Loše vesti za srpsku košarku

FIBA / screenshot

Izvor: Aleksandar Ostojić, KOŠ magazin

Na početku nove sezone nema preteranog razloga za optimizam. Ni na klupskom, niti na reprezentativnom nivou. Objasniću i zašto, i to dokumentovati, ali prethodno moramo se osvrnuti na sezonu za nama, onu 2017-18. Makar u najkraćim crtama.

Od uspeha tu su zlatna medalja juniorske U18 reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Letoniji, i zlatna medalja naše ekipe u basketu 3×3 na EP u Bukureštu.

A sad o neuspesima:

  • muškoj reprezentaciji “visi” treće mesto u kvalifikacionoj grupi za Svetsko prvenstvo u Kini posle poraza od Nemačke i Grčke;
  • ženska reprezentacija nije se kvalifikovala za Svetsko prvenstvo koje se upravo ovih dana održava u Španiji;
  • izgubljeno je mesto u Evroligi, a u Evrokupu doživljena je nezapamćena bruka (Partizan imao bilans 1-9);
  • izgubljen je primat u ABA ligi, a nijedan naš klub se nije plasirao za ovo takmičenje kroz ABA 2 ligu.

Eto, to bi bio blic pogled na sezonu za nama. Ono što nas čeka čini se još crnjim.

Za nekoliko dana (11. oktobra) startuje Evroliga. Našeg predstavnika neće biti, a još poraznije je da će i naših igrača u drugim evroligaškim klubovima biti manje nego prošle godine.

  • Lane smo u Evroligi imali 19 srpskih igrača: sedmoro iz Crvene zvezde, zatim Štimac (Efes), Micov (Armani), Mitrović i Musli (Brose), Gudurić i Kalinić (Fenerbahče), Marković (Himki), Milutinov (Olimpijakos), Kuzmić (Real, makar je celu sezonu bio povređen), Milosavljević i Nedović (Unikaha) i Micić (Žalgiris).
  • U sezoni 2018-19 u Evroligi će igrati 11 srpskih košarkaša – dakle, osam manje: Kuzmić (Real), Milutinov (Olimpijakos), Marković (Himki), Gudurić i Kalinić (Fenerbahče), Dangubić, Lučić i Jović (Bajern), Micov i Nedović (Armani), Micić (Efes).

Uglavnom je reč o veteranima, važnije uloge u svojim timovima imaće (kako sada stvari stoje) samo Milutinov, Jović, Micov i Nedović.

Evroliga pažljivo vodi sve statistike, pa je lako pronaći da po indeksu uspešnosti u prošlogodišnjoj sezoni nije bilo nijednog srpskog igrača među prvih 20. Najbolje plasiran bio je Štimac – 22. mesto, slede Milutinov (24) i Nedović (25). Svi su oni igrali za strane klubove, a koliki je bio doprinos domaćih košarkaša u našem predstavniku – Crvenoj zvezdi, vidi se po tome što je najbolje ocenjen (Dejan Davidovac) bio tek na … 116. mestu.

Ništa bolja situacija nije ni u NBA ligi. Prošle godine imali smo pet srpskih predstavnika, ove će ih ponovo biti pet, tih istih kao i 2017-18. Niko nov. A teško je i bilo očekivati da neko od ovih ostalih potpiše NBA ugovor kad je letos na draftu, prvi put posle mnogo godina, broj igrača iz Srbije bio – nula.

Nisu ovo dobre vesti za našu košarku. Ponavljam, očekujem i gore. Jer, već na startu ovogodišnje ABA lige, u prvoj utakmici koju je Crvena zvezda odigrala protiv Cibone, naši igrači imali su minornu ulogu. Nije me mrzelo, izračunao sam da je šest Zvezdinih stranaca provelo na parketu 130 minuta, a šest domaćih – 70.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*