Daj malo loptu brate!

Shady00018

Raptorsi su osvajanjem naslova pokrenuli lavinu o kojoj smo samo mogli sanjati. Iza nas je jedan od najluđih prijelaznih rokova u povijesti NBA Lige. Posljednji “šok” u nizu je trade Russella Westbrooka u Houston Rocketse. Harden je dobio novog-starog suigrača, još iz doba Oklahoma kada su bili najuzbudljivija mlada ekipa Lige. Prvo je baš Harden krenuo dalje, odlaskom u Rocketse, trend je nastavio Durant s Warriorsima, a posljednji je ostao Westbrook.

Njegove posljednje tri sezone u Thunderima su bile povijesne. Postao je jedini igrač koji je u tri uzastopne sezone bilježio triple double u prosjeku. Nažalost, nevjerovatne sezone nisu kapitalizirane. Svake godine izletjeli su u prvom krugu playoffa. Prošle sezone doveli su Paula Georgea, očekvali su da su napokon pronašli idealnog partnera za Westbrooka. PG-u se ništa nije moglo prigovoriti. Najbolja sezona karijere je iza njega, bio je do samog kraja u priči oko MVP nagrade. West je i dalje bilježio TD prosjek, a Lillard ih je opet izbacio u prvom krugu.

Niko kao Dame! Lillard uradio nemoguće i ponudio 50 razloga za slavlje!

Silazna putanja

West je od ove sezone u očitom padu. Brojke su mu bile osjetno slabije nego prijašnjih sezona, efikasnost je također bila u padu. Ubacivao je manje poena uz slabije postotke šuta, konkretno pao je sa 31,6 poena prije tri sezone, na 22,9 ove sezone. Treba dodati i kako je bio očajan sa linije bacanja, imao je 65% prosječno u sezoni. PG je imao veći usage rate od njega, što je normalno s obzirom kakvu je PG imao sezonu. Odnosno, West je u tolikom padu da su Thunderi ostvarili samo 2 pobjede više sa PG u postavi.

Presti je uvidjeo da ovo nema smisla. Prvi je otišao PG, na nagovor Leonarda, a nakon odlaska i Granta koji je bio jako koristan ove sezone, bilo je samo pitanje vremena kada će otići i Westbrook. Miami je bio legitimna opcija, no sinoć su Rocketsi postigli dogovor s Prestiem i West je završio kod Hardena. Oklahoma se dobrano “oparila” iz ove dvije razmjene. Umjesto PG-a su stigli Shai Gilgeous-Alexander i Galinari, te hrpa pickova u nadolazećima godinama. Za Westa su dobili Chrisa Paula, te četiri izbora prve runde (dva picka, te dvije zamjene pickova*). Solidan Prestiev posao.

Morey analitičaru

Posljednjih godina Houston Rocketsi su bili ekipa koja je možda i najviše u NBA Ligi pridavala pažnju analitici. Zato su i instalirali D’Antonia kao trenera koji će igrati atomski napad. Brojkama su zaključili da su duge dvojke najnefikasniji šut u košarci, te su ga “prestali” šutirati, a umjesto toga su počeli šutirati trojke. Posljednje tri sezone su prva ekipa Lige po broju upućenih trojki na utakmici. Ove sezone su šutirali čak 45,4 trojke po utakmici, a iza njih su bili Bucksi sa “samo” 38,2 trojke.

Plan igre Raketa je očit. Lopta u ruke Hardenu, koji je sigurno najbolji napadač Lige, da kreira igru, a ostali su tu da šutiraju trojke i igraju obranu. Naravno, igrači kao Paul  i Gordon snosili su i sami dio kreacije, no lopta je bila većinu napada u rukama Hardena. Tome svjedoči da je on ove sezone imao najveći usage rate u povijesti NBA i ABA Lige! Pružao je nevjerovatne napadačke partije ove sezone, te držao Rakete u igri za playoff kada su ih pogodile povrede.

Niko, niko kao ‘Bradonja’!

U playoffu su opet ispali od Warriorsa, koji su cijelu seriju bili bez Duranta. “Zaiskrilo” je između Paula i Hardena, a iako sigurno nije bilo kao što se pisalo, sukob je definitivno postojao. Paul je tražio da lopta više kruži, Harden je inzistirao da se gameplan ne mijenja. Cp3 je morao otići, nudili su ga po cijeloj Ligi, a nitko nije htio preuzeti njegov ogroman ugovor. Thunderi su pristali, no pitanje je koliko su Rocketsi bolja ekipa nakon ovog tradea.

Daj malo lopte, brate!

Gledajući čiste statistike i način igre, Harden i Westbrook nisu niti najmanje kompatibilni. Igrali su već zajedno u Oklahomi, pa je Harden otišao tražiti sreću negdje drugdje jer od Westa i Duranta nije imao dovoljno lopti. Sada se West mora prilagoditi, no prvo je pitanje hoće li, a drugo može li? Sve i da se prilagodi u potpunosti Hardenu, sigurni smo kako neće biti efikasniji od Paula.

Prvenstveno jer West obožava ono što Morey, D’Antoni najviše mrze, šuteve s poludistance. Njegov karakteristični potez je pull up iz driblinga, sa nekih 5,6m od koša. Iza linije 7,24 West je gotovo beskoristan, jer trojke u karijeri šutira očajnih 30%. Prošle sezone je nešto više šutirao za tri poena, no prosjek mu je čak i pao ispod 30%, konkrentno bio je na 29%. Također uputio je preko 100 šuteva više za dva poena od trojki. Čisto radi usporedbe, Harden je sa razdaljine 3-5m od koša uputio samo 68 šuteva prošle sezone, dok je opalio preko 400 trojki.

OstatakSveta

U teoriji dobro bi se nadopunjavali, no praksa je nešto drugo. Obojica izuzetno vole loptu, Westbrook je praktički beskoristan bez nje, a Harden je navikao posljednjih sezona igrati sam. Samo prošle sezone Harden je pogodio samo 15% asistiranih trojki, odnosno većinu je zabio iz izolacije. Konkretno gotovo 50% posjeda Rocketsa je u rukama Hardena, imao je uvjerljivo najviše izolacija u Ligi. Također, u Top 5 igrača koji su imali najviše dodira s loptu su i Harden i Westbrook. West je preko 91,2 dodira s loptom na utakmici (samo je naš Jokić bolji), a Brade je bio na 4. mjestu sa 87,2 dodira.

NBA/Stats

Uz to što obojica obožavaju igrati 1 na 1, “obožavaju i gubiti lopte”. Pogodite koja dvojica su izgubila najviše lopti prošle sezone…

BasketballReference

Drugi kraj terena

Napad smo uvidjeli da će jako jako teško funkcionirati, a što je s obranom. Prvo i najbitnije, Rocketsi su se opet rastali sa svojim defenzivnim koordinatorom Jeffom Bzdielikom koji je držao obranu Rocketsa među boljima u Ligi. Njegovim odlaskom ove sezone osjetio se drastičan pad u tom segmentu, vratili su ga, a napredak je bio očit nakon samo nekoliko utakmica. Za primjer, prošle sezone su bili 7. po defenzivnom ratingu, a ove su se uspjeli popeti do 17. mjesta. Sada su opet ostali bez njega, koji bi se mogao pridružiti Pelicansima.

Harden nikada nije bio na glasu čak ni kao dobar obrambeni igrač, njegova igra obrane je čak ponekad izazivala podsmjehe. Protekle sezone se vidno popravio, čak bi se sada moglo reći da je i solidan u obrani. Ako ništa drugo počeo se više truditi. Westbrook, unatoč svom atleticizmu, nikada nije bio kvalitetan obrambeni igrač. Ponekada je previše riskirao s ukradenim loptama, pa bi olako ispao, a isto tako nevjerovatno je kako nije niti dobar u obrani 1 na 1. S njima dvojicom na bekovima, te Gordonom vjerovatno na trojci?! Capeli u Tuckeru će biti nemoguće pozatvarati sve rupe.

Mission failed?

Jednostavno ne vidim načina da njih dvojica funkcioniraju zajedno. West i da se prilagodi Hardenu i drastično smanji potrošnju, pitanje je koliko će biti koristan zbog katastrofalnog šuta izvana. Ako se možda nekim čudom Harden prilagodi Westu, Rakete ostaju bez najboljeg napadača Lige, a dobijaju Westbrooka, koji je već dvije sezone u laganom padu. Nije baš dobra “razmjena”. D’Antoni će morati dobro razmisliti kako će ukombinirati ovu dvojicu

 

*NBA liga je uvela pravilo kod razmjene da se pickove iz dvije godine zaredom ne smiju tradeati. Onda su ekipe počele koristiti razmjenu pickova, odnosno ako Rocketsi budu na draftu ispred Thundera, ovi mogu zatražiti zamjenu pickova.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Oklahoma Thunder 2018-2019: Lillard otvorio vrata novog rebuildinga - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*