Sale ostao bez još jednog igrača

FIBA.org

Prvi krug kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo je završio. Za koji tjedan kreće drugi dio kvalifikacija, a sve naše ekipe su se plasirale. Neke malo teže, neke malo lakše, no svi smo na okupu. U ovom “prozoru” biti će dostupni čak i NBA igrači. Njima je prošlo ljeto i pripreme, a još uvijek sezona nije počela tako da bi većina mogla biti dostupna.

NBA Hrvatska

Izbornik Hrvatske Anzulović će moći računati na čak 4 NBA igrača. Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac i Ante Žižić su se stavili na raspolaganje izborniku. Prva utakmica je na programu  14. rujna u Osijeku protiv Litve, dok će tri dana nakon toga putovati u Poljsku.

Kako i Hrvatska, tako će i Bosna i Srbija imati svoje NBA igrače na raspolaganju. Bosna je u punom sastavu, nastupe su potvrdili i Jusuf Nurkić i Džanan Musa. Osim njih valja izdvojiti i Ajdina Penavu, Nemanju Gordića, te Kikanovića i Stipanovića koji su sada već standardni članovi repke. U međuvremenu ovaj je tim dobio novog selektora pošto se zbog bolesti morao povući Duško Vujošević.

>> Bosna ima novog izbornika

Muke po Saletu

Selektor Srbije, Saša Đorđević je prvo objavio spisak sa svim imenima igrača koji su trenutno u NBA. Na popisu su bili Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Boban Marjanović, te povratnik u dres reprezentacije Nemanja Bjelica. Beli je napokon zdrav i sada će ponovo moći nastupati za svoju reprezantaciju. Srbija će snage odmjeriti sa Grcima 13. rujna, dok im nakon toga na megdan dolaze Estonci, 3 dana kasnije.

No, kako se najavljivalo ranijih dana, Nikola Jokić ipak neće zaigrati ovoga septembra. To su potvrdili i u stručnom štabu reprezentacije:

“Ne možemo računati na Nikolu Jokića da nam se pridruži. Sa druge strane, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica će sigurno igrati,” najavio je pomoćnik selektora Jovica Antonić.

“Mi insistiramo da se igra za reprezentaciju”

U velikom razgovoru za Sportski žurnal, selektor Đorđević je otvoreno govorio o statusu igrača pred novi kvalifikacioni ciklus:

“Više ne vidim razlog da neko kaže – ne. Ugovori su potpisani, letovanja će biti odrađena, glava će biti odmorna, povrede su sanirane… I više volim da ih vidiom na terenu ispred mene, nego iza u gledalištu. Nije obaveza, ali mnogi od njih sigurno imaju želju da daju više za nacionalni dres”, rekao je Đorđević.

Izvesno je da ponovo u timu neće biti Nikole Jokića: –“Odlučio je da ne igra”-, bilo je sve što je rekao Đorđević.

Nakon Jokića, još dvojica igrača su odlučili da će preskočiti ovaj ciklus kvalifikacija. NBA dvojac iz Clippersa neće biti dostupan Saletu za predstojeće mečeve. Nakon razgovora s GM-om Clippersa Đorđević je potvrdio kako ni Marjanović ni Teodosić neće igrati.

U međuvremenu zbog povrede je sa spiska ispao Stefan Birčević, a Đorđević neće računati ni na Dejana Todorovića. On je bio na skraćenom spisku od 16 imena, ali njegov klub Mursija je insitirao da se maksimalno posveti pripremama za novu sezonu, tako da je Đorđević mogao da računa na njega tek od 10. Septembra. Selektor je procenio da je to kasno, jer je već 13. septembra na programu meč sa Grčkom, a tri dana kasnije i sa Estonijom.

Todorović ima zapaženu ulogu u kvalifikacijama za SP, svoj najbolji meč odigrao je protiv Gruzije kada je dao 24 poena, uz 6 asistencija i 5 skokova.

1 Trackback / Pingback

  1. Dončić ne igra za Sloveniju - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*