Američki dani Saše Đorđevića

kosmagazin

Preneseno sa: kosmagazin.com

Pišu: Aleksandar Ostojić i Vladimir Stanković

Naš selektor Saša Đorđević poslednjih dana bio je na svojevrsnoj američkoj turneji, tokom koje je posetio naše igrače i trenere u NBA, ali imao i niz drugih aktivnosti i susreta. Pravi razlog posete Americi otkrio nam je Saša u ekskluzivnoj priči koju je dao samo Koš magazinu:

– Zapravo, otišao sam da se updejtujem, da pokupim nešto novo…

 Prva stanica bila mu je Oklahoma, gde je gledao pred-sezonsku utakmicu tamošnjih Tandera i Milvokija. Bio je u društvu Daraka Rajakovića, pomoćnog trenera Oklahome.

– Gledao sam meč sa Baksima, i posle toga pet dana treninge Oklahome – priča Saša Đorđević. – Imao sam sastanke sa trenerima tog tima, sa glavnim koučom Bilijem Donovanom, zatim generalnim menadžerom Semom Prestijem… Naravno, sve vreme sam se družio sa Darkom Rajakovićem. On je – the hardest man in the League!

Najinteresantnije je bilo na trenerskom sastanku koju je organizovan u Oklahomi.

– Imali smo razmenu znanja, principa i ideja. Mene su na organizovanom sastanku slušali petnaestak trenera, mahom iz G lige, a bili su tu i svi treneri Oklahoma Tandera na čelu sa Bilom Donovanom. Otprilike dva sata iznosio sam svoju filozofiju, na tabli sam crtao “ikseve” i “okseve”… Jedan dan imao sam video analizu naše utakmice sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država u finalu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Objašnjavao sam moje principe odbrane i napada kroz situacije koje nam protivnik nije omogućavao. Ma sve je bilo vrhunsko, prezadovoljan sam pažnjom i poštovanjem koje su mi ukazali.

U kampu Oklahoma Tandera naš selektor imao je i srdačan susret sa Morisom Čiksom, jednom od legendi NBA lige. Popularni Mo trenutno je pomoćnik glavnom treneru Donovanu, a igrao je 15 sezona u NBA. Najbolje godine proveo je u Filadelfiji 76, gde je bio standardni član startne petorke u kojoj je bio i legendarni Džulijus Irving – Doktor Džej.

Saša i Moris Čiks

Posle Oklahome, put je Sašu Đorđevića vodio do države Indijana, i čuvenog Univerziteta Perdju. Tu se za uspomenu slikao ispred spomenika možda najvećem treneru svih vremena – Džonu Vudenu. “Moj mali omaž jednom od najvećih svih vremena, treneru Vudenu. Ogromno poštovanje i naklon masteru TIMSKE FILOZOFIJE! Ovo je WE (zajednička) igra, ne ME (pojedinačna)”, napisao je Saša ispod slike.

Sledeća stanica na njegovom putu bio je Denver. Evo Sašinih utisaka:

– Dva dana treninzi, top! Razgovarao sam dosta sa trenerom Melounom, njegovim pomoćnicima, sa našim trenerom Ognjenom Stojakovićem, koji je jedan od Melounovih asistenata… Naravno, sreo sam se sa starim prijateljem Arturasom Karnišovasom, koji je sada generalni menadžer Denver Nagetsa. Sa njim i Ognjenom bio sam na večeri. U Americi smo obnovili i učvrstili naše prijateljstvo.

Nije propustio i jednu važnu stvar:

– Naravno, video sam se sa Nikolim Jokićem. On super izgleda, dobro je raspoložen i kao i uvek nasmejan. Celo ovo putovanje bilo je sjajno.

Darko Rajaković, Igor Kokoškov i Saša Đorđević

Saša je poslao poruke svim našim igračima pred početak NBA sezone, poželevši im puno uspeha. Treneru Finiks Sansa i svom odličnom prijatelju Igoru Kokoškovu lično je preneo najlepše želje kad su se sreli. A za čitaoce Koš magazina na kraju svog raporta napisao je:

– Idemo Dalje! Cepamo!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*