Warriorsi su krivi za sve!

Bleacher Report

Piše: Sanjin Delimehić, hoopster.hr

Tanka je linija između ljubavi i mržnje. Ta, već isprazna floskula, se najbolje može upotrijebiti u slučaju Dinastije iz Oaklanda, Golden State Warriorsa, za koje sam uvjeren da mržnju i status ligaškog neprijatelja broj jedan koja ih okružuje iz dana u dan koriste za pogonsko gorivo.

Još je fascinantnija činjenica da su oni glavni krivci za svaku stvar koja se dogodi: LeBron James potpiše za Lakerse- Warriorsi krivi; Kawhi Leonard želi napustiti San Antonio Spurse- Warriorsi krivi; čistačica u Orlandu dobila otkaz- Warriorsi krivi.

U zadnjih tri dana u većem krugu navijača/simpatizera se ustalila teza da je liga doživjela svojevrsnu smrt zbog potpisa DeMarcusa Cousinsa za iste te Warriorse. Fenomenalni centar, neupitnih igračkih kvaliteta ali upitnog stanja u glavi, nakon niza odbijanja od strane 29 klubova te bijesa koji se nakupio u njemu je odlučio ponuditi svoje usluge Ratnicima, koji su taj velikodušni i neočekivani poklon prihvatili objeručke. Što bi valjda napravio svaki iole pametni GM. No jedino ga je Bob Myers napravio. I navukao bijes na sebe. Čisto primjera radi, da je istu stvar napravio Danny Ainge odluka bi dočekana s odobravanjem. I jasno, opet bi Warriorsi bili krivi.

Kao što sam naveo, Cousins je fenomenalni igrač, zdrav zasigurno top15 u ligi. Razočarenje i bijes bi lakše bio shvatljiv da je ZDRAV. Ali nije. Ključna činjenica koju svi izbjegavaju prihvatiti.

Ozljeda Ahilove tetive spada u najgore ozljede koje košarkaš može doživjeti, te koja zahtijeva dugačak i mukotrpan oporavak. Kroz povijest lige uz malo istraživanja pronađe se popriličan broj igrača koji se nikada nisu uspjeli vratiti u staru formu zbog same težine ozljede. Ustvari, jedini koji se uspio u potpunosti oporaviti te vratiti na staro je Dominique Wilkins. I nitko drugi.

Kakav će se Cousins vratiti ne zna nitko od nas, dapače ne zna ni on sam. Gledajući povijest stječe se dojam da nikada neće više uhvatiti staru formu. Nažalost. Njegov povratak se predviđa tek u drugome mjesecu, što znači da će bez natjecateljske utakmice biti više od godinu dana, te je upitno koliko će potrajati dok dostigne nekakvu formu da može izdržati barem 5 minuta u komadu na parketu. Sve to me vodi ka sljedećem zaključku:

DeMarcus Cousins će u Warriorsima imati ulogu role playera od najviše 15 minuta po utakmici.

Prvo, idemo pogledati hijerarhiju u Dubsima. Napadački gledano, u trenucima kada na parketu bude petorka Steph Curry-Klay Thompson-Kevin Durant-Draymond Green-DeMarcus Cousins Boogie je tek četvrta opcija. Znam, smiješno zvuči, ali to je činjenica- sistem Dubsa se ne vrti oko centra, već oko bekova i Duranta, koji su i glavni realizatori. Jasno, igraču kao Cousinsu trener će pronaći odgovarajuću ulogu, ali s potrošnjom kao u Kingsima ili Pelicansima se može pozdraviti.

Drugo, kad se vrati na parket, on će biti tek treća opcija na centru, iza Zaze Pachulie i Jordana Bella. Ne treba zaboraviti i da će minute uzimati smrtonosna small-ball petorka s Greenom na centru, koja je i dalje najbolje što Ratnici imaju, te postava za koju protivnici nemaju rješenje.

Da li i dalje imamo osnova za napade na njih, i za utvrđivanje “Smrti Košarke”? Nemamo, po meni osnova nikada nije ni postojala.

Uostalom, Cousinsov pristanak na mid-level ugovor više govori o njemu samome kao osobi koja je svjesna stanja u kojem se nalazi, a najviše o idiotizmu ostatka lige koja nije htjela to iskoristiti. Priče da je odbio ostale ponude nemaju smisla, kao i priča da ga je Boston htio dovesti. Kvragu, ako su htjeli, zašto nisu? Tko ih je sprječavao da izađu s istom ponudom kao i Warriorsi? Nitko, osim samih sebe. Cousins je najbolji igrač kojeg je neka ekipa mogla dovesti na taj ugovor, i sumnjam da je on bespogovorno htio ići u Warriorse. Vjerojatnije je da ostali nisu htjeli imati njega u momčadi, da li zbog karaktera, da li zbog težine ozljede, nebitno.

Govori se i o navodnoj odbijenoj ponudi Pelicansa, 40 milijuna na dvije sezone. Koliko postoji šansa da je to toga stvarno došlo, toliko postoji šansa da ju je on odbio iz principa, ne želeći uzimati toliki novac a ne opravdati ga na parketu. No jasno, ni o toj soluciji nitko od kritičara se nije sjetio razmisliti.

Na kraju, naklon do poda Myersu. Svjestan da za te novce ne možeš dovesti takvog igrača u dogovoru s trenerom Steveom Kerrom i ostatkom momčadi se odlučio na kocku. Za koju smatram da će biti uspješna. Cousins će više cijeniti njihov potez što su iskoristili ponuđeno i u ekspresnom roku osigurali njegove usluge nego bilo koju momčad koja sljedeće ljeto bude htjela osigurati njegov potpis.

Jasno, i tada će Warriorsi biti krivi za sve.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*