Koje su Durantove opcije?

Kevin Durant je prošle godine vratio titulu u Oaklend, i za to je nagrađen svojim prvim prstenom i titulom MVP-a. Nakon toga je vođen sportskim motivima potpisao novi, 1 + 1, ugovor sa Warrirosima sa tim da je u drugoj godini imao opciji da sam bira svoj status i uslove, tzv. ‘player opcija’.

>> Durant: Potpisujem novi ugovor

Danas je Durantula obynanio kako će aktivirati player opciju, i kako će u nameri da postigne dogovor za veću sumu sa Warriorsima ovoga leta postati slobodni agent. Durant ima garantovanih 26 miliona dolara za zadnju sezonu, a sada on želi tu sumu ispregovarati i zaraditi, prema procenama, i desetak miliona više.

Vođen sportskim motivima, Durant je prošlog leta prihvatio manji ugovor kako bi GSW mogao ponuditi ugovore i zadržati rezerviste, Igoudalu i Livingstona, no ovoga puta će od kluba tražiti  novi i bogatiji ugovor. Opcije za Warriorse i Duranta su sledeće:

Opcija A

Durant se opet može odlučiti na sličnu opciju kao i prošli puta, tj dvogodišnji ugovor s player opcijom u sezoni 2019/20. Prema tom ugovoru zarađivao bi 30 miliona $ u prvoj godini, a druga godina (koja bi bila player opcija) bi mu donela 31,5 milion$. Ovo bi moglo biti profitabilno za Duranta zato što se očekuje da cap skoči sa 101 milion$ na 108 miliona $ u sezoni kada bi Durant imao player opciju. Tako da bi mogao još jednom prekinuti ugovor i tražiti super max od Warriorsa koji bi mu donio 219 miliona$ na 5 godina. To bi ujedno bio i najveći ugovor u povijesti Lige, ukoliko Spursi ne potpišu Leonarda ovo leto, također na super-max.

Opcija B

Druga opcija je da se Warriorsi i Durant odmah dogovore na dužu suradnju. Mogao bit dobiti max ugovor na 4 godine vredan 158 miliona $. Svake godine bi mu rasla plata, počeo bi sa 35,3 miliona $, druga godina bi bila 38,2 miliona$, nakon toga 41 milion $, a u posljednjoj godini Durant bi bio bogatiji za 43,8 miliona $.

Opcija C

Treća opcija Durantu donosi trogodišnji ugovor. Imao bi player opciju nakon druge godine, a dobio bi identične novce kao i u opciji B za prve tri godine. Očekivani rast salary capa bi bio još i veći u sezoni 2020/21 te bi on trebao iznositi 112 miliona $. U tom slučaju Durant bi kao i Davis opet mogao konkurirati za Super-max ugovor prema kojemu bi dobio 224 miliona $ za 5 godina suradnje. U ovoj opciji Durant bi imao pravo i na no-trade klauzulu, no Warriorsi nisu baš voljni pregovarati oko toga, Curry recimo to nije uspio isposlovati u svom ugovoru.

U svakoj od ovih opcija Warriorsi bi plaćali astronomski porez. Platili bi dobrano svoj Super tim, a pitanje je koliko bi onda novca mogli dati ostalim igračima, pogotovo Klayu Thompsonu kojemu također vrlo brzo ističe ugovor.

 

Stvari koje niste znali o Kevinu Durantu!

1 Trackback / Pingback

  1. Da li će nakon ovoga Durant poželeti da napusti GSW? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*