8 skokova u prosjeku, a iz igre šutira preko 63%.

Predator se vratio. Napokon je dobio priliku za igru, a isto tako Rocketsi su dobrano profitirali s njim. Dio minutaže će sigurno izgubiti kada se vrati Capela, no sumnjamo da će igrati kao u danima kada je bio član Netsa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*