Srpski Dream Team!

FIBA

Piše: Aleksandar Ostojić, KOŠ magazin

Posle potvrde da će Nikola Jokić igrati za našu reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Kini ovog septembra, mnogi su se dali u selektore, i jedinstveni zaključak jeste: Saša Đorđević će se naći na grdnim mukama. Ispada da dok Jokić nije potvrdio igranje, Saša je tačno znao 12 koje će voditi u Fušan, a sad mu Jokara “kvari planove”, i ima “slatku dilemu”. Tako ispada kad se čitaju komentari po društvenim mrežama.

Naravno, istina je potpuno drugačija, i tek će pripreme, na koje će Đorđević pozvati dvadesetak kandidata, iskristalisati dvanaest odabranih. U ovom trenutku, čini se da bi na pripreme mogli doći:

Plejmejkeri: Miloš Teodosić, Vasilije Micić, Stefan Jović i Ilija Đoković;

Bekovi: Bogdan Bogdanović, Nemanja Nedović, Dragan Milosavljević, Marko Gudurić, Vanja Marinković i Ognjen Dobrić;

Krila: Nemanja Bjelica, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Stefan Jelovac, Marko Simonović i Rade Zagorac;

Krila i centri: Nikola Jokić, Nikola Milutinov, Boban Marjanović, Miroslav Raduljica, Stefan Birčević, Đorđe Gagić, Ognjen Kuzmić, Dejan Kravić, možda Milan Mačvan…

Nije isključeno da će Saša pozvati i neke projekte budućnosti srpske košarke, poput Pecarskog, Petruševa, Koprivice, Simanića ili čak Marija Nakića.

Kakva Srbija? NBA Srbija!!!

Dakle, biće tu oštra konkurencija za ulazak u “srpski dream team”, kako su unapred mnogi krstili reprezentaciju koju će Đorđević odvesti u Kinu. Mada selektor razmišlja drugačije: na ovom Svetskom prvenstvu boriće se za neku od medalja, a glavni cilj ove generacije je zlato na predstojećem Evropskom prvenstvu i medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju. Posle toga sledi neminovna smena generacija, posle koje će kostur naše reprezentacije činiti Bogdanović, Nedović i Jokić, plus dolazeće snage.

Ako izuzmemo juniore, u ovom trenutku članovi nekog srpskog “dream teama” imaju različite sezone iza sebe. Možemo ih podeliti u tri grupe: briljantne, upitne i razočaravajuće.

U prvu grupu nesumnjivo spadaju Nikola Jokić, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Vladimir Lučić, Stefan Jelovac i Nikola Milutinov. Možda bi im se mogao pridružiti i Nemanja Bjelica. Oni iza sebe imaju sezonu za pamćenje.

Među one čija je forma upitna spadaju igrači koji su duže vreme bili povređeni, pa nije moguće tačno odrediti koliko u ovom trenutku mogu da pruže reprezentaciji. To su Nemanja Nedović, Rade Zagorac, Ognjen Kuzmić i Milan Mačvan.

Najzad, razočaravajuću sezonu iza sebe imaju Miloš Teodosić, Stefan Jović, Dragan Milosavljević, Marko Simonović, Boban Marjanović i Đorđe Gagić.

Ostali nisu klasifikovani jer su pružili ono što se od njih i očekivalo, ni manje ni više, ali po meni to je dovoljno da konkurišu za mesto među 12 u reprezentaciji, ali nikako i u nekom “srpskom dream teamu”. U toj grupi su Đoković, Marinković, Dobrić, Gudurić, Kalinić, Raduljica i Birčević.

Dobra vest je da ćemo imati najbolje košarkaše na Svetskom prvenstvu. Loša je da ni drugi ne sede skrštenih ruku.

Srbija može računati na pet NBA igrača, a jedna Australija na svih – devet! Njihov selektor Andrej Lemanis saopštio je pre neki dan širi spisak igrača na koje računa, a na njemu su i imena kao što su Ben Simons, Endru Bogut, Peti Mils, Aron Bejns, Metju Delavedova, Džo Ingls, Džona Bolden, Rajan Brokov, Dante Egzum, pa onda Mič Krik, Deng Adel, Tod Blenčfild, Kris Gulding, Kameron Glidon, Nikolas Kej, Brok Motum, Nejtan Sobi… i Džok Londejl, as beogradskog Partizana.

I Kanada može sastaviti moćnu reprezentaciju. Njihov “dream team” mogao bi brojati čak 11 NBA igrača: Kem Birč, Dilon Bruks, Šaj Aleksander, Kori Džozef, Trej Lajls, Džamal Marej, Keli Olinik, Dvajt Pauel, Nik Stauskas, Tristan Tompson i Endru Vigins.

Ne zaostaju ni Španci, sa kojima bi mogli da se ukrstimo u polufinalu. I pored najavljenih otkaza Paua Gasola i Serhija Rodrigeza, tu su i dalje Aleks Abrines, Hose Kalderon, Mark Gasol, Huančo Ernangomez, Vili Ernangomez i Riki Rubio – svi iz NBA lige.

A šta tek reći za Francuze? Za njih teoretski mogu nastupiti NBA asovi Nikolas Batum, Ivan Furnije, Rudi Gober, Timote Luvavu, Jan Mahinmi, Frank Entilkina, Eli Okobo i Geršon Jabusele.

Nikako ne treba otpisivati ni Tursku, za koje će najverovatnije igrati Čedi Osman, Ašik Omer, Ersan Iljasova, i Furkan Korkmaz. Svi oni su članovi NBA klubova.

Naravno, tek treba videti koga će pod američku zastavu okupiti selektor Greg Popović. Ako to bude neka njihova verzija Dream Team-a sa Lebronom, Karijem, Durantom, Hardenom, Tompsonom, Džordžom i sličnim vedetama – eto apsolutnih favorita za titulu.

U nekoliko narednih nedelja biće jasno ko će sa kakvim snagama otputovati u Kinu, ali već sada je izvesno da ne smemo unapred slaviti, niti našim momcima stavljati na leđa opterećenje favorita. Dobri su oni, ali dobri su i neki drugi…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*