Boban MVP predsezone, odlični Vučević i Dončić, uspavani Joker

screenshot / Youtube

Kada su igrači sa naših prostora u pitanju – a svi su u predsezoni dobili šansu, sem Bogdana Bogdanovića koji je zbog povrede pauzirao – najbolji učinak i utisak ostvario je Boban Marjanović. Clippersi su dobili u svih pet mečeva, a Bobi kada god je dobijao šansu sjajnu ju je koristio.

Bobi nikada bolje nije odigrao predsezonu – dobijao je u pet mečeva u proseku nešto više od 10 minuta, ali je za to vreme beležio 12 poena, 6.6 skokova, i 1.2 blokade uz 77 % šuta iz igre. Evo i učinka po mečevima, gde su poslednja dva zaista impresivna:

Zanimljivo, dok je Bobi bio na terenu protivnička ekipa nikada nije imala pozitivan score!

Još je impresivnije ukoliko pogledamo projekciju Bobijevog učinka ukoliko bi on u igri provodio 36 minuta. Dobijamo proseke od kojih boli glava, a koje je mogao imati samo veliki Wilt Chemberlain!

Bobi kao Wilt Chemberlain!

Amerikanci su brzobolje uzeli digitrone u ruke i izračunali kako je Bobi imao najbolji PER (indeks uspešnosti) od svih igrača u predsezoni, tako da imamo ‘nekrunisanog’ MVP-a i među našima!
Sjajni debitant
A Luka Dončić debitovao je za Mavse i dobio je mnogo prilike u ovoj predsezoni, što je sjajno koristio. Dončić se nalazi u Top 5 što se tiče blokada i ukradenih lopti, što je nevjerovatno. U gotovo svim statističkim kategorijama se nalazi u Top 5 ili barem Top 10. Mavsi su dobili sjajnog igrača, a o njegovom učinku možete više pročitati u tekstu koji smo pustili pre neki dan:

I dok su se mnogi igrači čuvali i štedeli u predsezoni, to ne važi i za Nikolu Vučevića koji se nikako nije štedeo. Igrao je 27.7 minuta po meču, a beležio je 16.8 poena i 9.8 skokova, i bio je jedan od najboljih pojedinaca vrlo slabašnog Orlanda. Vučević je po kvalitetu, uz Gordona, najbolji igrač ove franšize koja lagano ulazi u fazu rebuildinga, a već se govorilo da bi Crnogorac mogao biti trejdovan.

Sjajan je bio i Nikola Mirotić (Pelicans), koji je beležio 17.7 poena, 7 skokova, 2 asistencije, i šut iz igre 43.5 %.

Jusuf Nurkić je za nešto manje od 20 minuta beležio 12 poena i 8 skokova po meču, uz solidan šut iz igre (48 %), ali i mnogo bolje izvođenje slobodnih bacanja (81 %), nego što je to radio u karijeri.

Iako učinak Nikole Jokića ne izgleda statistički loše (5 mečeva, 21.2 min, 12.2 poena, 5 skokova, 3.6 asistencija), utisak je da je Malone štedeo svoju prvu petorku, a da je više šansi pružao klupi koja je to sjajno koristila. Učinak od 4 pobede i samo 1 poraza u predsezoni najviše idu na račun njih, dok je Joker svoj najefikasniji meč odigrao protiv Lakersa 2 oktobra, kada je završio sa 20 poena:

Isto važi i za Gorana Dragića koji je za Heat odigrao u ‘drugoj brzini’, a na pet mečeva je beležio 11.2 poena, 4.2 asistencije i 2.6 skokova (21.4 minut po meču), dok je slično bilo i sa Dariom Šarićem – 9 poena, 4.7 skokova i 2.3 asistencije u tri meča.

Priliku su u predsezoni dobijali i Bojan Bogdanović, Nemanja Bjelica (koji je zaigrao za svoj novi tim), Miloš Teodosić (malo je igrao zbog nespremnosti i povrede), Ivica Zubac, Dragan Bender, Ante Žižić, Džanan Musa, Mario Hezonja. Evo svih njihovih učinaka:

  • Hezonja, M. (Knicks)       5 ut, 8 p, 3.6 sk, 1 as, 42 % iz igre
  • Bogdanović, B. (Pacers)  3 ut, 7.7 p, 3 sk, 1.3 as, 35 % iz igre
  • Žižić, A. (Cavs)                  4 ut, 10.3 p, 5.3 sk, 88 % iz igre
  • Bjelica, N. (Kings)            3 ut, 7.3 p, 5.3 sk, 1 as, 53 % iz igre
  • Zubac, I. (Lakers)             5 ut, 6.4 p, 2.8 sk, 0.8 bl, 56 % iz igre
  • Bender, D. (Suns)            5 ut, 3.8 p, 2.8 sk, 1.6 as, 22.7 % iz igre
  • Musa, Dž. (Nets)              2 ut, 3 p, 1.5 sk, 37.5 % iz igre
  • Teodosić, M. (Clippers)   2 ut, 1 p, 3 sk, 2 as

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*