Od startne petorke i utakmice karijere do viška u Sunsima

YouTube / screenshot

Svojevremeno, u juniorskim danima Dragan Bender je smatran za ponajvećeg talenta generacije u Europi. Dominirao je u mlađim uzrastima i to mu je donijelo vrlo rani transfer u Maccabi Tel Aviv. Tamo se nije naigrao u prvoj ekipi, no i dalje je dominirao juniorskom konkurencijom. Imao je visinu centra, a igrao je kao bek, šutirao trojke, probijao te imao sjajne asiste.

To mu je donijelo vrlo visok izbor na draftu, točnije Phoenix Sunsi su ga 2016. godine uzeli sa 4. pickom. Polako su ga uvodili u ekipu, a Dragan je bio solidan u svojoj prvoj sezoni. Već u drugoj sezoni kada su Sunsi ‘tankirali’ dobijao je veliku minutažu, postao je član startne potorke, a sredinom januara ove godine odigrao je i možda najbolji meč karijere protiv OKC-a:

Utakmica života hrvatsko mladića, ‘stradao’ i Westbrook!

U toj sezoni odigrao je sve 82 utakmice u regularnom delu uz 25.2 minuta na terenu, i postizao je 6.5 poena, 4.4 skoka i 1.6 asistenciju. Očekivali su svi dalji napredak ovog visokog momka, polivalentne košarkaške upotrebljivosti, koji je neke podsećao i na Tonija Kukoča.

Nazadovanje

No, kada se očekivao veći iskorak, on je jednostavno izostao. U novoj sezoni sve su brojke neverovatno opale – odigrao je samo 4 meča, uz 3.6 minuta i 1 poena, i 1.3 skok po meču.

Sunsi su bili strpljivi, no sada je njihovo strpljenje isteklo. Nakon 3 godine, odlučili su kako neće iskorisiti timsku opciju na kraju ove sezone, a to znači da će Dragan postati slobodan igrač.

Slična stvar je zadesila i Hezonju koji je proigrao nakon toga, a sada se skrasio u Knicskima gdje igra dosta dobru košarku. -“Naravno da sam želio da mi produže ugovor, no to me neće zaustaviti da ostvarim svoje ciljeve. Imam samo 20 godina i nastaviti ću naporno raditi da uspijem u ovoj Ligi.”- izjavio je Bender poslije ove odluke.

Možda će ga ovo probuditi, jer talenta i potencijala ima napretek. Pokazao je to igrajući i za Hrvatsku reprezentaciju, a ponekada i za Sunse. No, prečesto je prepasivan u igri, a trener poput Kokoškova želi agresivnost od svih svojih igrača. I naravno, preuzimanje odgovornosti, posebno kada se ima otvoren šut što Dragan prečesto propušta.

Dragan saves the day!

1 Trackback / Pingback

  1. Od perspektive do margina Lige - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*