Da li je Amerika zaslužila Miloša Teodosića?

screenshot / youtube

Piše: Aleksandar Ostojić, KOŠ magazin

Kapiten reprezentacije Srbije došao je na pripreme nacionalnog tima samo pet dana posle rođenja kćerke. Miloš Teodosić ostavio je suprugu i dete u Los Anđelesu, i došao da se javi na prozivku Saše Đorđevića pred dve poslednje utakmice reprezentacije u FIBA prozorima. Lično, više bih se radovao da je ostao u Americi (kao Jokić, Bogdanović, Bjelica i Marjanović), da je nastavio da igra i rasipa svoju magiju po NBA parketima širom američkog kontinenta. Ali nije, raskinuo je ugovor sa LA Klipersima, pa sam odmah sebi postavio pitanje: da li je Amerika zaslužila Miloša Teodosića? Pokušaću da odgovorim na to.

Pre svega, Amerika je silno pogrešila u proceni vrednosti brojnih velemajstora ove igre koji dolaze iz Evrope. Setimo se samo Saše Đorđevića, Dražena Petrovića, Serhija Rodrigeza, Spanulisa… Pa i na prošlogodišnjem draftu je potcenjen jedan Luka Dončić, pre njega su izabrana dva momka iz univerzitetskih timova koji su imali prednost u odnosu na najboljeg košarkaša Evrope i MVP fajnal foura gde je Dončićev Real postao prvak Evrope. Da ne pominjem Evropsko prvenstvo, gde je bio X faktor da reprezentacija Slovenije postane kontinentalni prvak.

Prvi poeni Miloša Teodosića u NBA

Teo je, za razliku od velemajstora kakav je bio Dejan Bodiroga, ipak odlučio da “pod stare dane” ode preko Atlantika. On će za tri nedelje napuniti 32 godine, i sigurno nije 2017. bio “prospekt” u koga je trebalo ulagati. Klipersi su dobili gotovog igrača, te sezone najboljeg u Evropi, majstora kakav se rađa jednom u deceniji, ali – pod manom.

Znalo se da odbrana nije Teova jača strana, a odvajkada je poznato da Amerikanci cene pre svega taj magični “difens”. Uostalom, to i skandiraju na utakmicama tražeći od svojih ljubimaca da zaštite sopstveni koš, a u napadu – šta urade. Teodosić je tu najslabiji, ni u dva finala sa američkom reprezentacijom (na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama) nije se proslavio čuvajući protivnike. Ostala je u pamćenju i utakmica Srbija-Litvanija na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, gde su naši protivnici napadali isključivo preko njega znajući da je Miloš najslabija karika u srpskoj odbrani. I pobedili su.

Naš kapiten imao je tu nesreću da dođe u klub u kome na njegovoj poziciji igra sin glavnog trenera, koji nema delić Teove kreativnosti ali poseduje duplo veće mišiće i igra tu prokletu odbranu neuporedivo bolje od valjevskog genija. Kasnije su se stvari dodatno komplikovale, ali uvek na račun Teodosića, pa je za sezonu i po u Klipersima sakupio prilično diskrentu statistiku: 60 utakmica, prosek poena 8,0, procenat ubačenih trojki 37,8, asistencija po utakmici 4,0. Upravo ova poslednja brojka pokazuje koliko je Teodosić bio potcenjen u svom timu, i neiskorišćen. Jer on je evropski kralj asistencija, dvocifren broj se uvek podrazumevao, i baš to je najbolji pokazatelj da Amerika ipak nije zaslužila Miloša Teodosića.

Šta posle svega?

Miloš kaže da do kraja sezone neće igrati ni za jedan klub, a na leto će razmisliti šta dalje. Tada će već biti u 33. godini, i pred sobom će, bar što se košarke tiče, imati još samo dva cilja: da što bolje odigra Svetsko prvenstvo u Kini, i dogodine Olimpijske igre u Tokiju. Pare ga više ne zanimaju (bar pretpostavljam da je tako), jer je u Klipersima za ovih 60 utakmica zaradio bruto 12 miliona dolara. Međutim, praktično je izgubio dve sezone u svojoj karijeri, i to sezone u životnom dobu kad sportista može najviše da pruži. Mogu samo zamisliti kakav bi košarkaški bog danas bio Teo da je ostao u Evropi… Verujem da je sačuvao svoju magiju i da će je još pokazivati nama koji znamo da je cenimo, ali neko vreme je nemoguće nadoknaditi.

Teo odlučio o nastavku karijere

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Dugi: Ko je ovde početnik? - Ostatak Sveta
  2. "Nije puno pio, ali voleo je da živi život" - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*