Dan 4: Najbolji dan Prvenstva!

Utakmica između Brazila i Grčke je bila vjerovatno najkvalitetnija dosada. Odigrali su fantastičnu završnicu punu preokreta, a Brazilci su se izvukli i upisali vrijednu 79-78 pobjedu. Prvi dio utakmice pripao je Grcima. Imali su uvjerljivo vodstvo na poluvremenu, a Printezis i Calathes su dominirali. Nakon odmora izlazi potpuno druga ekipa Brazila. Odjednom je Grcima stao šut, Varejao i Barbosa su počeli ubacivati i Brazilci su se vratili. U posljednjoj dionici imali su i do 7 poena prednosti. Srećom po Grke minuti prije kraja probudio se Printezis. Ubacio je ključnu trojku i doveo rezultat u egal. Brazil uzvraća preko Varejaoa koji floater donosi 2 poena prednosti Acinim trupama.

Naredni napad Grci su prokockali, a Giannis je odmah faulirao Barbosu i poslao njega na bacanja, a sebe na klupu. Barbosa ubacuje samo jedno i ostavlja nadu Grcima. Tada je loptu uzeo stari lisac Sloukas i navukao Machada na faul nekih 20ak metara od koša. Pogodio je prva dva bacanja, a ušlo bi i treće da se Caboclo nije umiješao i legitimno skinuo loptu s obruča.


Grke su predvodili Printezis sa 20 poena i Calathes sa 16. Giannis je odigrao relativno slabu utakmicu. Ubacio je 13 poena i to preko pola sa linije za bacanja. Varejao je predvodio Brazilce sa 22 poena, dok je Barbosa ubacio 13.

U posljednjem meču dana Turci su prosipali sve moguće i nemoguće protiv Amera. Imali su ih u šaci, no sve su ispustili sa 4 promašena bacanja u nekoliko posljednjih sekundi. Ameri su se izvukli, a Turci mogu žaliti za propuštenom prilikom.

Turci izborili produžetak, pa pobijedili sami sebe!

Australija je u prvom meču dana vrlo brzo riješila sve dvojbe oko prolaska dalje. Relativno lagano su se obračunali sa Senegalom i tako se dokopali drugog kruga. Utakmica između Kanada i Litve će odlučiti o drugom putniku dalje. Dobili su 81-68, a najbolji je bio Mills sa 22 poena, te Ingles sa 17 ubačaja. Ingles je umalo stigao i do prvog triple doublea u povijesti SP-a. Osim 17 poena imao je i 10 skokova i 9 asista. Samo jedno dodavanje ga je dijelilo od rekorda.

 

Satoransky i ekipa su došli do svoje prve pobjede na Prvenstvu. Stradali su Japanci. Hachimura je pokušavao najviše, ubacio je 21 poena no nije mogao spriječiti još jedan poraz svoje ekipe. Česi su na kraju slavili sa 89-76,  Schlib je bio nezaustavljiv. Ubacio je 22 poena uz 6 pogođenih trojki, a general Satoransky je ubacio 15 uz 7 asista i 6 skokova.

U velikom problemu su se našli Njemci koji su izgubili drugi meč na Prvenstvu. Poraz od Francuske je bio nekako i očekivan, no od Dominikanaca bogami nije. Žilavi latinoamerikanci su cijelo vrijeme zadavali ogromne probleme Njemcima. Solano je fantastično organizirao igru, ubilježio je čak 11 asista, a tome dodao 8 poena. Vargas se nakon sjajnog početka malo ugasio no završio je sa 17, a ključan čovjek je bio Roberts koji je ubacio 3 ključna bacanja.

Njemci su više puta pokušali u posljednjem napadu, no bili su neprecizni i tako se praktički eliminirali sa Prvenstva. Schroeder je ubacio 20 poena, Theis 12 no to bi bilo to od Njemaca.


Rezultati trećeg dana:

Japan – Češka 76-89

Turska – SAD: 92-93

Crna Gora – Novi Zeland 83-93

Brazil – Grčka 79-78

Njemačka – Dominikanska Rep. 68-70

Jordan – Francuska 64-103

Australija – Senegal 81-68

Litva – Kanada 92-69


 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. "Giannis me uopće nije brinuo" - Ostatak Sveta
  2. SP 2019: Srbija osigurala prolaz, Kinezi u suzama - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*