Grom kojeg smo čekali: Gledamo li budućeg MVP-a?!

screenshot

Sve je počelo prošloga  ljeta. Samo nekoliko sati nakon što je počeo prijelazni rok Paul George je objavio odluku o nastavku svoje karijere. Možda pomalo neočekivano, no PG je odlučio produžiti ugovor s Thunderima. Prvotno je izgledalo da mu je Oklahoma samo usputna stanica do Los Angelesa, no PG je izabrao malo drugačiji put. Nije pogriješio…

“Ovdje sam da ostanem”

Prošlogodišnju nastup u playoffu možemo slobodno nazvati fijaskom za ekipu Thundera. Baš zbog toga, PG-eva odluka da ostane je bila donekle iznenađujuća. No, iako je Westbrook godinama etketiran kao “loš” suigrač, PG je baš zbog njega ostao u Oklahomi. Obojica su profitirali zbog toga. West je počeo igrati nešto racionalnije nego inače, te čak i voljno predaje štafetu u ovom trenutku najboljem igraču Thundera – Paul Georgeu.

Bez imalo razmišljanja i gledanja u njegove brojke kroz karijeru, možemo ustvrditi da PG igra sezonu života. Tko bi rekao da će PG nakon onakve povrede igrati ovako dobro. Trenutno PG-a možemo svrstati u sferu “nedodirljvih” Hardena i Giannisa, dvojac koji mu je možda i najveći konkurent za MVP nagradu. Lebrona svakako možemo svrstati u ovu  rubriku, no moramo prvo vidjeti što će na kraju biti s ovim Lakersima.

PG beleži 28.7 poena po meču (najviše u karijeri), beleži 8 skokova (najviše u karijeri), 4.1 asistenciju (također najbolji prosek karijere), ima 2.3 ukradenu loptu (naj u karijeri, i po ovome drži prvo mesto u ligi), za tri poena gađa sa 40.6 % uspešnosti (također najbolje u karijeri).

Početkom godine smo pisali o velikoj sezoni kakvu igra PG, odnosno kako Thunderi polako ali sigurno postaju legtimna opasnost na Zapadu. Od tog trenutka, PG a i Oklahoma igraju sve bolje i bolje. Recimo, u posljednjoj utakmici PG i West su postali 9. par suigrača u povijesti Lige koji je ubilježio triple double u jednoj utakmici. PG-eva statistika je bila posebna. 47 poena, 12 skokova i 10 asista.

Najbolji trio Lige

Trenutno, PG ima uvjerljivo najbolje brojke u karijeri. U Pacersima je bio odličan, no ovo je neka druga dimenzija. Npr, u 7 sezona u Pacersima (možemo reći i 6, jer jednu je pauzirao zbog loma noge) samo je 5 puta postigao 40 i više poena. Ove sezone, PG ima 6 utakmica sa 40+ poena. U posljednjih 12 utakmica PG je nezaustavljiv, s njim u ovakvoj formi nezaustavljiva je i Oklahoma.

Konkretno, ove sezone PG ima 28,7 poena u prosjeku (3. u Ligi), 8 skokova, 4,4 asista, te 2,3 ukradene lopti po utakmici – po čemu je najbolji u Ligi. Tako da je PG na najboljem putu da postane drugi igrač u povijesti koji je imao ovakve brojke. Taj drugi je – Michael Jordan.

Oklahoma je trenutno na trećem mjestu na Zapadu. Također, treba napomenuti da Russ igra najgoru šutersku sezonu karijere. Iako svi znamo kakav je igrač Russ, te koliko ishitrenih šuteva uputi na utakmici, no ove sezone postotci su mu najgori u karijeri. Šutira samo 24,6% za tri poena, muči se s ulazima, a čak i sa svojim najjačim šutem pull up jumperom sa poludistance. No, začudo igra Oklahome ne pati. Russ je izgleda napokon shvatio kako ne može sam, te je odlučio uključiti i svoje suigrače u igru. To je rezultiralo sjajnim sezonama PG-a, Granta koji igra za njega šuterski nenormalnu sezonu, Schroedera koji je postao izuzetno pouzdano oružje s klupe. Tako da Thunderi napokon izgledaju opasno. Mogu li to iskoristiit ove godine?

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Top 5 individualnih mečeva u sezoni: Jokić, pa svi ostali! - Ostatak Sveta
  2. Grčka neman ili Bradonja - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*