Draft class 2018: Luka Dončić

Piše: Viktor Sadiković, Koraci

Konačno neko Naš.

Sebe smatram nepopravljim Jugonostalgičarem a naročito kada je u pitanju košarka, pa mi se ne retko u misao uvuče ideja da bi „Ona Naša“ ekipa dobila Onaj Drim tim… pa tako posle xyz godina imam naviku da svojatam sve igrače sa ovih prostora, da svim srcem navijam za njih, da se radujem njihovim uspesima…

Luka Dončić je igrač Reala iz Madrida od svoje 13. godine, a do tada je igrao u mlađim kategorijama Union Olimpije. Visok je 203 cm , težak 103 kg i pokriva pozicije 1 i 2. Mock up Draftovi ga pozicioniraju od  2 do 5 mesta. Vonderkid iz Slovenije je najostvareniji igrač klase 2018, koji se može pohvaliti uspesima poput osvajanja Eurobasketa, Evrolige, MVP Evrolige, te da za razliku od ostatka igrača koje će NBA timovi birati, možemo da kažemo da je sve jasno u smislu kakvog igrača će dobiti.

Kao i pri analizi Deandre Ajtona, možemo da kažemo da Luka ima više ofanzivnih nego defanzivnih kvaliteta.

Dončić ima vrlo dobar i siguran dribling, i po stilu igre mene lično najviše podseća na Bradu.

Lukino najjače oružje je step back šut za tri poena, odakle i pravim pomenutu komparaciju, no za razliku od zvezde Raketa, nije toliko kvalitetan u smislu prodora do obruča.  Ovde primećujem njegov prvi nedostatak a to je manjak eksplozivnosti na prvom i drugom koraku/driblingu. Kao rezultat svega, viđali smo veliki broj završetaka floterom preko visokih igrača, koje je Luka pogađao u visokim procentima, ili naskoka u srce reketa gde je pivotom stvora prostor za poentiranje. Kako je ovo rečeno, ne mogu da ne napomenem da mi deluje da je igrač koji češće pogađa teške šuteve nego li onaj što pravi sebi čiste pozicije. Ali, govorimo o jako nesebičnom igraču koji u svakom trenutku ima predstavu o poziciji saigrača, tako da asistencija nikada nije bila problem. Pik and rol igra je na visokom nivou i iz ove akcije je možda i najefikasniji. Kao hajlajt izdvojio bih tu svesnost odbrane da poseduje dobar šut spolja, te odbrana uvek visoko izlazi na njegov dribling. Posebno impresivno deluje kada napravi defanzivni dribling posle koga pogleda koša a odbrana se istog momenta digne iz stava, što automatski znači prodor, osvanjanje prostora i izbor šuta ili pasa. Treba naglasiti da mu veličina dozvoljava da pravi one asistencije iz reketa na igrača koji je u ćošku pasivne strane napada.

Defanziva mu nije jača strana, mada ne možemo kazati da je „rupa“ u odbrani. Ume da „umre“ na bloku i nije baš najkonstantniji u odbrani jedan na jedan. Po nekad se čini da suviše meko ulazi u duel i da dozvoljava igraču da osvoji teren. Po malo je lenj da pomogne sa slabe strane odbrane. Oni što je dobro je to da pomaže u skoku, iz kojih jako dobro razvija tranzicioni napad.

 

U ovom trenutku, najbolja opcija za njega su Sakramento Kingsi, koji biraju sa pozicije broj 2. Idealno bi bilo da ga uzme Kokoškov u Finiks, ali to nije realno jer ovoj franšizi je potreban centar, dok su uzde tima prepustili Bukeru. Foks, prvi plej Kraljeva, posto nije ispunio očekivanja, i neretko smo videli da je Bogdanović taj koji je uzimao loptu da organizuje napad. Mislim da bi se Luka jako lepo uklopio u celokupnu priču, a istovremeno bi imao Divca iza sebe kao ogromnu podršku. Atlanta takođe ne bi bila loša sredina za njega u smislu uloge jer je Šruder već spakovao kofere, dok Memfisu i Dalasu su ipak potrebni visoki igrači.

U svakom slučaju, franšiza koja se dokopa ovog igrača neće morati da brine šta je dobila. Dončić već duže vreme igra na visokom nivou ozbiljniju košarku nego li bilo koji ruki u klasi. Gledajući ga kako igra, često sebe zapitam da li je ovo njegov plafon, i da li i koliko može da popravi svoju igru.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Luka, pa svi ostali!!! - Ostatak Sveta
  2. On više nije najbolji tinejdžer na svetu! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*