Ko je ubio Allstar meč?

NBA

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Aleksandar Ostojić

Kao jedan od najstarijih pratilaca Ol-star utakmica NBA lige (prvu sam gledao 1982.), imam pravo da kažem: Ol-star meč je mrtav! Nisam ja tu nikakav Kolumbo, smrtnu presudu utakmici svih zvezda doneo je komesar NBA lige Adam Silver, koji je od ove godine ukinuo tradicionalnu podelu na Istok i Zapad. Umesto toga, u noći između nedelje i ponedeljka igraće ekipe „Lebron“ i „Stef“.

Lebron Džejms i Stef Kari dobili su najveći broj glasova u izboru za Ol-star meč, pa su stekli pravo da se po njima nazovu timovi. Zatim su učestvovali u vrituelnom draftu, gde je svaki od njih odabrao još po 11 igrača, i ti će se timovi nadmetati u losanđeleskom „Stejpls centru“.

Ne mogu unapred ništa ni dobro ni loše da kažem o ovom eksperimentu, ali da je nešto trebalo menjati – to je poslednjih godina svakom bilo jasno. Tradicionalna utakmica Istoka i Zapada sve je manje bila spektakl, a sve više sajam svega i svačega, gde je košarke bilo najmanje. Igralo se bez ikakvih odbrana, svako ko bi dograbio loptu odmah bi šutirao trojku. Centri su špartali tamo-amo po terenu bez lopte, i jedino ako bi se neki bek smilovao da im nabaci alej-up i oni bi osetili šta znači poentirati na Ol-star utakmici. Publika je sve manje uživala u takvim utakmicama, a sve više dolazila da bi pored terena slikala selfije. Nekima je jedini razlog dolaska na utakmicu bila mogućnost da se u tajmautima ljube sa devojkom (ili partnerom) a da ih uhvati kamera i sve to se vidi na velikim video bimovima.

Jednom rečju, mečevi svih zvezda, i sve što se tih Ol-star vikenda dešavalo u gradovima domaćinima, više nisu imali nikakve veze sa osnovnom idejom ovog spektakla, a ona je bila da svi uživaju, a da najbolji odmere snage i pokažu ko je zaista bolji.

Upravo iz tih razloga 10.094 gledaoca došla su 2. marta 1951. u legendarni “Boston Garden”, i čekali da počne prvi NBA ol-star meč selekcija Istoka i Zapada. Ideja za ovakvu utakmicu rođena je nešto ranije na sastanku Morisa Podolofa,  komesara NBA lige, i vlasnika Boston Seltiksa Voltera Brauna. U toj prvoj utakmici Istok je pobedio Zapad 111-94, a igrač Bostona “Izi” Ed Mekoli bio je proglašen za MVP. Ceo događaj je ocenjen kao izuzetan uspeh, jer je okupio desetak hiljada gledalaca, dok je na utakmicama NBA lige u to vreme prosek bio oko 3.500.

Sigurno se pitate kako su se birali timovi? Evo kako: nekoliko najčuvenijih sportskih novinara tog doba imalo je privilegiju da bira igrače, uz uslov da to ne može biti košarkaš iz njihovog grada. Neki igrači dobili su apsolutno sve glasove odabranih novinara: Ed Mekoli, Vins Borila, Dolf Šejs i Dik Mekgvajer (Istok); Džordž Majkan, Vern Mikelsen, Aleks Groza, Bob Dejvis, Ralf Berd, Frenk Brajan i Frenk Šos (Zapad). Tek kasnije su navijači dobili pravo da svojim glasovima biraju startere – što je bila praksa sve do ove godine.

Takmičenje u šutiranju trojki uvedeno je 1986, a prvi pobednik bio je Leri Bird. Naš as Predrag Stojaković pobedio je u ovom nadmetanju dvaput – 2002. i 2003. Prvi pobednik takmičenja u zakucavanju bio je Leri Nens, 1984. Otac ovog Lerija Nensa Juniora, koji je pre nekoliko dana trejdovan iz Lejkersa u Klivlend. A utakmica rukija prvi put je igrana 1994. Pre dve  godine u selekciji rukija iz van-američkih zemalja, tokom ol-star vikenda u Torontu, sa velikim uspehom je igrao naš reprezentativac Nikola Jokić. Vredi pomenuti da je Vlade Divac bio član ol-star tima 2001, a Peđa Stojaković tri godine zaredom – od 2002. do 2004.

I još jedna zanimljivost: jedna američka ol-star selekcija gostovala je u Jugoslaviji davne 1964. Istina, samo se tako zvala, mada je zaista to bio tim sastavljen od najboljih NBA igrača tog doba (osim Vilta Čemberlena i Eldžina Bejlora). I trener je bio najbolji – legendarni Red Oerbah. On je u Evropu doveo tim u sastavu: Džeri Lukas, Bil Rasel, Tom Hajnson, Bob Petit, Oskar Robertson, Tom Gola, Bob Kuzi, Kej Si Džons. Dvaput su pobedili reprezentaciju Beograda (98-51 i 100-52) i reprezentaciju Hrvatske (93-71 i 110-65). Eto, te 1964. ljubitelji košarke u Jugoslaviji bili su u prilici da gledaju najbolje američke profesionalce, ol-star igrače sakupljene u jedan tim najvećih zvezda.

Kad već pišem ovaj svojevrsni istorijat Ol-star mečeva, ne mogu da ne pomenem jedan. Ostao mi je u neizbrisivom sećanju. Ol-star meč 1992. u Orlandu. To je verovatno najemotivniji meč ikad odigran. Ne zbog rezultata (Zapad slavio 153-113), nego zbog nečega mnogo važnijeg. Naime, to je bila oproštajna ol-star utakmica velikog Medžika Džonsona. Već je bio zaražen virusom HIV, objavio je to i prekinuo svoju fenomenalnu karijeru. Ipak, pristao je da odigra još samo tu ol-star utakmicu.

I sve je bilo relativno normalno do poslednja dva minuta. Stotinak sekundi pre kraja Medžik je pogodio dve vezane trojke sa osam metara, ali i to se smatra normalnim za njega. Onda je loptu uzeo Ajzeja Tomas, driblovao je do polovina Zapada, ispred njega je bio Medžik, a svi ostali igrači su se sklonili u stranu. Neki su izašli sa terena. Ostavili su prostor majstorima da to reše jedan-na-jedan. Medžik je naterao Ajzeju na težak šut, ovaj je promašio, a Medžik je u kontri iz okreta asistirao jednom rukom. Publika u delirijumu.

Međutim, prava stvar je tek sledila! Loptu je uzeo – Majkl Džordan. Dribla sebi kroz noge, čeka, vreba, ispred njega Medžik Džonson, a ostalih osam igrača se sklonilo u stranu. Publika, 14.272 gledaoca u „Orlando areni“ skočila je na noge i zanemela. Bili su svedoci istorije, dva možda najveća košarkaša svih vremena igraju jedan-na-jedan u poslednjem minutu ol-star utakmice. Veliki Majkl je otišao malo u stranu, Medžik ga je dobro usmerio, i Džordanov šut završava na obruču. Loptu uzima Medžik, još je 20 sekundi do kraja utakmice, on izlazi iz Džordanovog bloka i preko Ajzeje Tomasa – ponovo sa osam metara – pogađa još jednu trojku! Svi igrači su uleteli u teren i počeli da grle velikog majstora koji više nikad neće zaigrati na NBA parketima. Mnogi su plakali. Poslednjih 14 sekundi tog meča nikad nije odigrano, a i koga je briga za to.

Uvek se pre Ol-star utakmice setim ove, i zamislim ko bi u poslednjem minutu mogao da igra jedan-na-jedan. Možda Lebron i Stef to ponove u Los Anđelesu?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*