Da li su Raptorsi spremni za nešto više?!

Clutch points

Piše: Mark Vojnić

Košarka se zvanično vratila u Kanadu. Imamo sve sastojke potrebne za vrhunski rezultat, sjajnu hemiju, široku klupu, i naravno – Kawhi Leonarda! Komentatori, kritičari i košarkaški fanovi sa obe strane granice i šire, međunarodno, primećuju da u ovoj sezoni postoji ‘ono nešto’ oko franšize iz Toronta. Dozvolite mi da sa vama podelim i svoje utiske, kao neko ko je rođen u Torontu, i ko prati Raptorse od njihovog dolaska u ligu 1992. godine. 

Toronto Raptorsi su se u sezonama koje su iza nas, a to dostiže svoj vrhunac ove godine, razvili u ozbiljan tim sa izbalansiranim doprinosom koji daju iskusni igrači sa jedne i mladi i potencijalni košarkaši sa druge strane. Kyle Lowry, Jonas Valanciunas, Serge Ibaka, i Norman Powell daju ovoj priči iskustvo, smer i tim vode u smeru onoga što se od njega očekuje i šta je zacrtano kao cilj. Oni su uvek spremni i pripremljeni da igraju. Pascal Siakam, Fred VanVleet, OG Anunoby, i Delon Wright čine mladu jezgru tima i već su dobili nadimak “Bench Mob” po kojima ih se prepoznaje. Siakamovo ustoličenje u prvu petorku ove sezone ilustracija je njegovog umeća i veština koja demonstrira na obe strane terena. I njegov primer nije slučajnost. Posvećenost raptorsa razvoju mladih igrača sinonim je za njihov tim u Razvojnoj ligi, Raptorse 905. Hemija i uzbudljiva igra koju Raptorsi demonstriraju na terenu razultat je ovako jednog strateškog pristupa. 

Ne zaboravimo i još neke momke koji su uvek spremni da uđu sa klupe i doprinesu dobrom rezultatu. Tu su C.J. Miles, Lorenzo Brown, Greg Monroe, Malachi Richardson, Chris Boucher, Jordan Lloyd kao ostatak “Bench Mob” ekipe. I ovde imamo spoj mladosti i iskustva. C.J. Miles je opasan šuter za tri poena, dok Greg Monroe predstavlja pouzdanu backup opciju za Jonasa i Serga Ibaku. Njihov doprinos timskom uspehu je nemerljiv, zahvaljujući njima prva petorka može doći do daha bez straha da će razultat biti ugrožen. To posebno dolazi do izražaja kada dođe do iscrpljujućih play off borbi. 

No, sada o nečemu sasvim drugačijem.

Kawhi Leonard i Danny Green predstavljaju prave X faktore za igru Raptorsa ove sezone. Oni su sa sobom doneli konzistetnost i šampionski gen. Sa Spursima su bili prvaci, i to je jedinstveno iskustvo koje je timu iz Toronta trebalo. Oni su veliki radnici i sa sobom nose toliko neophodni pobednički mentalitet. Nema mnogo timova ovako važan, pobednički, sastojak. MVP kalibar ne raste na drvetu. A Kawhi je to bio 2014, u finalu u kojem je nadigrao veliku trojku Heata, Lebrona, Wadea i Bosha. Oba igrača znaju koje su im uloge u timu, i umeju da unesu balans u timu Raptorsa. Oni su vođe za primer. 

Fanovi Raptorsa nisu samo spremni već i očekuju nešto više i drugačije ove godine. U svim ovim godinama koliko pratim Raptorse, nikada nisam video više sigurnosti, samopouzdanja i želje za vođstvom i pobedama. To samopouzdanje nikada se nije više osećalo, posebno ne na nivou celog tima. Mešavina iskustva i mladosti, duboka klupa, i Kawhijevo prisustvo lansiraće Toronto na novi nivo, i to oni već dokazuju u regularnom delu, a pokazaće i u play offu.

1 Trackback / Pingback

  1. On je košarkaški antijunak i najbolji igrač na planeti! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*