Pokorio Havaje, pa postao rookie u 26-oj

Blic.sport

Predrag Savović je rođen 1976. godine u Puli. Karijeru je počeo u Partizanu, te je još u Srbiji igrao za KK Beovuk i KK Šabac. Iako je već bio u 20-ima otišao je na koledž u Ameriku. Studirao je na Univerzitetu Alabama jednu godinu, nakon čega se seli na Havaje.

Imao je odličnu NCAA karijeru gde je 2 puta izabran u All-Western Conference team, te je bio MVP 2002. godine na WAC turniru. Također je bio na rubu ulaska u All-American ekipu 2002. godine je nastupao i na NCAA turniru koji okuplja najbolja sveučilišta Amerike. Na koledžu nije samo igrao košarku, nego je stekao i diplomu iz menadžmenta i ekonomije.

2003. godine je kao nedraftiran igrač potpisao za Nuggetse, te je tako bio jedan od retkih Europljana sa koledža, a da se uspio izboriti za NBA ugovor. Nažalost ta epizoda je kratko trajala i nakon samo godinu dana i 27 odigranih utakmica (3.1 poen u proseku) Denver i Savović raskidaju ugovor:

“Istina je da sam na kraju potpisao trogodišnji ugovor sa Denver Nuggetsima, koji nažalost nisam u potpunosti odigrao. Poslije malo više od godinu dana smo raskinuli saradnju i ja sam se vratio u Evropu. Iskustvo i prijateljstva koja nosim iz tog perioda su veoma lijepa i korisna, kako u mom poslu koji sada obavljam, tako i na ličnom planu. Imati tu čast da budeš jedan od malo više od 400 igrača na planeti koji se takmiče u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, predstavljajući svoju zemlju i iskusiti profesionalizam u cijelom smislu te riječi, je nešto što je teško riječima prikazati. Zvijezde, ako ćemo ih baš tako nazvati, su obični ljudi koji su se našli u jednoj jedinstvenoj situaciji, gdje se mnogima prati svaki korak. Mnogi od njih se prepuste uzivanju i slavi koju takav život nosi, dok su drugi osobe podređene familiji i prijateljima i taj naziv zvijezde samo žive kada moraju. Nekoliko faktora su bili presudni da moja karijera u NBA traje relativno kratko, jedan od razloga je bio da sam ja bio rookie sa 26 godina, a drugi je bio da nisam pružio onakav kvalitet koji se od mene očekivao, što zbog povreda, što zbog rotacija koje sam morao da dijelim sa dosta mlađim igračima, od kojih se očekivalo da daju mnogo više. Na kraju sam otišao iz Denvera i otisnuo se u Belgiju,” rekao je Savović svojevremen za portal kosarka.me.

Posle jedne sezone u NBA odlazi u Belgiju, u Charleroi i tamo osvaja naslov prvaka Belgije. Kasnije se skrasio u Španiji, u Bilbau te posle 3 sezone završio sa igranjem košarke. Tamo je ostavio odličan utisak te 2010.godine postaje predsednik kluba, posle završetka karijere sa tada svega 33 godine. 

Več u svojoj prvoj sezoni na novoj funkciji, Bilbao je uveo u finale plej-ofa ACB lige eliminišući u polufinalu čuveni Real Madrid sa 3:1 u seriji (u finalu poraženi od Barse), da bi godinu dana kasnije izborio plasman u TOP 16 Evrolige sa klubom koji postoji tek od 2000. godine!

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta
  2. 72 veličanstvenih: Ovo su svi igrači sa naših prostora koji su igrali u NBA - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*