Minnesota Timberwolves 2017-2018: Raspad Vučje jazbine

wolvesi recap
Screenshot/Ostataksveta

Prošla sezona je bila neobična za novog trenera Wolvesa Toma Thibodeaua. Inače na glasu kao vrstan obrambeni stručnjak, imao je izuzetno napadački potentnu ekipu. Tako su prošlu sezonu završili među najboljima što se tiče napada, no obrana je bila poražavajuća. Jedini problem je bila povreda Lavinea, koji je povredio koljeno, te se očekivalo da ga neće biti i jedan veći dio ove sezone.

Wolvesi tako 13. sezonu zaredom nisu bili u playoffu, no imali su vrlo dobre mlade igrače i činilo se kako bolji dani dolaze za njih. Tako je stigao i dan drafta, tada je tek počelo radovanje navijača Wolvesa. Tradeali su povređeno Lavinea i doveli legitimnog Allstar igrača i vođu, Jimmy Butlera. Bivši bek Bullsa je sezonu prije nosio ekipu na svojim ramenima, a ovo mu je odgovaralo jer se isprva činilo kako će dio tereta preuzeti  Towns i Wiggins. No, u stvarnosti je bilo malo drugačije.

Recap dana: Vlade i Wolvesi pobednici drafta!

Butler je trebao donijeti stabilnost u obrani koja je falila sezonu prije, no nije puno pomogao. Wolvesi su i ovu sezonu završili pri samom dnu Lige što se tiče defenzivnog ratinga, ali prevagu su stvarali u napadu. Imali su Top 5 napad Lige, no zabrinjavajuće je to što je većinu posjeda preuzeo Butler, te je morao igrati sličan heroball kao u Bullsima. Na kraju je playoff izboren u posljednjem kolu i prekinut je dugogodišnji post od playoffa. No, Rocketsi su relativno lagano riješili Vukove uz samo jednu izgubljenu.

Misson playoff – accomplished

Dugih 13 sezona je trajao post Wolvesa od playoff košarke. Još od dana Big Ticketa Garnetta nisu igrali playoff košarku. Tek ove sezone u posljednjem kolu su izborili toliko željeni playoff. No, iako su igrali solidnu košarku tijekom sezone, na kraju su morali strahovati. Povreda Butlera ih je strašno unazadila, te su Wolvesi počeli strahovati za doigravanje. Iako nisu gubili puno utakmica, strašna konkurencija na Zapadu ih je bacila sve do posljednjeg 8. mjesta. Na kraju ih je pomazio raspored, u posljednjih 7 utakmica, igrali su sa 4 ekipe koje su već davno ispale iz trke za doigravanje.

Dan odluke!

Tek u posljednjoj, ključnoj utakmici, dobili su Nuggetse u izravnom duelu za playoff. Predvodio ih je naravno tek oporavljeni Butler, koji je ubacio 31 poen i tako izbacio našeg Jokića i Nuggetse. Početkom sezone su imali velike ambicije, čak se činilo da bi mogli ozbiljnije zaprijetiti u playoff, no koncem sezone su bili presretni što su uopće došli do doigravanja. Rocketsi su dominirali, praktički su počistli Wolvese s terene. Uzeli su jednu domaću utakmicu, što je više bio znak opuštanja Rocketsa, nego neke kvalitete Vukova.

Svijetle točke sezone

Ukupno tri stvari možemo izdvojiti kod Wolvesa ove sezone. Prva je naravno Butler koji je bio na razini na koju nas je navikao u Bullsima. Koliko znači ovoj ekipi, dovoljno govore utakmice koje su igrali bez njega. No, baš u tom trenutku kada su bili bez njega, isplivala je druga svijetla točka sezone. Naš Nemanja Bjelica. Nama je dobro poznato što Beli može, a Wolvesi su tek ove sezone upoznali njegove prave mogućnost. Nakon Butlerove povrede, Beli je bio šansu u petorci, te ju u potpunosti iskoristio.

U periodu bez Butlera, Beli je startao u svih 17 utakmica, a to mu je bio najbolji period otkako je u NBA. Počeo je sporo, no na utakmici protiv Bostona je zablistao. Ubacio im je 30 poena uz sjajan šut, a kasnije je nastavio u sličnom tonu. Na kraju tog perioda imao je gotovo 11 poena u prosjeku uz 6,8 skokova, te 41 % šuta za tri poena. Baš taj šut je kronično falio Wolvesima čitave sezone, a Beli je sjedio na klupi.

Bjelica čovek odluke, Cassellu preselo vođenje Clippersa od 7 sekundi

Osim sjajnih igara Beli je oduševio i u jednom neobičnom duelu. Na utakmici protiv Magica u prvom mjesecu Beli se sukobio sa Afflalom, a sukob je riješio na gospodski način i oduševio NBA ligu.

Bjelica isključen zbog tuče, Nedović zove beogradske blokove po osvetu!

Posljednja svijetla točka je bio Derrick Rose. Nekadašnji najmlađi MVP Lige je nažalost potpuno uništen povredama. Ponekada zna podsjećati na staroga Rosea, a baš je u playoffu protiv Rocketsa bio ponajbolji igrač Vukova. Odličnim igrama je zaslužio i novi ugovor, te ćemo ga i iduće sezone gledati u istom dresu.

Ruža cvate i iduće sezone

Problemi u Čoporu

Koncem sezone svi su bili razočarani. Najviše možda Jimmy Butler. Očekivao je u novom klubu da neće morati raditi sve sam kako je bilo u Bullsima. Mlade snage Wiggins i Towns su trebali preuzeti palicu, no Butler je opet morao sve sam. Na kraju sezone je izrazio nezadovoljstvo, najviše mladim snagama ove ekipe, indirektno upirući prst u Townsa i Wigginsa. Kritizirao je njihovu radnu etiku, te im zamjerio nezalaganje na parketu i izvan njega. Ako je ovo istina, onda su Wolvesi u velikim problemima.

Raspada se Vučja družina

Prvenstveno jer je Butler odbio produženje ugovora, a zatim mogu biti zabrinuti zbog manjka napretka svojih igrača. Wiggins je čak i dosta nazadovao, a problem je u tome što su mu Wolvesi dali ogorman ugovor. Nije opravdao niti centa ove sezone, bio je propuh u obrani, što je grijeh uzeći u obzir njegove fizikalije. Također, previše puta je bio indisponiran u napadu, bacao je cigle na koš i jednostavno je igrao jako lošu košarku.

Towns je s druge strane bio još i dobar, pogotovo kada pogledamo njegove statistike. Ubacivao je preko 20 poena uz 12 skokova, no obrana mu je katastrofalna. Nezainteresiranost je najveći problem. Druge ekipe su se prešetavale kroz reket Wolvesa, a sve što Butler dobro napravi na bekovskim pozicijama, KAT uprska pod košem. Znamo da može više, i tu leži srž problema. Obojica, i Wiggins i Towns, su preveliki talenti da bi ovako igrali. Obojica mogu puno bolje, a na Thibsu je da pronađe način kako će to sve funkcionirati.

Towns odlazi iz “čopora”?

Iduća sezona bi mogla biti prijelomna za Wolvese. Butleru ističe ugovor, Towns je već izjavio kako ne želi produžiti i glavni zadatak uprave je ostaviti ovu ekipu na okupu. Thibs jednostavno mora pronaći rješenje za obranu koja je poražavajuća posljednjih sezona. Osim toga morati će probuditi Wigginsa koji je glavni talenat Vukova na vanjskim pozicijama.

5 Trackbacks / Pingbacks

  1. Recap sezone: Dominacija 'petorke smrti' i detronizacija 'Kralja' - Ostatak Sveta
  2. Wolvsi smenili trenera! - Ostatak Sveta
  3. Minnesota Timberwolves 2018 – 2019: Trenutak zbog kojeg je ’poludela’ cela NBA - Ostatak Sveta
  4. Northwest 2019 - 2020: Thunderi u potpuno novom ruhu, Jazzeri idu na sve ili ništa - Ostatak Sveta
  5. Minnesota Timberwolves 2019-2020: Od dna do bljeska, i vrtoglavo - nazad - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*