Nova srpska sila pod košem!

Filip petrušev
Screenshot/Twitter

Ekipa Srbije je drugu godinu zaredom došla do zlata u mlađim kategorijama. Juniori su sinoć pobijedili Latviju i tako stigli do naslova prvaka Europe. Sjajan tim su ovaj puta predvodili centri. Marko Pecarski i Filip Petrušev su ovo prvenstvo jednostavno bili previše za konkurenciju. Najbolje su to osjetili Latvijci u finalu koji nikako nisu mogli zaustaviti naš dvojac.

Filip je imao malo drugačiji košarkaški put od onoga na koji smo navikli. Vrlo rano je otišao iz Beograda i 2014. godine je potpisao za Caju Laboral. Nije se dugo zadržao u Španjolskoj, već je otišao “preko bare”. Tamo je krenuo u srednju školu Avon u Connecticutu, da bi se kasnije prebacio na jednu od najbolji srednjih škola u Americi Montverde. Tamo je potvrdio status velikog talenta, na kraju svoje 4. godine našao se u Top 10 igrača na Floridi, dok je bio u Top 100 u Americi.

Igrao je sa R.J. Barretom, jednim od najvećih nadolazećih zvijezda, a recimo i Ben Simmons je išao u njegovu srednju školu. Petrušev je svoj napredak u Americi potvrdio i na ovom prvenstvu. Prošle godine je imao solidne brojke, bio je rotacijski igrač, a imao je 5,3 koša i 3,4 skoka po utakmici. Pokazivao je talenat, no brojke su bile još uvijek relativno male.

No, ove godine potpuna eksplozija. Petrušev je zaradio izbor u prvu petorku prvenstva, a da nije bilo Pecarskog sigurno bi se okitio i MVP naslovom. Sada je ubacivao 21 poen uz 8,7 skokova u prosjeku i najavio veliku karijeru. Ubacivao je preko 60% iz igre, a da ima meku ruku potvrdio je sa gotovo 80% sa slobodnih bacanja. Petrušev je prava oldschool četvorka, sa odličnom leđnom tehnikom i sjajnim pregledom igre. Također, dosta je mekan u šutu nekoliko metara od koša, a iako još uvijek nema razvijen šut za tri poena, mogao bi stići i to toga. Potencijala sigurno ima.

Petrušev se odlučio na odlazak na sveučilište. Imao je jako puno ponuda, a na kraju će ići na Gonzagu. Oni su ga najviše impresionirali između 10-ak sveučilišta koje su dale ponudu Petruševu. Pozicija četvorke je zapostavljena u posljednjih nekoliko godina. Većina igrača je povređeno kada dođe vrijeme za velika natjecanja (Bjelica, Mačvan, Mitrović…) a Petrušev (i Pecarski) će sigurno biti pravo osvježenje za srpsku reprezentaciju. Sjajan u postu, solidan u obrani, vrhunski pregled igre i meka ruka. Pred Filipom je velika karijera.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Ušao sam u košarkaške anale, ali Srbiji treba donositi i seniorske medalje - Ostatak Sveta
  2. Čak šestorica: Pogledajte ko se sve iz Srbije prijavio za NBA draft! - Ostatak Sveta
  3. Mladi Hrvati i njihovih 9 medalja! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*