Oklahoma: Budućnost sada ili početak novog ‘Procesa’?

Thunder Nation / screenshot

Raptorsi su osvajanjem naslova pokrenuli lavinu o kojoj smo samo mogli sanjati. Iza nas je jedan od najluđih prijelaznih rokova u povijesti NBA Lige. Kawhi Leonard je potpisom za Clipperse okrenuo ligu naglavačke. Prelazak Leonarda u Clipperse potpuno je uzburkao NBA vode. Jedan od uvjeta Leonardovog potpisa je bio i potpis još jedne zvijezde. Početkom prijelaznog roka Leonard je vrbovao Duranta, no on je izabrao Kyriea i Netse. Nakon toga izbor je pao na Paul Georgea.

Poslednji “šok” u nizu je trade Russella Westbrooka u Houston Rocketse. Harden je dobio novog-starog suigrača, još iz doba Oklahoma kada su bili najuzbudljivija mlada ekipa Lige. Prvo je baš Harden krenuo dalje, odlaskom u Rocketse, trend je nastavio Durant s Warriorsima, a posljednji je ostao Westbrook.

Oklahoma nakon ovoga leta više neće biti ista. Otišao je Russell Westbrook, simbol ove fanšize, čovek koji je poslednje tri sezone imao triple double prosek, najbolji strelac, skakač i asistent u istoriji ovoga tima. Nema više Russa, i – za sada – nema više šampionskih ambicija. Tim je u rebuildingu.

OKC: Bio jednom jedan tim

Otišli su ovoga leta i Paul George i Jeremi Grant. Chris Paul koji je stigao u trejdu za Westbrooka, ne vidi se kao dugoročno rešenje i već se traže zainteresovani za njega.

Budućnost sada

Koga na raspolaganju imaju Thunderi. Kroz nekoliko trejdova koje su obavili u protekle dve nedelje, otišli su nosioci tima – Russell Westbrook, Paul George, te vrlo bitan igrač Jerami Grant. No, došlo je nekoliko igrača sa iskustvom, potencijalom, a ekipa je uspela da zadrži nekoliko bitnih igrača poput Schroedera, Adamsa, Robersona (ukoliko se oporavi biće važna karika u igri Thundera).

Da vidimo kako izgleda ta jezgra igrača kojom OKC trenutno raspolaže:

ESPN / screenshot

Roster ne izgleda loš. CP3 je još uvek kvalitetan bez obzira na godine i sklonost povredama, Schroeder je bio solidan u protekloj sezoni, a Gigleous-Alexander je u Clippersima pokazao da ima puno potencijala da postane dobar play. Ako dodamo tu Gallinarija koji je bio jedan od najboljih igrača play off Clippsa iz proše sezone, te čvrstog Adamsa, oporavljenog Robersona, dobijamo tim koji bi mogao imati solidnu sezonu. No, da li je to dovoljno za play off. Postoji li potrebna hemija i zadovoljstvo unutar tima. Ovo bi mogao biti veliki problem za ovu franšizu trenutno.

Budućnost je u procesu

Zato pričajmo o budućosti.

A OKC je kroz trejdove Paula Georgea i Russella Westbrooka dobila gomilu pickova prve runde kroz koje u narednih nekoliko godina može napraviti sjajajn tim. Ova je lista zaista impresivna, i u narednih 7 godina OKC će birati najmanje dva picka prve runde:

NBA 24/7

Ipak rebuilding

Tradeom Jerami Grant u Nuggetse, Sam Presti je praktički objavio da Thunderi idu u rebuilding. Jedan od boljih igrača prošle sezone, koji je pokazao izvanredan napredak, završio je u Nuggetsima samo za pick druge runde. Razlozi su bili naravno financijski, jer Thunderi su ovim potezom uštedjeli oko 39 miliona $ u porezu.

Istina imaju dosta krilnih igrača na rosteru, no za Grant su vjerovatno mogli dobiti više od picka druge runde.

Nuggetsi su pak dobili jako dobrog obrambenog igrača u Grantu, čovjek koji će sigurno unijeti određenu dozu energije u ekipu. Iako imaju dobar izbor u Beasleyu, Bartonu, Craigu igrač kao Grant uvijek dobro dođe. Vjerovatno će uzeti minute Lylesu, koji je obrambeno bio katastrofalan, a nije se uspio ni nametnuti u napadu. Sa Grantom barem znaju što će dobiti svake večeri.

Russovo prokletstvo

Posljednje tri sezone Russella Westbrooka u Thunderima su bile povijesne. Postao je jedini igrač koji je u tri uzastopne sezone bilježio triple double u prosjeku. Nažalost, nevjerovatne sezone nisu kapitalizirane. Svake godine izletjeli su u prvom krugu playoffa. Prošle sezone doveli su Paula Georgea, očekvali su da su napokon pronašli idealnog partnera za Westbrooka. PG-u se ništa nije moglo prigovoriti. Najbolja sezona karijere je iza njega, bio je do samog kraja u priči oko MVP nagrade. West je i dalje bilježio TD prosjek, a Lillard ih je opet izbacio u prvom krugu.

Kako je on prošle sezone potpisao novi ugovor s Oklahomom i najavio borbu za naslov uz svog novog sudruga Westbrooka. Stvari se nisu odvijale kako su zamislili. Regularna sezona je bila turbulentna, s promjenjivom formom Westa, dok je PG uspio držati konstatnu i ostvariti najbolje brojke u karijeri. To je uzelo danak, pa je PG doživio povrede oba ramena, što ga je dobrano usporilo u playoffu.

Ispali su odmah u prvom krugu, Dame i Blazersi su ih poslali “na pecanje”. Prostora za pojačanja nisu imali, cap je bio pun do vrha, tako da je Presti morao donijeti tešku odluku. Zapad će biti još jači iduće sezone, tako da su im šanse da nešto naprave još i manje. Presti je odlučio krenuti putem rebuildinga i “opljačakao” je Clipperse. Uzeo im je čak 5 pickova prve runde, Shai Alexandera i solidnog Galinaria.

Raptorsi su odbili dati toliko za PG-a, te su ostali i bez Leonarda. S ovim tradeom je počela nova era Clippersa, no i nova era Thundera. Naime, odlaskom PG-a i Russell Westbrook je zatražio trade. Jednom od najlojalnijih igrača Lige je prekipjelo.

Russa ćemo tako prvi puta u njegovoj NBA karijeri gledati u nekom drugom dresu. Problem bi mogao biti njegov karakter i ogroman ugovor. Da li će kliknuti sa nekadašnjim saigračem, Jamesom Hardenom, videćemo:

Daj malo loptu brate!

1 Comment

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Free agency: Russ ide prema South Beachu - Ostatak Sveta
  2. Pravda za Westbrooka - Ostatak Sveta
  3. "Kad imaš talent, sve će doći samo" - Ostatak Sveta
  4. Temelj pobjedničke kulture - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*