Ballmanija – uništenje košarke ili samo business?

clutchpoints

Piše: Miloš Dimić

Već preko godinu dana najrazvikanija košarkaška obitelj je obitelj Ball. Vjerujem da svima već na uši izlazi to prezime, pogotovo u kontekstu mlađe braće ili starješine Lavara. Posljednji je uvijek bio najglasniji, te je njegova medijska karijera prožeta “incidentima”. Počevši od prozivanja Jordana, govoreći da bi ga razbio 1 na 1, do toga da je obojicu sinova isključio iz škole.

Istina, srednji LiAngelo se sam isključio, glupošću u Kini. Gelu nije bilo dovoljno što kući vozi Ferrari, pa je odlučio “posuditi” neke stvari iz kineskog tržnog centra. Nažalost uhvaćen je, te je jedva izbjegao zatvor. Po dolasku u SAD suspendiran je na godinu dana s UCLA, a na to je Lavar odlučio povući sina sa sveučilišta. Mlađeg je povukao već ranije iz srednje škole, kako bi ga što bolje pripremio za NBA ligu.

Nakon toga dolazimo do glavne teme, Lavar je pokupio dvojicu sinova, otišao u Litvu te ih “prodao” u Vytautas. Klub iz donjeg doma Litvanske lige, točnije posljednjeg kluba litvanske lige. Tamo je odmah počeo show, kako to i biva s obitelji Ball. Prvi trening s ekipom je masovno prenošen, a Ball je odlučio kako će klub igrati u posebnom natjecanju zvanom Ball Challenge. Tu će snage odmjeriti s nekim ekipama iz regiona, a sve pod pokroviteljstvom “velikog Lavara”.

Te utakmice su ogroman hit, gleda ih preko miliun ljudi na streamu, a praktički koju god socialnu mrežu upališ u vremenima utakmice iskače trojka Ball. E sada dolazimo do problema. Nedavno su igrali utakmicu u kojoj je Lamelo ubilježio nevjerovatne brojke, a glavni trener je bio Lavar Ball. Meni vrag nije dao mira i otišao sam pogledati sažetke utakmice. Ukratko ništa dobro nije proizašlo iz tog gledanja. Mladi “potencijal” Lamelo je više izgledao kao nogometni centarfor nego kao bek, u smislu da je polovicu terena prelazio samo kako bi pokupio loptu nakon koša. Liangelo se napromašivao, znao je i po 5,6 šuteva promašiti zaredom, a to je sve mirno s klupe gledao “trener svih trenera” (izvini Žoc ti samo šamaraš svoje igrače i loš si trener…) otac Ball.

Obje ekipe su vjerovatno bile pod prijetnjom da će ići u rudnik ili zatvor ukoliko stanu u obrambeni stav i nedaj Bože odigraju obranu, a Lavarova ekipa je na kraju ubilježila čak 150 poena (pa toliko ni Cavsi ne primaju). Kao šlag na tortu je bilo Melovo reklamiranje majice Baller Branda, nakon jednog koša kada je gotovo skinuo dres i vikao da kupe majicu.  Razumijem, sve je sada posao, sve se gleda kako će se unovčiti, no negdje treba povući granicu. Mislim da je ovo granica. Igranje sa juniorskim ekipama litvanskih ekipa, nabijanje statistika svojih sinova protiv dorasle, no nemotivirane konkurencije i širenje na sav glas kako su njegovi sinovi najbolji i najljepši i kako će svi jednom igrati u Lakersima.

S kojom prepotencijom igraju braća Ball jednostavno je ružno za gledati, Lamelo se šepuri po terenu, obranu valjda u životu nije odigrao, a jedino je bitno da je najmlađi profesionalac koji je ubilježio triple double i još je dao 40 poena… Hardene igraj se dok možeš i uzimaj te MVP naslove, uskoro stiže Lamelo.

Nije mi jasno kako se košarkaška nacija kao Litva prodala za ovakvo šta. Ovo što rade Ballovi nije košarka, već show (da ne budemo bezobrazni i kažemo uništenje košarke) i nema veze s pravom igrom. U Litvi je košarka religija, igraju je svi i za tako malu državu (brojem stanovnika) imaju nevjerovatne rezultate i igrače. Otjerajte ih prije nego sve sjebu i spasite se Ballovog prokletstva…

Valja dodati na kraju da u ozbiljim utakmicama obojica braće imaju mizernu minutažu. Igraju u prosjeku po 5 minuta uz zanemarive statistike. U posljednjoj ekipi litvanske lige…

Part 2.

Ni godinu dana od prvog dijela teksta, obitelj Ball je opet u centru pažnje. Nakon fijaska u Litvi, gdje su otišli pognute glave, Lavar je odlučio da mu jedan klub nije dovoljan pa je osnovao svoju Ligu. Isprva se činilo da je ideja odlična. Davao je priliku mladim igračima da odmah nakon srednje škole zarade, a ne da idu na sveučilište. Nekima bi to sigurno puno značilo. Dobra ideja – sve ostalo loše…

Slično kao i u Litvi glavne zvijezde ove Lige su bili njegovi sinovi. Lamelo je odmah krenuo igrati i bilježio nevjerovatne brojke, da bi mu se kasnije priključio i Liangelo nakon što nije uspio pronaći niti jedan drugi angažman. Obojica su pružala nestvarne partije, no dešavale su se iste stvari kao i u Litvi. Obrane ni na vidiku, kvaliteta košarke je bila očajna, a braća Ball su nabijali puste brojke. No, sve bi to bilo u redu, tata je ipak osnovao Ligu za svoje sinove, no problem je u tome što nije ispunio obećano.

Bivši igrač JBA Lige je javno progovorio kako mu Lavar Ball i njegova organizacija duguju gotovo sve plaće. Uz to Liga je bila katastrofalno organizirana.

Još jedan fijasko

Netom nakon toga u javnost je izašla i uprava Vytautas. -“Prvo i osnovno, napravili smo ogromnu grešku dozvoleći im da misle da su oni glavnu u klubu, posebno Lavaru. Njegovi sinovi nisi bili niti blizu razine za LKL ligu, kamoli NBA. Bili su užasno neambiciozni, a kada su vidjeli da ovo ničemu ne vodi, krenuli su uništavati klub. Nisu isplatili nagrade osvajačima Ball Challengea, itd…

Ovo je sada već polako preraslo buissness i počelo je biti samo uništavanje košarke. Fijasko u Litvi ih nije opametio, i dalje guraju svoju priču. To treba cijeniti, no ne kada ne platiš sve svoje obveze… Lonzu je bolje da se što prije distancira od svog oca Lavara, kako mu ne bi ugrozio NBA karijeru. Već je sada u “svađi” s Lebronom, novim suigračem svog sina. Vrlo lako bi mogao narušiti kemiju u svlačionici Lakersa i tako “minirati” Magicov” projekat. Sreća što su Lakersi to prepoznali dosta rano i zabranili Lavaru da prisustvuje klubskim događanjima.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*