Kraj jedne ere?

San Antonio Spursi su najuspješnija franšiza u posljednjih 20-ak godina. Posljednjih 10-ak godina eru Spursa su obilježila tri igrača. Tim Duncan, Manu Ginobili i Tony Parker. Big Fundamental se povukao, ostavio je košarku, dok su druga dvojica odlučila nastaviti karijeru. Manu je zagazio u 40-tu godinu, no još uvijek pruža više nego dobre partije, a najmlađi među njima Tony Parker se zasada najbolje držao.

Rezerva nakon 8 godina

No i on je shvatio da ga vrijeme polako sustiže, te je početkom sezone predložio Popu da razmisli o mlađim igračima, te da je spreman “predati baklju”. Parker je preporučio mladog Murraya, a sredinom sezone protiv Pacersa Murray je prvi puta startao prije Parkera. Pop je odlučio da je vrijeme da njegovi veterani zauzmu mjesto na klupi, a mlađe snage da preuzmu stvar.

Ovo sigurno nije bila lagana odluka, niti za Parkera niti za Popa. Ovo je prvi puta u karijeri da Parker u regularnoj sezoni ulazi s klupe. Davne 2010. je u playoffu ušao s klupe, a to mu je posljednji puta, sve do utakmice s Pacersima.

Svi znamo da su Spursi jedna velika obitelj. Žrtvovanje za ekipu je nešto što oni rade na redovnoj bazi, tako da vjerujemo kako je Parker prihvatio ovu situaciju bez pogovora. Njegov nasljednik Murray je još jedan u nizu Popovih bisera s drafta. Uzet u drugoj rundi prošle godine, već je sada pokazao izvrstan defenzivni potencijal, dok na igri u napadu još uvijek mora raditi. No startanje će mu sigurno omogućiti potrebno iskustvo.

Da li je to zbogom?

Tony Parker je istinska legenda Spursa i zaštitno lice jedne od najuspešnijih franšiza u istoriji NBA. Svih svojih 17 sezona proveo je u timu koji je vodio Gregg Popovich, odigrao je 1198 utamica, postizao je 15.8 poena, uz 5.7 asistencija i 2.8 skokova. 6 puta je bio All Star, 4 puta šampion, 1 MVP finala (2006 – 2007).

Životna škola San Antonio Spursa

Gregg Popovich i Tony Parker su sa 850 zajedničkih pobeda drugi najuspešniji trenersko-igrački tandem u istoriji NBA, a ispred njih je samo jedan tandem, koji se čini nedostižnim– Popovich / Duncan, koji su zajednički stigli do 1.001 pobede.

No, nakon jedne razočaravajuće sezone Parker je nedvosmisleno najavio da razmišlja o odlasku. Spursi su tijekom cijele sezone muku mučili s povredama, pogotovo glavnog igrača Leonarda s kojim i dalje muče muku. Kako se čini Leonard bi mogao otići iz Spursa. Osim Leonarda mogli bi ostati i bez svog zaštitnog znaka. Parkeru ističe ugovor koncem sezone i kako on sam kaže moguće je da promijeni dres.

“Još uvijek nisam siguran hoću li ostati u Spursima. Sve opcije su otvorene. Neka nostalgija će me uvijek vući ovdje, no da li bi bio kraj svijeta da promijenim dres? Rekao sam sam sebi da bi mogao igrati 2,3 sezone negdje drugdje. Tako da sam sada još uvijek na 50-50 oko napuštanja Spursa. Jedino što je sigurno da ostajem u košarci,“ rekao je Parker.

>> Parkerove opcije

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Vraćam se San Antonio tebi... - Ostatak Sveta
  2. Košarkaška besmrtnost Spursa - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*