“Zion nema dovoljno skilla.”

Screenshot

Gotova sezona?

Sinoć je odigran najveći NCAA derbi, između North Caroline i Dukea. Nažalost, nismo mogli vidjeti Ziona na djelu, odnosno igrao je samo nekoliko trenutaka. Desio se najgori mogući scenario, Zion se povredio, no na izuzetno neobičan način. Naime, noga mu je proklizila i patika se raspala. Zionova noga je tako proklizila, a to je dovelo do povrede koljena, jer mu se automatski i druga noga iskrivila.

Zion je napustio meč, nije se vraćao, a prema prvim prognozama ipak nije riječ o nekoj većoj povredi. No, postoji mogućnost da će Zion ovdje završiti svoju NCAA karijeru, jer ovakve povrede mu mogu itekako utjecati na budućnost.

Povratak

Povreda srećom nije bila teže prirode, no bilo je pritiska na Ziona da jednostavno presjedi do kraja sezone. No, on je to srećom kategorički odbio, a u prvoj utakmici nakon povrede protiv Syracusea je jednostavno izdominirao. Ubacio je 29 poena i to je napravio bez promašenog šuta iz igre! Prikupio je i 14 skokova, te 5 ukradenih lopti i najavio da je ova povreda debelo iza njega,  te igra kao da uopće nije niti pauzirao.

Duke se naravno plasirao na March Maddness, a u dvije eliminacijske utakmice su imali nevjerovatno puno sreće. Protivnicima je lopta oba puta iscurila iz koša, kada su šutirali za pobjedu (bolje rečeno – polagali), tako da su Zion i Duke prošli sve do Final 8.

Svi su oduševeljeni Zionom i njegovim fizikalijama, no jedan bivši NBA igrač je pun kritike za Ziona. Agent 0, Gilbert Arensa je primjetio kako Zion nema dovoljno razvijenu tehniku, odnosno da većinu poena postiže iz tranzicije, te da samo koristi fizikalije. Gilbert smatra da mu to baš i neće prolaziti u NBA, jer tamo su igrači puno veći i jači. Nadodao je i kako nema centarsku tehniku, nešto što će sigurno morati ugraditi u svoj repertoar ako želi uspjeti u NBA.


 

 

Debi

Došao je i taj dan. Zion Willamson debitovao je za Duke. I to kako. Društvenim mrežama već kruže snimci sa njegovim performansom, a popularnost ovoga igrača neverovatno brzo raste:

Zion's first NCAA mixtape.

28 pts on 11/13 FG ??Zion may be the No. 1 pick, but you've got to see to believe his highlights against Kentucky.

Posted by NBA on ESPN on Wednesday, November 7, 2018

Po mnogima je u pitanju budući prvi pick, ali i više od toga – novi vladar NBA košarkaških terena.

Superman

Prije nekoliko godina, Internetom je počela kružiti snimka mladog Ziona Williamsona kako izvodi nevjerovatna zakucavanja. I to redovito radi na utakmicama. Još fascinantnije je bilo to što je Zion tada imao samo 16 godina i igrao je u srednjoj školi.

Dominirao je nevjerovatnim fizikalijama, a kao jedan od najboljih srednjoškolaca u državi, odabrao je Duke kao svoju iduću postaju. Kod ovako fizički snažnih igrača u mlađim kategorijama, obično dođe do pada kasnije kada ne mogu više dominirati na račun fizikalija, no sa Zionom to vrlo vjerovatno neće biti slučaj.

Na mjerenjima u Dukeu prije početka sezone, Zion je porušio sve rekorde. Postao je igrač sa najvećim odrazom u povijesti Dukea, a ono što još više fascinira je njegova težina. Teži je od većine NBA igrača, ali uz to je i nevjerovatno brz i pokretan.

Na jednom od posljednjih treninga Dukea, opet je oduševio. Zaletio se preko cijelog terena i zakucao sa linije slobodnih bacanja. Čovjek od 2 metra, težak 130 kg…

Neki idu toliko daleko da ga već sada stavljaju u isti koš s Jordanom. Iako je ipak bilo malo sarkazma u glasu, Steph Marbury svejedno nije mogao sakriti oduševljenje s Zionom. -“Zion će biti idući koji je “uništiti planetu”. Mislim da on jedini ima šansu da se približi Jordanu”-

Što se tiče fizikalija, Zion je već debelo na NBA nivou. Samo još da se uspije snaći u organiziranoj košarci. Ima odličnog učitelja u Coach K-u, te vrlo dobru ekipu pored sebe. Ako se stvari poklope mogli bi imati novog NBA superstara.

Čista dominacija

Dugo vremena u NCAA nisu viđene ovakve igre. Zion je jednostavno zaludio Ligu. Brojke su mu nevjerovatne, najbolje ikada zapravo. Najbolja stvar do svega je što je nevjerovatno efikasan, pa tako dosada ima više zakucavanja od promašenih šuteva!

Nedavno je Duke igrao protiv najvećeg konkurenta Kentuckya. Razbili su ih, Kentucky je izgledao kad D2 ekipa pored Barreta i Ziona. Duke je glavi favorit za naslov, a mi smo dobili igrača koji ima ogorman potencijal, pa možda čak i da stigne one najveće.

 

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Ukoliko nastave ovim tempom, Cavsima ne gine novi Lebron! - Ostatak Sveta
  2. Zion napokon dobio svoje - Ostatak Sveta
  3. "Zion? Koledž košarka je s***e!" - Ostatak Sveta
  4. Tko dobija Ziona? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*