Koliko su zapravo dobri Europski igrači?

Piše: Filip Zagrajski

Od 1992. godine Amerikanci potpuno dominiraju svjetskom košarkom, uz neke manje oscilacije(2004. OI Grčka, 2006. SP Japan) i to ne samo na reprezentativnom nivou, nego i u ligaškom. Tako NBA liga ima reputaciju najjače košarkaške lige svijeta i važi za jednu od najvažnijih liga u povijesti sporta. Poznato je da NBA liga „kupi kajmak“ ono najbolje od najboljeg što svijet nudi. Čak ikone Eurolige poput Navarra, Teodosića, Rodrigeza i sl. okušali su se u NBA ligi. No je li NBA toliko dobar? Jasno da ne možemo uspoređivati Kineski cirkus i slične Azijske i Latinoameričke lige s NBA-om, ali Euroliga se jedina može  nositi u istoj rečenici sa NBA-om.

Povratak sinova razmetnih

Sada možemo ulaziti u neke činjenici da se mnogi Europski velikani nisu proslavili preko bare, ali i velik broj Američkih igrača i to čak igrača sa dobrim NBA referencama je izgledalo izgubljeno i beskorisno na europskim parketima.  NBA nosi etiketu zabavne, atraktivne lige. Zato je i mnogi prate. Dok je Euroliga ipak nešto umjerenijeg tempa i pristupa u kojoj se obrana igra do posljednje sekunde. Dakle estetika nije pravo mjerilo kvalitete.

Mnogi površni gledatelji košarke će reći da je NBA jača i bolja liga jer je sama igra efikasnija. No kada bi uzeli statisitčke parametre poput broja posjeda, brzine igre i još neke relativne pokazatelje poput onoga da se obrana igra svaki posjed( a ne kao u NBA od 3.četvrtine) i da se igra 8 minuta manje, jasno dolazimo do pokazatelja da bi i euroligaški timovi dolaziti do trocifrenih rezultata na kraju utakmice. Russell Westbrook je prije dvije godine imao priliku igrati prijateljsku utakmicu protiv Real Madrida( završilo je sa +5 za Madriđane)  a poslije utakmice izjavio je ovo :“ I think one thing people don’t realize is guarding teams in Europe,Westbrook said to“Their offenses are 10 times better than NBA offense just because they move around a lot. A lot of movement and not as much talent so they have to do different things to be able to score the basketball.“ Da vas podsjetim to je rekao prošlogodišnji MVP NBA lige.

P.S bilo bi zanimljivo vidjeti Westbrookovo divljaštvo u euroligi u manjem prostoru ili samo zamislite Ben Simmonsa u nekoj euroligaškoj momčadi na postavljeni napad u suženom prostoru bez mogunosti brze tranzicije. Kladim se da bi Kuzminskas izgledao kao prava zvijezda pored Simmonsa.

NBA je odavno prestala biti natjecateljska liga( zanemarite trash-talkove preko društvenih mreža). NBA je liga sve više počela ličiti Kineskom cirkusu( uzimanje šuteva u 5 sekundi napada, šutevi sa 9 metara, neodgovornost u obrani). NBA je postao showtime, showtime zbog kojeg Skip Bayless i ostali guzonje imaju posao, showtime u kojem sponzoruše, oprostite starlete poput Kendall Jenner dođu gledat svoje potencijalne sponzore.

Američki igrački iz nekog marketinškog razloga imaju renome vrhunskih igrača. Sjetite se samo koliko je u zadnjih par godina vaš omiljeni regionalni tim imao promašaja sa istima. Pred kraj ću ubaciti neke suhoparne podatke. Na ovogodišnjem draftu je izabrano 46 igrača sa Američkim državljanstvom, Amerika ima 325 miliona stanovnika. Što znači da na 7,1 milijuna stanovnika dolazi jedan NBA igrač. Ako uzmemo područje bivše Jugoslavije, koje ima oko 19 milijuna stanovnika, a iz kojeg su birana 2 košarkaša( Dončić-Slovenija, Musa-BiH), dolazimo do podatka da na 9,5 milijuna stanovnika dolazi jedan NBA igrač( s time da možemo reći da smo ranijih godina znali imati puno više igrača na Draftu s ovih prostora). Dakle europski, a pogtovo igrači s prostora bivše Jugoslavije ne zaostaju previše za mladim NBA igračima (barem tako statistika kaže). Svakako Američkim igračima  ide u prilog  uvjeti u kojima rade, organizacija i kompletno dobro organizirani sustav na college razini. Između ostalog najveći proizvođači NBA igrača nisu niti Zvezda niti Cibona niti Barcelona već Američka sveučilišta.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*