Don’t cry for me Argentina

Instagram

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Petar Kočović

Argentina je je jedna od zemalja koja je nekada bila svetski prvak, ali ovoga puta ne spada u grupu favorita za medalju. Imaju relativno laku grupu u prvoj fazi. U grupi B igraju protiv Nigerije, Rusije i Koreje.  Problem u ovoj grupi je Nigerija, koja ima jak tim: 4 NBA igrača (Aminu, Okogie, Udo i Metu), ali im košarkaška federacija Nigerije još nije uplatila sredstva za pripreme i takmičenje, pa prema rečima Udoha, razmišljaju da napuste takmičenje. Za sada igraju pripremene utakmice.

Ali, da se vratimo na Argentinu. Igrači dvanaestorke igraju mahom u španskoj ligi – njih 8. Ali su tamo igrali što u ACB ligi, što u Evrokupovima nešto malo iznad proseka igrača koji nastupaju na ovom svetskom prvenstvu. Ako ne prevaziđu sebe ostaće nezapaženi.

Pozicija God rodjenja Ime Prezime Tim Zemlja Liga 1 Liga 2 Index
Power Forward 1980 Luis Scola Shanghai Sharks CHN CBA
Point Guard 1991 Facundo Campazzo Real Madrid ESP Euroleague ACB 15.889
Point Guard 1990 Nicolás Laprovittola Joventut Badalona ESP EuroCup ACB 12.903
Point Guard 1995 Luca Vildoza Baskonia Basket ESP Euroleague ACB 15.432
Point Guard 1994 Lucio Redivo CB Breogan ESP ACB League 7.89
Small Forward 1993 Nicolás Brussino Iberostar Tenerife ESP FIBA Champions League ACB 12.032
Shooting guard 1993 Patricio Garino Baskonia Basket ESP Euroleague ACB 9.518
Small Forward 1995 Gabriel Deck Real Madrid ESP Euroleague ACB 12.001
Power Forward 1992 Marcos Delía UCAM Murcia ESP FIBA Champions League ACB 11.41
Guard 1997 Maximo Fjellerup San Lorenzo ARG LNB 24.1885
Center 1995 Agustin Caffaro San Lorenzo ARG LNB
Power Forward 1993 Tayavek Gallizzi Regatas Cornentes ARG LNB

Nerelno je visok indeks Fjelerupa, ali je imao odlične partije u dresu San Lorenca. Nedostaju indeksi za Skolu, Kafara i Galicija, ali se ne očekuju veliki pomaci u ukupnom zbiru. Skola je bio 40. igrač kineske CBA lige prošle godine.  Za svoje godine je igrao u proseku neverovatnih 30 minuta po utakmici. Na 48 utakmica je davao u proseku 19.8 poena.

Procenjeni indeks Argentine u trenutku pisanja ovog teksta je 84 poena, što je dovoljno za 10. mesto na trenutnoj listi, ali su 14. na bazi top 9 tigrača.

Šanse Argentine za medalju

Argentina je u drugoj najlakšoj grupi u prvoj fazi Svetskog prvenstva. Može da odigra 2:0 ili 1:1 sa glavnim konkurentima, relativno lako, naročito sa najjačom Nigerijom, ako se problemi u savezu Nigerije nastave.

U drugom krugu bi igrali u najlakšoj od četiri grupe, najverovatnije protiv Kine i pobednika duela Poljska-Venecuela. Venecuela, slično kao i Nigerija, ima problema sa finansiranjem priprema pa je blizu odluke da napusti Prvenstvo. Zbog nedostatka para, 14 dana pre Prvenstva su skratili roster na dvanaest igrača. Ukoliko budu prvi u grupi (mogući su taktički porazi) idu na Španiju i tu bi im bio kraj na Mundijalu. U protivnom bi išli na Srbiju, a i tu bi im bio kraj. Cela taktika Argentine je da se izbegne neugodniji od tandema Srbija-Španija u tom trenutku.

Videćemo, ali za Argentinom niko neće plakati na ovom prvenstvu jer su došli sa podmlađenom ekipom uz legendarnog veterana Luisa Skolu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*