Večita mladost

Preneseno sa: koraci.rs

Dorijan Grej … Drakula … Supermen … Vulvarin … Deadpul … Legolas … Hektor Barbosa … Džon Henkok.

Ovo društvo ima jednu zajedničku osobinu, a ona je da svi pomenuti likovi ne stare. Njima se polako, ali sigurno, pridužuje i Lebron Džejms. I dok svet društvenih mreža gori u debati da li je on dobar, nije li dobar, dodavač li je ili je skorer, bolji li je od ovog a nije od onog, svima treba da bude jasna jedna stvar. Nikad, ali nikad u istoriji ovog sporta se nije desilo da neki igrač, u svojoj 15 – oj sezoni igra, ako ne bolju, onda košarku na istom nivou kao i u svojom prajmu. Možemo da argumentujemo da nije defanzivac kakav je bio, ali isto možemo da kažemo da je bolji šuter i dodavač, te da zaključimo da sa 34 godine ima iste atletske sposobnosti kao i sa 18.

Priče koje se besede o Lebronovom telu mogu se ravnati sa Grčkom mitologijom, a da nisu plod mašte uverava nas ono što po nekad možemo da vidimo na malim ekranima. Čovek iskrene skočni zglob tako da stopalo ode 90 stepeni u odnosu na podkolenicu. On ustane, dotegne pertle i završi utakmciu sa tripl dablom. Da li znate da svaki put dođe u teretanu 4 sata pre utakmice i napusti je pola sata pre početka, sa tri oznojene majice u rukama, izađe na teren i postigne 40 poena? Čak postoji i podatak da je tokom jedne plejof utakmice, dok je još igrao za Majami, dobio 7 funti na težini (sa 271 na 278).

Ovo stanje Džejmsovog tela sigurno nije produkt mazanja krema sa Q10 antiejdžing enzimom. To je kombinacija dobre genetike i neverovatnog rada, ishrane i odmora. Jedan elitni Holivudski trener, čiji su klijenti poznate filmske zvezde, kaže da ako želite da izgledate fenomenalno, morate fenomenalno da tenirate, fenomenalno da se hranite i fenomenalno da spavate.

Pre par godina, tj. tokom 2015 godine, Kralj se susreo sa prvom ozbiljnom povredom u svojoj karijeri. Lumbo-išijalgija, nastala kao produkt povrede poslednjih torakalnih i početnih sakralnih diskusa, je učinila da smo svi imali utisak o početku usporavanja Kralja, pa je neretka scena bila da ga vidimo kako leži pored klupe sa peškirima poturenim ispod leđa, a sve uz vidno bolne grimase koje su odavale osećaj nelagodnosti. Dve antiinflamatorne injekcije su morale biti deo terapije kako bi pregurao celu sezonu, a kako su stvari u datom momentu stajale taj broj bi mogao biti lako povećan, uz napomenu da bi ih sve češće morao primati. Ko se ne razume, treba da zna da je se ova vrsta injekcija inicijalno daje na 6 meseci razmaka, a potom sve češće, da bi na kraju gotovi izgubile dejstvo.

Tri godine kasnije, vidimo opet neke vetrenjače u kontranapadima i zakucavanja preko nekih velikih igrača, sa sve zaustavljanjem klipova na Jutjubu i merenjem koliko je skočio. Ja sam se lično uverio da mu je teme glave opet u nivou obruča. A da ne pominjemo da je već odigrao preko 70 utakmica a da mu je cilj da odigra svih 82, prvi put u karijeri.

Dva čoveka brinu o Kraljevom telu.

Doni Raimon, biomehaničar i kiropraktičar, bivša FOKA, čovek koji je savladao medicinu da bi sebi pomogao da se oporavi od polomljenog vrata posle jednog od taktičkih skokova koje ove jedinice izvode u sklopu svojih vežbi, i Majk Mankias, personalni fitnes trener, čovek čija magija se zasniva na pravovremenom odmoru i akcentom na vežbama balansa.

Tokom te 2015. godine, Džejms je odveo svoj tim u finale koje je na kraju i  izgubio. I pored, realno uspešne sezone, LeBron nije delovao kao onaj stari, a jedna interesantna statistika nas je navodila da pomislimo da je Kralj konačno stisao kočnicu. A to su zakucavanja. Lebron je 2015. goidine zabeležio tek 88 zakucavanja, 46 manje nego li sezonu pre.

Popravka Džejmsovog tela je krenula tako što se Raimon preselio u Akron, a akcenat je bačen na skidanje loših kilograma i jačanje kora, uz vežbe koje će popraviti držanje Lebronovog tela a sve u cilju rasterećenja donjih leđa. Kraljev procenat masti u telu je trenutno oko 4%.  Takođe, intezivni trening neposeredno pre utakmice predstavlja rutinu koja se radi sa ciljem da Džejms uđe u igru maksimalno zagrejan. Posle 3 godine intezivnog rada, ovakav način života mu je omogućio da ponovo dostigne maksimum svojih fizičkih sposobnosti.

Medicinski tim koji poseduje ekipa Klivlenda je najbrojniji, najplaćeniji, najkvalitetniji u svetu sporta a ne samo u NBA. Ko prati sport u USA, vrlo često će čuti da se neki NFL, fudbaler ili bejzbol igrač podvrgao tretmanu u bolnici u Akronu. Brejdi i Beliček su samo neki od njih.

I na kraju, moramo da navedemo da Lebron troši oko milion dolara na svoje telo. Kao jedno od najnovijih adicija svom tretmanu dodao je i konzumaciju vina. Nije tajna da je alkohol u kontolisanim količinama jako zdrav, te da vino sadrži veliku količinu antioksidanata kao i još nekih drugih supstanci za koje je dekazano da pomažu u oporavku tela.

Godinama, Lebron se po malo smanjio. Pre 10 godina momak je imao 130 kg, dok je danas na „samo 117“. Dok je pre 10 godina sedeo u Meku i jeo 3 big mek obroka na dan (dok ga Kobi nije upitao zašto to sebi radi), a danas svoje telo pazi kao skupoceni bolid Formule 1.

Računica kaže da ako naredne 4 godine bude igrao na ovom nivou, a i sam je rekao da želi da odigra jednu sezonu sa Bronijem, njegovim sinom, otići će u istoriju kao igrač sa 40000 poena, 10000 skokova i 10000 asistencija.

Bilo je boljih igrača, ne i dugotrajnijih. Uzdam se u skupa vina.

1 Trackback / Pingback

  1. Sučaj gospodina 'Svestranog' - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*