Srbi u Evropi, ostali u NBA

Mladi Hrvati su osvojili srebro na ovogodišnjem EP do 20 godina, dok je Srbija zastala u četvrtini finala. Za Hrvate veliki uspeh i dokaz da imaju sjajnu mladu talentovanu generaciju košarkaša. Zalog za budućnost. Prošle godine, u ovo letnje vreme, omladinci Srbije su se na krilima Miškovića, Pecarskog, Koprivice, i drugih prošle godine popeli na vrh Evrope. Sjajna je to generacija mladih košarkaša od kojih se puno očekuje u budućnosti.

No, uspesi mladih selekcija nisu garancija da će baš svako od ovih igrača uspeti da se popne na sam košarkaški vrh, makar u Evropi, pa čak i postati standardi igrač u ‘A’ reprezentaciji svoje zemlje, Srbije. Dokaz tome je Evropsko prvenstvo ua U18 reprezentacije iz 2009, kada je Srbija postala prvakom, a zlato izborila u finalu protiv Francuza.

Zanimljivo, da niko iz te generacije ‘orlića’ danas nije na spisku selektora Aleksandra Đorđevića. Danilo Anđušić, bek šuter, i centar Dejan Musli bili su perjanice tog tima, i oni su u ranijim sazivima bili pozivani, no nikada se nisu isprovilisali kao vrhunski igrači koji igraju za najbolje klubove. Anđušić u svom Partizanu nije dobijao šansu, jer Vujošević je tada imao Bogdana Bogdanovića kojeg je forsirao. Selio se u nekoliko klubova u inostranstvu, pa se čak i vraćao u Partizan, da bi se danas skrasio u Uniksu iz Kazanja, gde igra odlično.

Musli je bio jedan od najtalentovanijih mladih centara Evrope. Rano je otišao u Kahu, pa se vraćao, no šansu nije dobijao u Partizanu, a sebe je u poslednje vreme pronašao u Španiji gde pruža sasvim solidne partije. Bio je u planovima Aleksandra Đorđevića, ali nikada nije igrao.

No, šta reći za ostale zvezde sa ovoga EP. Pre svih za centre, Enesa Kantera koji je tada dominirao pod obručima a nastupao je za Tursku i Jonasa Valanciunasa, gorostasa iz Litvanije. Obojica su bili impresivni, sjajni strelci i skakači, a danas su i jedan i drugi vedete u svojim timovima. Jonas je nezamenjiv pod košem u Torontu, dok je Kanter najbolji šesti igrač Oklahoma Thundera. I konačno, naši rivali u finalu – Francuzi. Njihov najbolji igrač te godine, Evan Fournier danas je jedan od najboljih strelaca Orlando Magica, dok je play Leo Westerman, nakon Partizana, Limogea, i Zalgirisa, zamenio našeg Tea u moskovskom CSKA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*