‘Košarka od pola sekunde’

Cluch points

Izvor: Boston Celtics Hrvatska

Sinoć su pali i Pacersi, a Celticsi su upisali četvrtu uzastopnu pobjedu.Bilo je 135 – 108. Godina 2019 je dobro krenula, igra Celticsa je sve bolja i bolja, a ohrabruje i činjenica da je sve bolji i Gordon Hayward, koji u tri utakmice u 2019. u prosjeku bilježi 19.3 poena (šut 58%, od toga za tri 50 %), 5,3 skokova i 4,8 asistencija.

Također se čini da je Smart konačno popravio šut, odnosno sada uzima pametnije šuteve nego prije i trenutačno realizira 34,2 % trica (naspram 29,8% u karijeri).

Lopta brža od igrača

Veliki razlog zašto Celticsi u zadnje vrijeme igraju bolje je povratak staroj košarkaškoj filozofiji – lopta je uvijek brža od igrača.

U utakmici protiv Minnesote prije nekoliko dana Celticsi su imali 34 asistencije, najviše u sezoni. Dva dana kasnije protiv Dallasa imali su 35, protiv Netsa treću utakmicu zaredom srušili su timski rekord sezone s 37 asistencija. Zadnji put su toliko asistencija imali u siječnju 2017. godine. Konačno, protiv Pacersa su imali 32 asistencije, što im je peta uzastopna utakmica sa 30+ asistencija.

Rezultat? Pet uvjerljivih pobjeda.

U tim mečevima čak je 79% koševa Celticsa bilo asistirano, po čemu bi bili za gotovo 14% bolji od Sixersa, ekipe koja je trenutačno najbolja u ligi u tom segmentu.

‘Vruć krompir’: Je li ovo najbolja akcija sezone?

Smart je izjavio da ih Stevens na treninzima potiče da igraju, kako on to naziva, “košarku od pola sekunde”. To znači da zahtijeva od igrača da svaki put kada dobiju loptu u pola sekunde odluče hoće li pucati, dodati ili krenuti prema košu.

Ta filozofija kao da je vratila Celticsima onu ljepotu igre koju smo gledali proteklih sezona, a činjenica da je u zadnjoj tekmi čak šest igrača imalo 4 ili više asistencija govori da su na pravom tragu, tj. da konačno igraju pravu timsku košarku, istu onu koja ih je prošle sezone dovela u finale konferencije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*