Posljednji genij koji ne skače

Screenshot/Twitter

Preneseno sa: kosmagazin.com

Pise: Vladimir Stanković

Od igrača sa naših prostora u Španiji je daleko najpopularniji Luka Dončić. Razumljivo, posle sjajnih sezona u Real Madridu Španci ga pomalo doživljavaju kao svog. Prate se njegova dostignuća, navija da bude učesnik All Star utakmice u Šarlotu, prenose njegove izjave ili ono šta drugi kažu o njemu.  Ovih dana, bar za trenutak, protagonizam Dončiću uzeo je Nikola Jokić, naš centar koji blista u dresu Denvera.

U političkom dnevniku iz Madrida  „El Mundo“ objavljena je cela strana o Jokiću pod neobičnim, provokativnim naslovom: „Poslednji genije koji ne skače (i ima stomačić)“. U opremi teksta u nadnaslovu se kaže da je reć „o igraču u modi koji postiže više tripl-dablova nego što ima skokova“, o igraču „koji nema tetovažu“ i koji je „rastao kao bucko“. Uz veliku sliku Jokića u akciji objavljena je i slika (sa Instagrama) iz nekog Nikolinog pasoša u kome je slika bucmastog dečikića u kome niko ne bi prepoznao (budućeg) asa NBA.

kosmagazin

Iako je naslov provokativan, pa i netačan jer Nikola Jokić i te kako dobro skače, tekst je u suštini afirmativan. Počinje konstatacijom da u eri „fizičke košarke“ i brzine iznad svih ostalih stvari, pažnju još više privlači „jedan tip sa nezainteresovanim izgledom, bez želje da zakucava, koji nema tetovažu ali može da prevede loptu kao Vlade Divac, ili asistira kao Arvidas Sabonis“. U nastavku sledi objašnjenje da je reč o „srpskom gigantu” Nikoli Jokiću koji ima „višak stomaka“, ali iznad svega i „višak talenta“. Sledi konstacaija da je reč o jednom „od najvećih otkrovenja u NBA poslednjih godina.

Autor teksta Lukas-Saez Bravo kaže da Jokić nije  bio medijski praćen kao, recimo, Luka Dončić. Konstatuje da, gledajući Nikoline slike iz detinjstva, zaključak koji se može izvući jeste da “ovo dete nije rođeno za sport“. Autor citira Jokića koji je nekom prilikom rekao da je uvek bio „viši, ali i deblji od drugova“, i da „nije voleo fizičku aktivnost“. Takođe se navodi da je svojevremeno pio i do 3 litra koka-kole dnevno, a u posebnom okviru navedeno je da su ga konji zanimali mnogo više od košarke. Piše i da je ponekad „plakao kada je morao na trening“, i da je otac morao da ga ubeđuje.

U daljem tekstu sledi priča o draftu 2014. i 41. poziciji sa koje ga je izabrao Denver. To je promenilo Jokićev život, ali je i on promenio Denver, koji nikada nije bio šampion i koji u poslednjoj deceniji nije ni „omirisao“ plejof. Sada je Denver lider na Zapadu, uprkos povredama nekoliko važnih igrača, a klub je „ključeve“ predao u ruke mladog Somborca koji je potpisao ugovor na 148 miliona dolara za 5 narednih godina. „Njegove brojke, i njegov šou na terenu, opravdavaju investiciju: prosek mu je 19,2 poena, 10,2 skoka i 7,5 asistencija“, stoji u tekstu.

Autor kaže  da su Stiv Hes i Felipe Ajhenberger, kondicioni treneri Denvera, učinili da Jokić izgubi 18 kilograma a zadrži brzinu. Nikola je u poslednjim utakmicama ostvario dva uzastopna tripl-dabla, prvi sa pobedničkim košem protiv Majamija a drugi posle spektakularnog „bejzbol pasa“ od koša do koša. Španski dnevnik piše da Jokić „ima sopstveni stil“ a neka od njegovih dostignuća nisu viđena godinama. Na primer, 30 poena, 15 skokova i 17 asistencija protiv Milvoki Baksa za samo 14,33 minuta. Najbrži tripl-dabl ikada ostvaren… Ili šut bez promšaja, kao Vilt Čemberlen pre pola veka.

– Radi sve. Poentira, dodaje, skače, vodi loptu…Nema ničega što ne može da uradi, osim skoka -citira „El Mundo“ Džamala Mareja, Jokićevog saigrača.

Jedna analiza pokazuje da Jokić ima najniži vertikalni skok od samo 13 centimetara. Navodi se podatak da je prošle sezone imao više trip-dablova (9) nego zakucavanja (8). Ali, njegov šut, uključujući i trojke, prelazi 50% uspešnosti.

Photo: Printscreen

List na kraju citira Majka Melona, Jokićčevog trenera, koji kaže da je „Jokić rastao sa loptom u rukama, kao buckasti plej, i da zato danas tako suvereno barata loptom“. Na kraju stoiji zaključak da Nikola Jokić sigiurno korača ka svom prvom „All Star“ meču.

Sve u svemu, sasvim dobro za „genija sa stomačićem koji ne skače“. Kamo sreće da je više takvih…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*